Магнезият е основен минерал, необходим за регулиране на телесната температура и протеиновия синтез с важна роля в поддържането на електрическия потенциал на нервните и мускулните клетки. 

 

Може да намали ограничаването на растежа на плода и прееклампсията, както и да увеличи теглото при раждане. 


 

Честите причини за магнезиев дефицит включват неадекватен хранителен прием или стомашно-чревна абсорбция, повишени загуби през стомашно-чревната или отделителната системи и повишени нужди от магнезий, като например по време на бременност.

 

Много усложнения по време на бременност като гестационен захарен диабет, индуцирана от бременността хипертония, крампи на долните крайници и прееклампсия се появят за първи път през този период и са свързани именно с нивата на магнезий в организма. 

 

Проучване, измерващо серумния магнезий по време на бременност, съобщава, че както йонизираният, така и общият серумен магнезий са значително намалени след 18-та гестационна седмица.

 

Проучванията за хранителен прием по време на бременност последователно показват, че много жени, особено тези от неравностойно положение, имат прием на магнезий под препоръчителните нива.

 

Общият и йонизираният магнезий са обратно свързани с гестационната възраст при бременност. Дефицитът на магнезий по време на бременност се свързва с по-висок риск от хронична хипертония следствие на бременността, прееклампсия, плацентарна дисфункция и преждевременно раждане.

 

Твърди се, че добавянето на магнезий при бременни жени може да намали риска от интраутеринно ограничаване растежа на плода, да увеличи теглото при раждане и да намали наполовина случаите на еклампсия. 

 

Прееклампсията, която може да причини увреждане на черния дроб и бъбреците, е синдром, възникващ при бременни жени, характеризиращ се с високо кръвно налягане на майката и повишени нива на албумин в урината. 

 

Магнезиевият сулфат, прилаган на жени с прееклампсия, намалява наполовина риска от еклампсия. Освен това е доказано, че магнезиевият сулфат за жени с еклампсия намалява риска от майчина смърт и от повторна поява на гърчове.

Ползите от магнезия по време на бременност и след раждане

Предвид ролята на магнезия във функционирането на тялото, вероятно е адекватната му консумация да се справи с редица предизвикателства, възникващи по време на бременност. 

  • Сън. Адекватният прием на магнезий помага за поддържане на по-спокоен сън, което може да бъде предизвикателство в по-късните етапи на бременността, когато жените изпитват повече физически дискомфорт.
  • Настроение. Бременността и периода след раждане са стресови за всяка жена. Магнезият играе важна роля в стабилизирането на настроението и се препоръчва все повече от психиатрите преди предписване на антидепресанти.
  • Крампи и мускулна функция. Много жени изпитват спазми и болка в различни области на тялото си поради повишените физически натоварвания. Изследванията показват, че приемът на достатъчно магнезий помага за намаляване на спазмите и намаляване на интензивността на острата болка.
  • Запек. Бременността е свързана със забавяне на чревната перисталтика. Достатъчният прием на магнезий създава по-плавни движения на червата сутрин. Това е ключово и в първите дни след раждането, когато твърдите движения на червата могат да бъдат особено болезнени.
  • Усложнения при раждане. Изследванията показват, че добавянето на магнезий по време на бременност може да намали вероятността от поява на някои усложнения, включително хронична хипертония, прееклампсия, дисфункция на плацентата, преждевременно раждане и ниско тегло при раждане. 

 

Референции:

1. Makrides M, Crosby DD, Bain E, Crowther CA. Magnesium supplementation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2014;(4):C:CD000937. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
2. McNamara HC, Crowther CA, Brown J. Different treatment regimens of magnesium sulphate for tocolysis in women in preterm labour. Cochrane Database Syst Rev. 2015;12:CD011200. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
3. Zaloga GP. Interpretation of the serum magnesium level. Chest. 1989;95:257–8. [PubMed] [Google Scholar]