Британска болница разработи тестове за домашно приложение, които позитивират повишен риск от развитие на прееклампсия при бременни. 1000 жени от Чичестър са провели тест със слюнка, който установява наличието на маркери, сочещи повишен риск от развитието на бъбречни усложнения в хода на бременността. Очакванията са този тест да бъде по-надежден в сравнение с традиционните методи – измерване на кръвно налягане и изследване на урината.

Прееклампсията е причина за загубата на 1000 бебета на година във Великобритания.  Повече от 1 на 10 бременни жени могат да развият прееклампсия, като 1 на 50 развива тежки усложнения. Причините за прееклампсията се крият в дефекти в плацентата, свързани с нарушения в доставката на нутриенти и кислород към плода с висок риск от прекъсване на бременността. Това състояние е свързано с повишаване на кръвното налягане и бъбречни проблеми.

В предварителните проучвания, слюнчения тест точно идентифицира жените с прееклампсия, което дава възможност да навременна намеса. Тестът може да се прилага и в домашна обстановка, като интерпретацията на резултатите е въз основа на цветово-кодирани комбинации.