Татковците не могат да кърмят, но ако пожелаят, успешно ще отменят жените си в смяната на памперси. Това доказаха бъдещи бащи по време на Форум бременност и детско здраве. Вторият ден от събитието, което Puls.bg организира за осми пореден път в София, премина по знака на нагледните демонстрации. Как се кърми новороденото, в каква поза и какъв начин се хваща, как татковците най-лесно да сложат памперса на мърдащото мъниче, как се къпе и повива бебето, техники за оказване на първа помощ. Това са част от полезните съвети, които нашите лектори дадоха по време на интерактивния ни панел. 


„Всичките лекции бяха много интересни и определено има какво да се научи от тях. С готовност идваме на такива мероприятия, защото за първо дете те са ни много полезни. Всяко едно нещо, което може да се извлече от тези лекции, е страхотно. Начинът, по който се слагат пелените, колкото и за някои да е елементарно, за нас все още е непонятно. Също така нещата с термометрите, бибероните, всяко ново нещо, което чуем, ще ни е от полза“, разказа Росалина Георгиева, която е бременна в 7-ия месец. Нейният приятел Явор Комитов бе от смелчаците, които се качиха на сцената на форума, за да пробват да сменят памперси на плачещо и наакано бебе-кукла под зоркото око на акушерка. „Това е първият памперс, който смених. Сигурен съм, че няма да бъде и последния. Дойдох на Форум бременност и детско здраве, за да се науча на някои неща, които не знам. Презентацията за кърменето също много ме впечатли, защото беше доста визуална и сигурно никой, който я е видял, няма да я забрави“, каза мъжът, който изслуша внимателно заръките на специалистите и обеща да помага на жена си в грижите за новороденото. 

 


Източник: Станислав Стоянов


Д-р Диана Аргирова разясни на хората, дошли на лекциите, най-важните неща, които трябва да знаят за бебето след изписване от родилния дом. По думите й, често родителите са притеснени в първите дни, навличат бебето или затоплят прекалено помещението, за да не се разболее мъничето. „Бебетата не трябва да се дехидратират. Термо загубата също е много важна, защото те са много склонни към прегряване… Средно около 22 градуса трябва да бъде температурата в помещението, в което ще се отглежда бебето. Това важи за първите седмици, след което тя трябва да се намалява постепенно. Докато температурата на къпане – около 26-27 градуса“, обясни тя. 

 

Източник: Станислав Стоянов


Пъпната раничка трябва да остава винаги чиста. В гънките по телцето на бебето може да се задържат мазнини от масажа на бебето след баня. Те трябва да се почистват старателно с тампон. Родителите трябва да отделят най-голямо внимание на подмишниците, зад ушите, ингвиналните гънки, тези на крачетата, поясниха представителките на Алианса на българските акушерки. Те взеха участие в  един от най-интересните панели в неделната програма на Форум бременност и детско здраве и разговаряха с много бременни и майки по темите, които ги вълнуват. От своя страна акушерката Елена Василева изнесе урок по кърмене. „Когато бебето е прилепнало плътно до гърдата и майката не усеща болка, това е критерий, че то суче правилно… Не прицелвайте гърдата към устичката, а я насочете в зоната под нослето. Детето има сукателен рефлекс“, каза консултантът по кърмене. 

 

NEWS_MORE_BOX


„Кърмете, кърменето помага за отслабването, предпазва от следродилни кръвоизливи и ни помага да си възвърнем теглото без да спазваме по-драстични диети. Разхождайте се, много важно. Останете навън сред природата и по този начин по-лесно ще свалите килограмите“, поясни д-р Райна Стоянова, чийто лекция бе за правилния подход, който майките да изберат, за да влязат във форма след раждането. Според нея сънят също е не без значение, защото липсата му води до покачване на хормоните на стреса, които карат някои дами да похапват повече. 


Както на Лазаровден, така и на Цветница, екипът на Puls.bg зарадва много от посетителите с награди от традиционната томбола. Очаквайте още ексклузивни материали за положителните емоции от Форум бременност и детско здраве. 

 

 

„Форум бременност и детско здраве“ се реализира с подкрепата на Philips Avent, CryoSave, Алтерко, Ficosota, AGU,Devin, Lidl, Dove Baby. Медийни партньори: „9 месеца“, Purvite7.bg, София играе, Дневникът на мама, Новите родители, сп. Grazia.