Приемът на фолиева киселина преди зачеване и по време на бременност намалява от 3 до 4 пъти риска плодът да развие дефект на нервната тръба; т.е. малформации, свързани с централната нервна система или с умственото развитие. (Към първа част на материала)


След като разберем защо приемът на Витамин В9 е толкова важен за плода, е необходимо да се знае и по колко точно се препопръчва. Дневният прием от 0,4 до 1 милиграм не води до усложнения при плода. Хубавото на този витамин е, че е водоразтворим. Това означава, че всяко допълнително количество не се натрува в организима, а лесно се отделя чрез урината. 


Дневната доза на витамина зависи основно от фамилната история (анамнеза) на двойките и, съответно, в коя група от трите ще попаднат. Първата група с нисък риск за фетални дефекти на нервната тръба са тези семейства/партньори, които не са фамилно обременени с вродени дефекти. За тази група препоръчителната доза на фолиевата киселина е 400 микрограма поне 2-3 месеца преди зачеване, по време на бременността и 4 до 6 месеца след раждането или докато трае кърменето.Група по средата е тази с умерен рикс за вродени дефекти на нервната тръба. Към тази група спада партньори, които имат:

 

  • 1. роднини от първо и второ коляно с вродени дефекти на нервната тръба;
  • Роднини или самите те са с какъвто и да е било вроден външен дефект;
  • Бъдещата майка има диабет тип 1 или тип 2;
  • Прием на лекарства, които могат да увредят плода;
  • Бъдещата майка страда от стомашно-чревни малабсорбционни състояния (болест на Крон, глутенова ентеропатия, стомашна операция и други). 
NEWS_MORE_BOX


Някои лекарства, които влияят на метаболизма на фолиевата киселина, са антиконвулсантите като карбамазепина, валпроевата киселина, фенитоина, примидона, фенобартибала, а също метформина, метотрексата, сулфасалазина, триамтерена, триметоприма, холестирамина и други. 


Дневната доза при тази група би трябвало да е 1 милиграм от витамина най-малко 3 месеца преди забременяване и до 12-тата гестационна седмица. След това и до 4-6 месеца след раждането дозата може да се намали до 0,4 милиграма. При жени с диабет може да се започне направо с 0,4 милиграма, ако нивата на фолиевата киселина в червните кръвни клетки са над 906 нмол/л.


Третата група с висок риск включва партньори, които вече имат дете с дефект на нервната тръба. Тогава препоръчителната доза на Витамин В9 е 4 милиграма поне 3 месеца преди забременяване и до 12-тата гестационна седмица. След това и 4 до 6 месеца след раждането дневната доза би трябвало да е 0,4 до 1 милиграм. 


Пълноценният прием на фолиева киселина оставя своите положителни следи дори в детската възраст. Някои изследвания правят тънка и недотам ясна, но все пак връзка между суплементацията с мултивитамини и намаления риск за развитие на мозъчни тумори при децата.


Въпреки доказаното благоприятно въздействие на витамина върху развитието на плода, повече от половината бременни не го приемат в препоръчителните дози. Обикновено причините са липсата на навик да се пият таблетки ежедневно или нежеланието тип "Не харесвам да взимам хапчета". В такива случаи е важно да се разберат ползите от суплементацията, за да се преодолеят личните предпочитания.