Предполага се, че 4% до 5% от всички деца родени за една година имат сериозен вроден дефект, който би могъл да е бил разпознат преди раждането чрез неивазивно ултразвуково изследване. Други 2% развиват функционални аномалии и леки умствени проблеми, които се разпознават през първата година след раждането. Голяма част от тях, особено дефектите на неврната тръба, биха могли да се предотвратят чрез приема на фолиева киселина (витамин В9) преди и по време на бременността. 


Приемът на достатъчно витамин В9 преди зачеването е от значение, защото храната представлява основният източник на фолиева киселина за ембриона. Обикновено жената разбира, че е бременна към 5-та гестационна седмица. За да се осигури достатъчен трансфер на витамина към ембриона, е необходимо бъдещата майка да приема оптимално количество Витамин В9 през времето, когато все още не знае, че е бременна. 


Суплементацията на фолат е типичен пример за ползите от планираната бременност. Препоръчва се диетата да е богата на витамина поне три месеца преди зачеването, за да се осигури достатъчно количество на ембриона. Това, от своя страна, намаля повече от три пъти риска за развитие на дефекти на нервната тръба. Добър естествен източник на фолиева киселина са храни като броколи, спанак, зелен грах, брюкселско зеле (като цяло зелени листни зеленчуци), царевица, леща и портокалите. Съществуват също така и храни, които са подсилени с витамина като, например някои марки бяло брашно, паста и зърнени закуски. 

 

NEWS_MORE_BOX


Богата на фолат диета би била напълно достатъчна да задоволи нуждите от витамина през първия триместър на бременността. Днес обаче твърде малко жени се хранят балансирано, затова приемът на допълнителни витамини е препоръчителен.


Освен, че фолиевата киселина се препоръчва за всички жени преди и по време на бременност, съществуват две рискови групи, които задължително се нуждаят от допълнителна суплементация. Едната група е тази с генетични промени, намаляващи ефикасността на фолатния метаболизъм. 


Другата е по-широка, в която влизат нарушения на фолатния прием - стомашно-чревно заболяване, прием на медикаменти, които за антагонисти на витамин В9, затлъстяване, диабет тип 1 или тип 2, консумация на алкохол или пушене. 

 

Към продължението на текста