Теглото и наддаването на килограми през бременността са от особена важност за здравето на майката и бебето, но сред жените все още липсва разбирането, че наднорменото тегло е сериозен рисков фактор. 

 

Това каза доц. д-р Виолета Димитрова, началник на Клиниката по патология на бременността в „Майчин дом“, по време на осмото издание на форум „Бременност и детско здраве“ с водещ Румяна Тасева, главен редактор на здравния сайт Puls.bg.


 

Доц. Виолета Димитрова

 

Доц. Димитрова поясни, че наднорменото тегло повишава честотата на сериозни усложнения през бременността, като гестационен диабет, прееклампсия и едър плод, който не може да се роди по естествен път.

 

При гестационен диабет са възможни сериозни проблеми с дихателната адаптация на новороденото и такива бебета нерядко попадат в интензивно отделение, разказа още доц. Димитрова и обясни, че тези бебета са по-склонни да имат метаболитен синдром още в детството, а в зряла възраст да отключат диабет.

 

Доц. Димитрова поясни, че при поднормено тегло е допустимо наддаване от 10 до 18 кг по време на бременност. При нормално тегло здравословното наддаване е 10 до 16 кг. Жени с наднормено тегло е препоръчително да качат между 7 и 11 кг., а когато има затлъстяване е допустимо да се качат не повече от 5 до 10 кг. 

 

Доц. Димитрова посъветва жените с наднормено тегло да се консултират със специалист ендокринолог и да редуцират теглото си преди забременяване. Тя цитира проучване от 2017 г. сред 860 жени, родили в „Майчин дом“, което показва, че 22% от тях са със затлъстяване или наднормено тегло. По нейни наблюдения този процент вероятно се е повишил през последните години.

 

Тя изрази надежда все повече жени да обръщат внимание на теглото си и благодари на Puls.bg затова, че дава гласност на сериозните проблеми, свързани с наднорменото тегло и трансгенерационните последици от него.

 

Акушер-гинекологът д-р Мая Джонгова  от ПСАГБ „Св. София“ включи наднорменото тегло сред рисковите фактори, които могат да затруднят раждането. Според нея раждането преминава най-леко при подготвени жени с позитивна нагласа. Едно раждане може да започне не с контракции, а със спукване на околоплодния мехур, и в този случай тя посъветва да се постъпи в болнично заведение, за да се следи за евентуални усложнения и инфекции.

 

Д-р Мая Джонгова

 

Акушерката Павлинка Герина от Алианс на българските акушерки обърна внимание, че периодът на възстановяване след раждане отнема поне 40 дни, през които тялото се пренастройва от бременност към естественото си състояние.

 

Тя разкри, че Алианс на българските акушерки работи по програма за патронажна грижа, в която акушерка да посещава майката след раждането и да дава съвети, съответстващи на състоянието на всяка жена.

 

Често емоционалното състояние на жената след раждане бива пренебрегнато, въпреки че физическото й състояние е пряка последица от него, подчерта тя. Важно е да се следи има ли кървене, повишена температура, връщането на матката към нормалния размер, зарастването на оперативната рана и състоянието на млечните жлези.

 

Усещането за умора след раждането е нормално, но когато умората пречи на жената да полага грижи за себе си и детето това може да е сигнал за лекарска помощ. Страхът от несправяне е друг тревожен сигнал, на който да се обърне внимание, за да се предотврати изпадането на майката в депресия.

 

Едни от най-често срещаните неразположения през бременността – задухът и болките в гърба и ставите, могат безопасно да бъдат облекчени с помощта на боуен терапия. Това разказа по време на форума физиотерапевтът и председател на Българска асоциация по Боуен терапия Георги Илчев.

 

Георги Илчев

 

При боуен терапията се активират възможностите на тялото за саморегулация чрез леки и нежни движения върху ключови неврорефлекторни точки. Според Георги Илчев чрез боуен терапия може да се повлияе и върху позицията на бебето и да се подпомогне родилния процес. Той сподели, че е асистирал раждането на двамата си сина и допълни, че има акушерки, които са се обучили в боуен терапия.

 

Томислава Ванкова от Laboratorios BABE разкри, че грижата за бебешката кожа се състои в ежедневната й хигиена и хидратация. Продуктите трябва да са дерматологично, но и педиатрично тествани, и съставът им да е с натурален характер, като продуктите на BABE, които съдържат екстракт от невен, мимоза и алое вера. Слънцезащитата става особено важна с настъпването на летния сезон, поясни тя, защото кожата на бебето е по-уязвима на вредните UV лъчи.

 

Томислава Ванкова

 

Тя поясни, че при атопичен дерматит трябва да се направи консултация с дерматолог, защото е намалена защитната функция на кожата. В този случай се използва емолиентна козметика, която подпомага терапията с кортикостероиди.

 

Ортопедът д-р София Фурсова подчерта, че е добре първият преглед при ортопед да се проведе още около шестата седмица след раждане. Той включва цялостна оценка на мускулно-скелетната ситема на детето. При ранно установяване на дисплазия и луксация на тазобедрената става те биват лекувани неинвазивно и в рамките на месец или два проблемът може да бъде решен.

 

Д-р София Фурсова

 

Според нея проходилките забавят прохождането и изправянето на крачетата, а бънджи люлката е друго нежелано приспособление, защото има риск бебето да се постави в нея преди мускулатурата му да е достатъчно укрепнала, което може да забави изправянето на крачетата. При избора на средство за носене крачетата на бебето не трябва да са във висяща позиция, а гръбчето трябва да има опора.

 

За нея практиката за повиване на бебето е вредна и се смята, че е сред една от причините за луксация на тазобедрените стави. Втори преглед при ортопед може да се извърши между 4 и 5 месец, след което се прави трети преглед между 3- и 4-та годинка с оглед за патология в свода на ходилото.

 

Винаги актуалната тема за температурата при децата коментира педиатърът и пулмолог доц. Рада Маркова. Физикалните методи за овладяването й включват леки дрехи, разсъбличане, увиване с компреси,. Важно е още да се предлага вода на детето на често и по малко, за да не се обезводни. Медикаменти за понижаване на температурата могат да се дават нулева възраст, когато са от парацетамоловата и метамизолова група, посочи тя. Дозировката и интервалите при даването на тези медикаменти трябва да се спазват, за да настъпи очаквания ефект според възрастта и килограмите на детето. Тя припомни, че през първите три дни на температура няма нужда да се търси лекар, стига детето да е в добро общо състояние.

 

Друга тема, която вълнува всяка майка, е захранването на бебето. Педиатърът д-р Маргарита Желева обърна внимание, че правилното захранване оказва влияние и върху проговарянето и развитието на речта. Оптималният прозорец з захранване е между 4 и 6 месец, а децата с рефлукс и ГЕРБ, както и недоносените новородени, имат нужда от специално внимание в процеса.

 

Д-р Маргарита Желева

 

Основните правила при захранване са да се захранва единствено дете, което е здраво, и да се следи за прояви на алергия, които да се коментират с личния лекар. С началото на захранването трябва да се предлага и вода, а храните, които се предлагат, да са с доказан състав и произход, и без захар и сол. Преминаването към обща храна става постепенно до навършването на третата година на детето.

 

След темата за захранването ортодонтът д-р Ваньо Спасов посочи, че правилната хигиена на зъбите и венците, хранителните навици, избягването на междинни хранения са важни за здравето на детските зъбки.

 

Д-р Ваньо Спасов

 

Той посъветва веднъж годишно да се прави преглед при зъболекар, но и при ортодонт, за да се следи развитието на зъбната челюст, и при нужда да се започне своевременно лечение на зъбно-челюстна деформация. Деформации на зъбките могат да настъпят при смукане на палец или неправилно използване на биберон. 

 

Д-р Зорина Петрова обясни на свой ред, че детската паста трябва да е съобразена с възрастта, да не съдържа алкохол, етерични масла, глутен и изкуствени подсладители. Пастата може да е без флуорид в най-ранната възраст, когато рефлексът на детето да плюе не е добре усвоен. Тя посочи, че ксилитолът в детските пасти е естествен продукт, който се изолира от бреза, има антикариесно действие и възстановява флората в устната кухина.

 

Д-р Зорина Петрова

 

Тя препоръча и използването на вода за уста при деца над 5 години, защото помага за още по-доброто почистване на устната кухина.

 

Последиците от ковид пандемията за детското психично развитие коментира на свой ред психологът Пресияна Топорова. Тя посочи, че пандемията е подтикнала обществото да цени повече емоционалното и психично здраве. За нея връзките в семейството имат ключово значение за справяне със стреса, а това означава детето да получава нераздвоено внимание от родителите си, дори и да е за 10 минути на ден. При нарушения в съня, храненето, поява на напикаване и раздразнителност е важно родителите да търсят специалист и да не разчитат, че детето ще ги израсте.

 

Пресияна Топорова

 

Според Пресияна Топорова фокусът не трябва да е в поведението на детето, защото то е вторична изява на това, което се случва във вътрешния му свят. Силната връзка с него е това, в което трябва да инвестираме, посочи тя и подчерта, че и тийнейджърите имат нужда от подкрепата на родителите си, въпреки, че не го показват. Важно е повече да слушаме и по-малко да говорим, за да не се чувстват децата ни съдени и критикувани, прикани психологът.

 

Една от младите изгряващи актриси – Весела Бабинова, сподели, че сред всички сложни роли, в които се е превъплъщавала, намира за най-трудна ролята на майка заради предизвикателствата в родителството. В грижите за нейната дъщеричка й помагат нейните родители, така че да успява да се справя и с ангажиментите си в театъра. Работата и майчинството тя съчетава и с помощта на доброто планиране с нейния съпруг.

 

Весела Бабинова

 

Весела сподели, че за нея най-важно е приятелството в семейството, и именно то я е свързало с нейния съпруг. Изминалата пандемична година й е дала така нужната й почивка, която й е осигурила една спокойна и приятна бременност. Според нея построяването на модерна детска болница трябва да се случи възможно най-скоро, а раждащите жени трябва да се радват на добро отношение във всяка болница. Тя посочи, че много раждащи жени получават дълбоки травми, което ги отказва от раждането на второ дете. Раждането на нейната дъщеричка е било изтощително, което е направило подкрепата от страна на лекарите още по-важна. Тя пожела на всички бъдещи майки да бъдат здрави и да вярват в своя усет.

 

Очаквайте видеозаписи от разгворите с участниците в осмото издание на форум "Бременност и детско здраве" в Puls.Bg.

 

 

Безплатният наръчник на „Форум бременност и детско здраве“, който може да бъде ценен помощник на всички бъдещи и настоящи майки, може да разгледате в електронен вариант тук: https://investormediapro.bg/wp-content/uploads/2021/06/Broshura_bremennost_detsko_zdrave_2021_final.pdf

Издаването му е част от мисията на Puls.bg и „Форум бременност и детско здраве“ да скъси дистанцията между медицинските специалисти и хората.

 

Генерални партньори на "Форум бременност и детско здраве" са BABE Laboratorios и KIN Laboratorios, основни партньори са НУРОФЕН и MEDICAL DENT.

 

Събитието се провежда с подкрепата на MyKi Care, ПСАГБАЛ "Света София", Herbamedica и столичната верига хипермаркети HIT Max.

 

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Жената днес и София играе/Sofia plays.