Бременността е един от най-емоционалните и изпълнени с вълнения период от живота на жената. Месеците, през които от една оплодена яйцеклетка се развива зрял организъм готов да поеме първата си глътка въздух са свързани със значителни промени в майчиния организъм. Последователното проследяване на измененията на ехографския монитор дават възможност на бъдещата майка да изгради образ на своето дете. 
 
Всички промени свързани с бременността, както и протичането на родилния процес са свързани с натоварване на психо-емоционалното състояние при жените. Голяма част от родилките, около 80 – 85 % развиват временни психични проблеми след раждането.
 
Нарушенията в психо-емоционалното състояние на жените може да имат различна степен на изява. Най-леко и бързо преминаващо е състоянието на следродилна тревожност, по тежки форми са следродилната депресия и послеродовата психоза. 
 
Развитието на психични нарушения след раждането трудно може да се прогнозира. Вероятността за поява е завишена при жени, които преди раждането са имали депресивни епизоди или имат близки роднини, които страдат от психични разстрoйства. Основна роля оказваща въздействие върху психо-емоционалното състояние на жената е рязката промяна в хормоналните нива след раждането.
 

Състояние на следродилна тревожност

Развитието на състоянието най-често започва през първите дни след раждането, около 3 – 4 ден и продължава около 2 седмици. Оплакванията на родилката са свързани най-често с :
 
  • Честа промяна в настроението
  • Повишена раздразнителност
  • Чести моменти на плач
 
Въпреки нестабилността в емоционалнoто състояние на жената тя полага грижи за новороденото и изпълнява майчинските си задължения. 
 

Състояние на следродилна депресия

 
Развитието на тази по-тежка форма може да е след задълбочаване на оплакванията, които са характерни за следродилната тревожност. Следродилната депресия се проявява обикновено през първите 4 месеца след раждането. Оплакванията, които са характерни за жените са :
 
  • Честа промяна в настроението
  • Повишена раздразнителност
  • Промяна в апетита – най-често е намален, но може и да е повишен
  • Проява на характерни признаци за състоянието на анхедония
  • Повишена тревожност
  • Липса на сън и усещане за умора и изтощеност
 
NEWS_MORE_BOX
 
Анхедонията е състояние, което често съпътства психиатричните състояния. При нея се наблюдава повишена апатия и липса на желание за извършване на дейности от различни сфери на живота. Друга характерна черта на това състояние е неспособността на жената да усеща удоволствие.
 
Чувството на страх и тревога при жените страдащи от следродилна депресия най-често е свързано със здравословното състояние на детето. Това до голяма степен оказва влияние върху грижите за детето. 
 

Състояние на следродилна психоза


 
Най-тежката форма на следродилно психично нарушение обикновено се развива през първите дни след раждането, около 2 – 3 ден. Психозата е състояние, при което пациента няма реална и правилна преценка над събитията около него. Това психично състояние най-често се развива при жени, които преди раждането са имали епизоди на биполярно разстройство. Сериозността на състоянието е свързана с неспособността на майката да се грижи за новороденото. При част от пациентите има риск родилката на навреди на детето.
 
При леките форми на психични разстройства, обикновено не се налага прием на медикаменти. От важно значение за справяне с това състояние е семейната среда и упората на роднините. При някои жени се налага прием на лекарства. Психотропните медикаменти се секретират в майчиното мляко и някои от тях може да имат вредно въздействие върху плода.