9-10 гестационна седмица

Почти всички органи, мускули и нерви са на своите места и функционират.
Зачатъците на горни и долни крайници, които са се оформили още през 7 гестационна седмица, започват да растат и да се издължават. 
Главата на бебето е значително по-голяма от неговото тяло. 
Границата между главата и тялото започва да добива форма.
Развиват се хрущялите на бъдещите кости.
Мускулатурата позволява на бебето да се движи и макар да е все още с малка телесна маса и затова да не го усещате, можете да видите движенията му по време на ултразвуковия преглед.

 


11-12 гестационна седмица

Мозъкът на бебето расте с невероятна скорост, на минута се произвеждат над 250 000 нервни клетки.
Клепачите се развиват напълно и предпазват очите затворени чак до 28 г.с.
Лицето завършва процеса на сливане на отделните си части и лекарят е в състояние да ви покаже неговия профил.
Вкусовите луковици започват своето развитие.
Задстомашната жлеза започва да произвежда инсулин.
Пъпната връв е напълно развита.
Започва процесът на осификация на костите и оформяне на скелета.
Основните структури на сърцето са оформени.
Червата заемат своето място в коремната кухина.
Бъбреците започват да функционират.
Оформя се гениталния туберкул, но външните полови органи при момчетата и момичетата  все още си приличат и затова определянето на пола в този срок е с известен процент грешка.
Ако бебето е момче, тестисите му започват да произвеждат тестостерон.
Завършва процесът на разделяне на пръстите на ръцете и краката.
Бебето има нокти, косми и гласни струни, може да гълта, да смуче, да преглъща амниотична течност, да я преработва и връща чрез уриниране в околоплодния сак.
Понякога бебето хълца.

 

В края на 12 седмица бебето ви е дълго около 6 см ог главата до опашната кост (CRL - crown-rump length) и тежи около 20 грама.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Плацентата, този уникален временен орган, изпълнява важни функции по време на ембрионалното развитие. Плацентата играе жизнено важни роля в производството на хормони, обмяната на хранителни вещества, метаболити и газове, предпазва плода от имунната атака от страна на майчините клетки и от патогени, както и дава възможност за преминаването на антитела от майката на плода. През плацентата се осъществява обмяната на газовете кислород (в посока към ембриона) и въглероден диоксид, като феталният хемоглобин има по-висок афинитет към кислорода в сравнение с този при възрастни. От плацентата към бебето преминават важни за неговото развитие хранителните вещества, както и се прочистват отпадните продукти от обмяната му, като напр. карбамид, билирубин и креатин. Освен това плацентата произвежда редица важни за правилното ембрионално развитие хормони. 

Важно е да се знае кои вещества преминават през плацентата. Някои са полезни за бебето - кислород, глюкоза, витамини. Други могат да му навредят - вируси, паразити и антитела. Има списък с лекарства, които преминават през плацентата и могат да увредят плода. Затова винаги, когато се налага да се лекувате по време на бременност, се съветвайте с вашия акушер-гинеколог относно лекарствата. Разбира се, не е нужно да се плашите, защото има субстанции, които не преминават през плацентата, като инсулин или хепарин. Това позволява да лекуваме болести и предразположения като диабет и тромбофилия, без да вредим на бебето. 

 

В периода от 11 до 13+6 г.с. се провежда комбиниран (ултразвуков и биохимичен) скрининг за хромозомни аномалии. Това е високоспециализирано изследване в две части. С ултразвуков преглед се измерват дължината на фетуса, нухалната транслуценция (гънка в областта на врата), носната кост, бипариеталния диаметър (напречния размер на главата), обиколката на главата и лицевия ъгъл. Оценяват се някои основни показатели за правилното развитие на бебето, като броя на пъпните артерии, ритмичността на пулса, кръвотока в отделни съдове, състоянието на предната коремна стена, мозъчни и сърдечни структури и т.н. Вземат се 3 мл венозна кръв от бременната жена и се измерват количествата на плацентарните хормони свободен бета-човешки хорионгонадотропин (Fβ-hCG) и свързан с бременността плазмен протеин А (РАРР-А). С помощта на специална компютърна програма се изчислява риска за 5 основни хромозомни болести - синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Патау (тризомия 13), синдром на Едуардс (тризомия 18), триплоидия и синдром на Търнър (монозомия Х). Съветваме ви да не пропускате това изследване.

 

Знаете ли, че: в средата на третия месец от бременността се оформят зародишите на млечните зъби!