От Медицинския изследователски център John Hopkins споделят, че са създали малък, но ефективен метод за предпазване от настъпване на преждевременно раждане.

 

Методът включва въвеждането на частици с нано-размери в майчиния организъм. От своя страна те преминават през вагиналната стена и достигат до маточната мускулатура, намалявайки нейните контракции.


 

Годишно се раждат над 15 милиона деца преждевременно. По-ранното раждане е най-сериозната причина за неонатална смъртност, поради незавършено развитие на различни органи (например бели дробове), твърде ниско тегло и мозъчни нарушения.

 

Сериозен рисков фактор за преждевременно раждане е възпалението на репродуктивната система, отговорно за 1/3 от случаите на ранно раждане.

 

Новата технология, разработена в научния център, включва две вещества. Едното е хормонът на бременността – прогестерон, а другото е Trichostatin А – хистонов диацетилазен инхибитор, регулиращ експресията на някои гени.

 

За да се подготви медикамента, първоначално двете вещества биват натрошени до миниатюрни кристали, с диаметър около 200 до 300 nm, което е по-малко от размера на една бактерия (1 nm = 0,000000001 m).

 

След това миниатюрните частици се покриват със слой от специфични вещества, които ги предпазват от различни имунни структури в организма, например мукуса на репродуктивния тракт, който абсорбира и отмива чуждите частици.

 

Малките размери на лекарствата позволяват употребата на изключително малки концентрации на веществата за достигането на различни структури от женската репродуктивна система, споделя съавтор на научния труд д-р Лора Енсайн, офталмолог и акушер-гинеколог в John Hopkins.

 

За да проверят действието на новоразработения метод, учените използват лабораторно приготвени модели, имитиращи възпалителни състояния, които биха довели до преждевременно раждане. Въвеждането на медикамента успешно предпазва в лабораторни условия.

 

Неврологични изследвания показват и липса на смушения в централната нервна система и в плода след употреба на лекарството.

 

След анализа на ефектите на лекарството върху човешки маточни клетки, отгледани в лабораторията, учените обясняват, че се наблюдава спад в контракциите.

 

Нужни са допълнителни тестове за определяне на налични рискове и странични ефекти преди да се премине към изследване на действието върху пациенти.

 

Публикацията е направена в Science Translational Medicine.

 

Източници:

https://www.news-medical.net/news/20210113/Researchers-develop-a-tiny-yet-effective-method-for-preventing-premature-birth.aspx

https://stm.sciencemag.org/content/13/576/eabc6245