Проф. Сибел Темюр е завеждащ отделението по анестезиология и реанимация в турската университетска болница Йедитепе. След като завършва образованието и специализацията си по медицина в Медицинския университет в Анкара, проф. Темюр натрупва опит на най-високо ниво в анестезиологичния департамент в Южнокалифорнийския университет. След това тя се връща в Турция, където продължава кариерата си в сферата на анестезиологията и реанимацията. Нейните академични и изледователски материали са публикувани или цитирани стотици пъти в турски и международни медицински издания. Проф. Темюр е член на редица професионални асоциации, включително и на Европейското дружество по анестезиология.
 
Ето какво сподели тя за една от от най-обсъжданите теми в нейната практика - епидуралната анестезиология или епидуралната упойка, както е по-известна. Проф. Темюр споделя опита и знанията си, за да предостави повече информация на пациентите, на които им предстои операция с такъв тип упойка, сред които не са само бъдещите майки.
 
Да, епидуралната анестезия е широко обсъждана тема, но нейните приложения съвсем не се ограничават до раждането. Какво точно представлява тя? Това е специален вид местна анестезия, при която упойката се инжектира в епидуралното пространство на гръбначния мозък (между два от прешлените). Чрез куха игла се влива медикамент, който блокира предаването на сигнали между гръбначномозъчните нерви и така се постига загубата на сетивност. 
 
Местната анестезия се различава от общата анастезия в това, че пациентът остава буден и е наясно какво се случва около него. При раждане приложението на епидуралната анестезия е най-често, тъй като позволява безболезнена хирургическа интервенция, докато майката остава в съзнание - тя може да види и чуе бебето си в момента на раждането.
 
Освен за овладяване болката по време на раждане и секцио, епидуралната упойка се използва и при операции на крайници, протезиране на тазобедрени стави, херния, колена, както и за облекчаване на следоперативни болки.
 
Има и други предимства при епидуралната анестезия, освен че майката остава будна. Болката предизвиква реакция на стрес в тялото, като по този начин се отделят хормони като адреналин и норадреналин. Тези хормони от своя страна по време на операция причиняват реакции, сред които са повишено кръвно налягане и сърдечен ритъм. По време на раждане те могат да имат отрицателно въздействие върху бебето.
 
Има и редица изследвания, които показват, че епидуралната анестезия помага и при паралитичния илеус - чревна непроходимост, при която е потиснат мускулният тонус на червото и моторната му дейност намалява или напълно изчезва. Този вид упойка помага, тъй като не потиска функцията на централната нервна система, каквото се случва при обща анестезия, и организмът продължава да функционира нормално. Също така тя помага и при дълбока венозна тромбоза -  заболяване, при което се формира тромб в лумена на вена на дълбоката венозна система.
NEWS_MORE_BOX
 
По отношение прилагането на епидуралната упойка също трябва да се знае, че няма нищо страшно. Пациентът е седнал или е легнал настрана, с главата си напред, свити колене и извит гръб, доколкото е възможно. Чрез антисептичен разтвор се почиства мястото, на което ще се постави упойката. Първо, с по-тънка игла се обезболява мястото, а след това чрез по-дебела игла в епидуралното пространство се влива медикаментът посредством катетър. Иглата се изважда, а катетърът се фиксира с трансдермален пластир. Това улеснява прилагането на анестезията, особено когато трябва да се постигне по-дългосрочно обезболяване при сложни процедури, т.е. да се влива още от медикамента.
 
Как точно работи епидуралната упойка? Всеки орган в тялото притежава рецептори за болка. Те "създават" усещането за болка чрез предаване на сигнали по нервните влакна първо до гръбначния мозък, а след това до сетивните центрове за болка в главния мозък. Епидуралната анестезия достига тези рецептори за болка в гръбначния мозък и временно блокира нервните влакна, които предават сигналите нагоре по тялото и така премахва усещането за болка.
 
Използвайки се в подходящата доза, местната упойка не влияе на нервните влакна, които улесняват работата на мускулите. Така се дава възможност на пациента да поддържа нормално движение и се избягва отрицателно въздействие върху процеса на раждане.
 
Пациентът може да има студено усещане, когато лекарството се прилага и трябва да се изчака 20-25 минути, за да подейства напълно. За да се предотврати следоперативна болка, на върха на катетъра се поставя помпа, чрез която се продължава прилагането на локален анастетик за период от 24 до 48 часа.
 
Епидуралната упойка е изключително ефективна в премахването на болки и има нисък риск от странични ефекти. Обаче е важно да се подчертае, че тя винаги трябва да се прилага от опитни анестизиолози, специално обучени за такъв тип упойка - мястото на прилагането й е много важно и дори сантиметър встрани от него може да предизвика усложнения.
 
Както всяка медицинска процедура, има вероятност за странични ефекти, сред които са понижено кръвно налягане, перфорация на мембраната на гръбначния мозък, неспособност за уриниране, болки в кръста, временни неврологични проблеми, хематом, ниска температура или анатомични проблеми. Но докато този вид упойка се прилага от опитен екип в добре оборудвана зала, рисковите фактори са сведени до минимум.
 
Важна подробност е че някои пациенти не трябва да се подлагат на епидурална упойка. Сред факторите, които са противопоказни за прилагането й са - чувствителност към прекомерно кървене, ниско кръвно налягане, анафилактични и анафилактоидни реакции (алергичните реакции по време на анестезия), инфекция около мястото, на което се прилага упойката, съмнения за неврологично състояние, нарушения на кръвосъсирването и използване на лекарства за разреждането на кръвта и, естествено, при несъгласие от страна на пациента.
 
 
Ето защо нашето анестезиологично отделение в университетската болница Йедитепе е подходящо за пациентите - те ще имат достъп до компетентни и обучени експерти, работещи в сертифицирана сграда. Лекарите ни имат широк кръг от компетенции и опит не само в Турция, но и в Европа, Щатите и къде ли още не. Всичките ни отделения са международно сертифицирани и имат контрол на качеството, като за целта са оборудвани с най-съвременните технологии.
 
Повече информация за Yeditepe University Hospital – www.yeditepehospital.com