20 лектори с активна практика и една светска личност ще споделят най-ценното от своя опит и компетенции, свързани с бременността, раждането, грижите за бебето, детското здраве и психологията на семейството тази събота, 11 юни, в зала 6 на НДК.


В XIII присъствено издание на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg отново поставяме важни за бъдещи и настоящи родители теми, микс от базисни знания, достоверни и проверени факти, изпитани работещи решения от наши български лекари, акушерки, психолози и специалисти. 


Ключовата дума в програмата на това първо присъствено след две години дигитални издание е - граници. Границите, които могат да маркират дадено здравословно състояние при бременната или при детето, за норма или не, срокът, от който се определя раждането за преждевременно или бременността преносена, поведението в семейството, което е конструктивно или неприемливо, безсънието, което се дължи на липса на опит и безсънието, което може би е индикация... Защото, за да имаме нормата - да се радваме на здравето, то изисква от нас да го поддържаме. Същевременно трябва да сме запознати и с рисковете, които крие другата страна зад линията, за да можем да отговорим адекватно на нуждите на своето състояние, своето дете или семейството. 


 

В тази връзка, ще разберем от д-р Владимир Чучумишев дали трябва да разделяме естествено настъпилата бременност от бременността получила след прилагане на асистирана репродуктивна технология, или вододелът минава през съвсем различно поле; ще изясним с д-р Славяна Галева кога кръвното налягане, което се влияе от бременността е оплакване от очакван характер или напротив, стойностите му налагат да обърнем непременно внимание на здравето си; с проф. д-р Иван Костов и д-р Сергей Славов ще изясним защо бебето рядко се появява на термин и притеснително ли е да се роди то по-рано или по-късно и до какви срокове; с Павлинка Герина ще си направим изводите дали с отговора на въпроса колко да кърмя бебето можем да постигнем целите си то да е нахранено, спокойно, получило ласка и имунитет; с д-р Елена Чапалова ще се научим не само как да провокираме детския сън, но и да си набележим ориентир за неговото здравословно състояние; не на последно място с доктора по психология Вилияна Малева ще изречем наистина думата граница в контекста на създаването на благоприятна семейна атмосфера и залагане развитието на бъдещата хармонична и пълноценна личност при детето...


Имаме и теми с продължение. Доразвиваме това, което не успяхме да кажем в дигиталните издания, за да бъдем по-близо до потребността ви от специализирана информация – отново ще говорим за правилното оформяне и времето, когато е удачно да се извършат корекции на зъбните редици с ортодонта д-р Ваньо Спасов; а с HR специалиста Симона Райчева-Демерджиева ще задълбаем в конкретика правата на жената по време на бременност и майчиноство и начините как тя правилно да попълни документите си за целта.


Разбира се, и този път не сме пропуснали темите с практическа насоченост, от които чрез лекторите може да научите най-новите тенденции в едни или други грижи: как изглежда новороденото и правила за оцеляването с него ще ни сподели акушерката Надежда Христова; защо е нужен и как да осигурим витамин Д на детето ще ни отговори педиатърът д-р Захаринка Гочева; какво различава подсичането и дерматита и как да се грижим за нежната бебешка кожа ще узнаем от Томислава Ванкова; как да овладеем температурата ще ни разкаже педиатърът д-р Красимира Христова; как да сме ефективни при хрема на детето и не допуснем синузит ще научим от д-р Зорина Петрова.


Поставяме и в приоритет две наистина актуални за българското дете теми: за преодоляването на запека при най-малките ще говори специалистът по детски болести и детски гастроентеролог д-р Петьо Хаджийски; а за това как да съхраним здравето на очите на детето си при наличието на съвременните технологии, навлезнали така широко в живота ни отрано и дигитални форми на обучение думата ще има детският офталмолог д-р Огнян Младенов.


И за да ви бъде хем, полезно, хем любопитно, хем мотивиращо от Яна Данаилова ще получим формулата как може жената да върне формата си бързо след раждането; от Анелия Карамфилова ще разберем какво е сензорна игра и защо е важно да не се ограничаваме в игрите с детето само с две-три сетива.


Полезно, доказано, изпитано, потвърдено в практиката, но и любопитно, в тази насока ще са презентациите на други двама лектори на Форума. От гледна точка на научните постижения проф. Алексей Савов ще ни даде ясна картина какво може да „предскаже“ съвременната медицина, базирайки се на съществуващите най-нови пренатални тестове; а с ръка на сърцето от гледна точка на дългогодишната си практика д-р Дора Пачова ще ни предаде до каква степен здравословното състояние може наистина да зависи от психиката и семейния климат и има ли честото боледуване начин за справяне. 


Конкретните теми и повече за лекторите на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg можете да узнаете от платформата за събития на Investor Media Group – InvestorMediaPro.

 

И за отбелязване е - ще ни гостува и влогърът Магдалена Александрова, известна като Magi San, с която ще си поговорим открито за силните и слабите моменти в това дългогодишно пътешествие да си родител. 

 

Заповядайте тази събота, 11 юни, от 10.00 ч. в зала 6 на НДК - всички заедно сме обединени от една мисъл – да отглеждаш дете е мисия!

 

За най-търпеливите и с късмет сме приготвили 43 награди. За любознателните – ще има време за въпроси към лекторите!

 

Събитието е безплатно за посещение!


Генерални партньори на Форум бременност и детско здраве са BABE Laboratorios, Tonimer Lab и HyFiber.
Събитието се организира с подкрепата на НУРОФЕН, MEDICAL DENT, KIN Laboratorios, ЗАД „Армеец“, eMAG, Zano Inspire, STAMATIN, Хипермаркети HIT Max и Онлайн супермаркет Shop.gladen.bg, Valentis, Nestle Baby&me, БЕБО и Къмпинг Градина.
 
Институционални партньори на Форума са Български лекарски съюз, фондация „За нашите деца“ и фондация „Искам бебе“.