Постпарталният период започва след раждането и неговата продъжителност е в рамките на 6 седмици. През това време в организма на родилата жена се случват основни промени, които целят връщането ѝ към състоянието преди бременността.


През първата седмица кървенето е най-интензивно, поради усиленото съкращаване и прибиране на матката. Могат да се усещат и контракции, особено засилващи се по време на кърмене. Кървенето към края на първата седмица започва да променя цвета си от аленочервен към кафеникав. Освен това дискомфортът в областта на влагалището може да бъде значителен, без това да е сигнал за патологични промени.

 


По отношение на менталното състояние – жените се чувстват изтощени, а за промените в настроението значение имат все още урегулиращите се хормонални нива.


Ако възстановяването върви с пълни темпове, през втората седмица е налице и сърбеж, в областта на шевовете, който постепенно се засилва.


За разлика от това при жени, които са раждали с Цезарово сечение е налице все още болка в мястото на разреза, която може да се разпространява в околността. Сетивността на кожата около белега също е нарушена и при допир се усещат парестезии. Представлява необичайни усещания, наподобяващи "мравучкане", парене или дори като убождане от игли.


Докато при естествено или нормално раждане се препоръчва възобновяването на половия живот да започне след 1-2 седмици, в случай че и жената се чувства комфортно, то при оперативното раждане се налага изчакване в рамките на няколко седмици, като специалистите препоръчват дори период от 6 седмици.


При някои жени кървенето след раждането може да прекъсне и след кратък период отново да се появи в рамките на дни. Тази проява не е притеснителна и е физиологична при някои жени, макар и да се среща по-рядко.


В края на възстановителния период от шест седмици се препоръчва активното започване на физически упражнения. При нормaлно или естествено раждане дори се препоръчва постепенното им включване след първата седмица.


Възможно е да има намаляване на кърмата при някои жени, като съответно при спирането ѝ – в рамките на няколко седмици до 1-2 месеца се връща и менструацията, която в началото може да бъде ановулаторна – без отделяне на яйцеклетка.


В случай, че след раждането е имало известна инконтиненция на урина, то в рамките на шестте седмици сфинктерната функция се възстановява и проблемът отшумява.


Референции:
1. https://www.healthline.com/health/postpartum-recovery-timeline#six-months
2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/postpartum-care/art-20047233