Редовната физическа активност по време на бременност има не само ползи за здравето на бъдещата майка, но и помага да се подготви тялото за раждането. Въпреки това е важно да се избере подходяща тренировъчна програма, тъй като бременността влияе върху реакцията на тялото към тренировките.

Защо тренировките са препоръчителни по време на бременност?

По време на бременност упражненията могат:


 • Да намалят болките в гърба и кръста, запека и подуването;
 • Да повлияят положително върху настроението и да повишат нивата на енергия;
 • Подпомагат добрия сън;
 • Предотвратяват наднорменото тегло;
 • Насърчават мускулния тонус, сила и издръжливост.

Освен това редовна тренировъчна програма по време на бременност намалява риска от гестационен диабет с 50%, прееклампсия с до 40% и необходимостта от Цезарово сечение.

 

Допълнително проучванията показват, че жените, които спортуват по време на бременност, имат по-малко усложнения, свързани с раждането. Тренировките са важни и в следродилния период, тъй като могат да намалят риска от развитие на следродилна депресия и дълбока венозна тромбоза.

 

Разбира се, физическата активност по време на бременност, има много ползи и за развиващия се плод.

 

Намалява риска от преждевременно раждане, по-ниско тегло на бебето, раждане с Цезарово сечение и риска от сърдечни и белодробни проблеми на по-късен етап.

 

Ако бременността протича нормално и не се наблюдават усложнения, бременната може да започне да тренира по всяко време. Препоръчително е да се започне със стандартни упражнения с лека интензивност и след това постепенно да се надграждат.

 

Определени състояния обаче изискват въздържание от спорт отстрана на бъдещата майка. Това включва симптоми като вагинално кървене, коремна или тазова болка, замаяност, главоболие, болка или оток на подбедриците, мускулна слабост, чести маточни контракции.

 

Преди започването на каквито и да било тренировки е препоръчителна консултацията с акушер-гинеколога, следящ бременността. 

 

Някои състояния като многоплодна бременност, преждевременно пукане на околоплодния мехур при предходна бременност или предишно преждевременно раждане, изискват повишено внимание.

 

Физическите упражнения по време на бременност са противопоказни в следните ситуации:

 • Сериозно сърдечно или белодробно заболяване при майката;
 • Серклаж на маточната шийка;
 • Продължително кървене от втория или третия триместър;
 • Висок риск от преждевремнно раждане;
 • Неправилно предлежание на плода в края на бременността;
 • Прееклампсия и еклампсия.

 

За безопасността на майката и бебето е необходимо да се избягват някои упражнения.

 

Хормоните, които се произвеждат по време на бременността водят до разхлабване на връзките, поддържащи ставите, което може да увеличи риска от нараняване. Затова е препоръчително да се избягват резки, подскачащи и силно въздействащи движения през цялата бременност.

 

Препоръчително е да се избягват упражнения, изискващи лягане по гръб. По този начин се оказва натиск върху аортата, което води до намаляване на кръвни поток към плода. Алтернатива са упражненията в легнало странично положение, които помагат за поддържане циркулацията на кръв към бебето.

 

Необходимо е бременната да се въздържа от коремни преси, за да се даде възможност за гъвкавост на най-външния слой на коремната стена.

 

Референции:

1. The Royal Women's Hospital (Active pregnancy)
2. Sports Medicine Australia (Exercise in pregnancy and the postpartum period)
3. Raising Children Network (Exercise in pregnancy: for women)
4. Department of Health (Clinical practice guidelines: Pregnancy care)