На един от най-хубавите пролетни празници – Лазаровден, стартира осмото издание на Форум бременност и детско здраве. За поредна година екипът на Puls.bg събра в Sofia Event Center водещи специалисти и бъдещи и настоящи родители, за да скъси дистанцията между тях. 


В четири основни панела протече програмата в първия ден от форума, под засилен интерес от страна на много двойки, които планират да създадат потомство или такива, които вече очакват своето първо или второ детенце. „Бременността е една от най-големите отговорности на жените, но тя започва още преди появата на двете чертички. С раждането на детето вселената променя центъра си. Вече не вие сте центъра, а детето, което е вашето слънце“, каза Румяна Тасева, главен редактор на Puls.bg, която бе модератор на събитието. 


Д-р Мария Юнакова от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ обясни какво представлява съвременният алгоритъм за надлежно проследяване на бременността. „Имам удоволствието за поредна година да съм част от този форум. Опитът ми до тук сочи, че в нашето съвремие бременната „плува“ в един океан от информация. Опитите тя да се канализира и да се извадят най-важните неща по един достоверен и достъпен начин, са много ценни“, посочи тя. Чрез нея присъстващите се запознаха с най-важните изследвания, които бременната трябва да направи през различните етапи на своята бременност. Акушер гинекологът поясни, че бъдещите майки трябва да се доверят на своя специалист, ако имат някаква инфекция, защото в много случаи тя е много по-опасна, ако не бъде лекувана, отколкото медикаментите, които лекарят й предписва. 


 

Източник: Станислав Стоянов

Един от най-често задаваните въпроси на бременните е какви микроелементи да приемат до раждането. Биотехнологът Деница Венкова разясни на жените защо е важно да приемат много витамини и минерали както преди зачеване, така и след това. Фолиева киселина, желязо, магнезий, калций, витамин Д, омега-3 и 6, са нещата, които жената може да взима до раждането, за да е сигурна, че тя и бебето ще бъдат в добро здраве, посочи лекторът. И обърна внимание, че в началото на бременността жените може да си направят изследвания, за да установят дали имат някакъв дефицит. 

 

Панел „Рисковете през бременността. Раждане“ поднесе на публика интересна информация за прееклампсията и еклампсията, както и HELP синдрома – усложнения, които изискват наблюдение от мултидисциплинарен екип. Най-често жените, за които бременността е първа, развиват прееклампсия. Подуване на краката, ръцете, а понякога и лицето, силно главоболие, нарушения в зрението, повръщане във втората половина на бременността, са най-характерните й симптоми, обясни д-р Сергей Славов. От своя страна доц. Иван Костов, директор на „Майчин дом“ допълни, че HELP синдромът се характеризира с повишени чернодробни ензими и ниско ниво на тромбоцитите. Той изтъкна, че на него се дължат една четвърт от смъртните случаи при родилките, като на второ място е голямата кръвозагуба. 

 

Източник: Станислав Стоянов


„Личният лекар може да издаде на бременната до 14 дни болничен лист по определен проблем (още в първия триместър), след което за целта трябва да се събира лекарска комисия. Всеки човек има право на 180 дни болнични за една каленарна година, 6 пъти по 30 дни. Бременни, които нямат сериозни оплаквания за непрекъснат стационарен престой, което е изключително скъпо и за самите болници, могат да бъдат облекчени с временна нетрудоспособност“, каза д-р Иван Диков, който запозна аудиторията с начините на раждане по най-добрия начин. 


Панел „Осъзнато раждане“ бе сред най-интересните за много от гостите. Емилия Казълова от Алианса на българските акушерки разкри каква е ролята на акушерката по време на раждането. Смяната на позицията по време на раждане е необходима в различните ситуации и не се толерира такава, която вместо да го улеснява, го забавя. Но няма универсална позиция, нито едно раждане си прилича с друго, коментира тя. След нея лекция изнесе доц. Моника Богданова. "Бебетата реално не говорят след като се родят, но ни "говорят" чрез своите действия. Тялото на бебето е език, който майката трябва да познава. И затова майките са първите психоаналитици на бебето", посочи тя. 


Родителите, които искат да съхранят стволови клетки на своето дете, трябва да са добре информирани за това къде и как да го направят, каза д-р Асен Пачеджиев. Той бе категоричен, че е хубаво да се провери дали въпросната банка, която са избрали, е акредитирана, защото у нас има и много незаконни.Той поясни, че от голямо значение е обратната връзка с тях след раждането – за колко време пробата е стигнала до банката, колко клетки съдържа. „Важен е и договорът, който се подписва. Чак накрая се гледат цената и отстъпките“, добави той. 

 

NEWS_MORE_BOX


Тази година програмата на Форум бременност и детско здраве съдържа и няколко нови панела. Един от тях е „Когато светското срещне социалното“. В него взеха специално участие писателката Гери Туриска, актьорът Дарин Ангелов и Александър Малинов, който е специалист по клинична социална работа. Те разказаха своя опит като родители и прочетоха три прекрасни приказки, които разплакаха много от присъстващите в залата. „Бащи, въобще не се притеснявайте, плачете бе! И вие сте хора“, каза Дарин Ангелов, който е щастлив татко на малката Дария. 


Един от най-вълнуващите моменти в програмата на първия ден от форума бе награждаването на победителите в класацията „Специалистите, на които имам доверие“.  „Радвам се, че успяваме да превърнем в традиция тази награда. За лекарите благодарността и радостта в очите на пациента е много важна…“, каза проф. Николай Габровски, който раздаде плакетите.

 

За втора поредна година д-р Иван Сигридов грабна наградата за най-добър акушер-гинеколог. Катя Павлова също получи награда втори път – за най-добра акушерка. А лечебното заведение, в което тя работи – „Селена“- Пловдив, бе отличено за най-добра АГ болница. Плакетът на Puls.bg за най-добър неонатолог отиде при д-р Иван Стаменов от Медицински комплекс „Д-р Щерев“

 

Всички присъстващи получиха подаръчни торбички, осигурени от нашите спонсори и изложители. В тях бе нашето специално издание - Наръчник за бременност и детско здраве. Много от регистриралите са за събитието грабнаха и награди от традиционната ни томбола.


Утре, Цветница, продължава интересната програма на Форум бременност и детско здраве. Ще си говорим за първите грижи за новороденото след раждането, кърменето, най-важното за детското здраве, психология на детето и семейството, както и по още много интересни теми. Очакваме от 09 часа в Sofia Event Center. Повече за лекциите и лекторите може да видите на http://events.puls.bg/

 

„Форум бременност и детско здраве“ се реализира с подкрепата на Philips Avent, CryoSave, Алтерко, Ficosota, AGU,Devin, Lidl, Dove Baby. 

Медийни партньори: „9 месеца“, Purvite7.bg, София играе, Дневникът на мама, Новите родители, сп. Grazia.