Стотици бъдещи и настоящи родители и техните близки посетиха разнообразната програма от втория ден на Форум бременност и детско здраве 2017, който е под мотото „Да отгледаш дете е мисия“. Тя бе изпълнена с полезна информация за новороденото, детското здраве и oсновните етапи от неговото нервно-психично и физическо развитие. (Какво се случи в ден първи)
 
Първият панел започна с уникалния период на новороденото. „Методът на раждане до голяма степен определя как детето ще се адаптира към външната среда. Много от децата, които се раждат с цезарово сечение, не могат да изградят нормална чревна флора и има данни за случаи на аутизъм при някои от тях“. Това заяви д-р Радка Масларска, чиято лекция бе за появата на новороденото. На грижата за бебето след изписването му бе посветена следващата лекция. Най-доброто лекарство при всякакви неразположения при бебето е майчината кърма и майчината любов, каза акушерката Йонка Петкова, която даде ценни съвети на всички бъдещи майки за адаптационния период след родилното, обличането, повиването и къпането на новия член на семейството: „Ако имате поне 5-6 мокри памперса на ден и поне две изхождания, трябва да сте убедени, че бебето се храни добре“. Специалистът препоръча на родителите да не се притесняват, ако теглото на бебето намалява. 
 
Засукването е ключ към успешното кърмене, смята Елена Василева, която изнесе лекция на тема „Как закърмим бебето?“. „Ако всички се обединим около кърменето, то ще стане мисия възможна. Ако вие се доверите на инстинктите си и слушате най-добрия учител за вас, а това е бебето, всичко ще бъде наред“, каза тя и уточни, че кърменето не трябва да бъде по часовник, а да се определя от глада и ситостта на бебето. 
 
 
Ако жената реши да не кърми детето си, непосредствено след раждането трябва да информира за това своя гинеколог, който да й изпише медикаменти, с които да се установи продукцията на кърма. Това трябва да стане до 24-часа след раждането, категорична бе д-р Виолета Божилова от Клиниката по заболявания на млечната жлеза към Първа АГ болница „Света София“. Хирургът разкри кои са особеностите на кърменето по време на мастит. 
 
Структурата и състоянието на постоянните зъби на едно дете се определя още по време на бременността, каза д-р Таня Барашка от „Медикал Дент“. Тя изнесе лекция на тема „Първи зъбки при детето (0-3 г.) Проблеми при никненето. Етапи на обргижване на зъбките за добра устна хигиена в различните периоди“ от панела „Здраве“.  „В четвърта ембрионална седмица се слагат зародишите на зъбките на бебето. Затова е много важно майката да се храни разделно и доста рационално, защото бременността е един много динамичен период, в който става развитието на много структури. Тогава започва и минерализацията на врменните зъбки“, обясни зъболекарят и препоръча на бременните да включат в менюто си храни, чрез които да си набавят пълната гама минерални соли и вещества, нужни за организма им в този период. 
 
 
В България няма регламентиран профилактичен преглед за малчугани, които са между 1 и 7-годишна възраст. Това е оставено в правомощията на общопрактикуващите лекари, които често пращат родителите на първа консултация с очен лекар когато детето вече е на 5 години и е много късно за профилактиката на някои заболявания. Това заяви д-р Григор Лалов от СОБАЛО „Академик Пашев“ и препоръча редовни прегледи на малчуганите в периодите 1 година, 3 и половина, както и преди започване на училище. „Невъзможно е в 21-и век да ограничим децата ни да не гледат в телефон, таблет, компютър и други, но на всеки 45-50 минути те трябва да имат почивка. Затова и часовете в училищата са по 45 минути, друг е въпросът, че в почивката децата изваждат телефоните и продължават да си напрягат очите ...“, каза офталмологът по повод въпрос на родител за вредите, които носят съвременните технологии на детските очи. 
 
Последната лекция от панел „Здраве“ във втория ден бе посветена на основните етапи от нервно-психичното и физическо развитие на детето от 0 до 3-годишна възраст. „Има много проучвания, които доказват, че на деца, които се говорят граматически правилни изречения още от раждането, имат по-високо IQ в бъдеще“. Това заяви медицинският редактор на Puls.bg д-р Йордан Георгиев, който даде пример в подкрепа на твърдението, че говоренето на детето от ранна детска възраст повлиява положително върху неговото развитие. Специалистът обърна внимание и на факта, че изборът на проходилка е от особено значение за по-нататъшното развитие на двигателните способности на всяко дете, затова родителите трябва да предпочитат бутащите се пред тези от типа „паяк“. 
 
 
Мотото на форума е „Да отгледаш дете е мисия“, а за всяка мисия трябва да сме много добре подготвени, каза психологът Валентин Стоилов и фокусира вниманието на присъставащите върху етапите на ранното детство „Първите дни от живота на вашето дете са фундаментално важни. Ако по някакви причини то е кувьоз, настоявайте да го виждате по-често, защото по-дългото му отделяне от вас може да има негативни последствия за неговото развитие“, каза още той и препоръча на родителите никога да не сравняват детето си с останалите, защото всяко едно има своя уникалност. 
 
Следващата лекция бе на психолога Светлана Димитрова, която обясни за един различен свят, който носи сънят за малчуганите. „Детето преживява реалността през своята фантазия, когато искаме да я превключим от вътре към него, е необходимо да създадем условия за това. И тук идва ролята на приказката. Нейната функция е да успокои“, каза тя. Успокояващата музика, четенето на приказка, гушването на плюшена играчка, любимото одеало, са сред начините за предразполагане на детето към спокоен сън. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Панел „Емоционалният свят на детето“ завърши с психолога Деница Банчевска, която говори за динамиката на семейните взаимоотношения с детето като главно действащо лице „Всяка промяна в живота води до стрес и трябва да има някаква адаптация към обстоятелствата. Връзката на майката с бебето е биологично обоснована, но бащата трябва да я осъществи чрез тялото й“, каза тя и бе категорична, че добрият брак може да понесе всяка трудност.  
 
Форум бременност и детско здраве 2017 завърши с награди от нашите конкурс „Фото Puls” и томбола. Усмихнатата майка Радослава Рашева, която заедно с нейния син стана лице на корицата на Наръчник за бременност и детско здраве, получи фотосесия от Бояна Захариева (Be. Ink photographу). Тя участва сс снимка в категорията „Бебе на фокус“ и събра най-много харесвания. Д-р Бранимир Кирилов, управител на дентална клиника „Меdical Dent” й връчи ваучер за еднократна процедура за почистване, полиране и домашно избелване на зъби, на стойност от 500 лв. В същата категория Blootooth колонка получи Диляна Младенова, с външна батерия зарадвахме Илина Иванчева-Билчева, а книгата „Да оцелееш като родител“ отиде при Силвия Иванова. Йоана Михайлова също получи процедура по почистване, полиране и домашно избелване на зъбите. Фотосът й с бременно коремче събра най-много харесвания. На Ева Първанова подарихме Blootooth колонка, ма Христина Андреева външна батерия, а книгата „Да оцелееш като родител“ получи Магдалина Георгиева. 
 
 
Накрая нашите партньoри зарадваха част от посетителите с различни награди.
 
 
Шестото издание на „Форум бременност и детско здраве“ се проведе с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Дентална клиника „Петър Дучев“, Meblik и Първа АГ болница "Света София".