Бременността е изпитание за жената. Както от физиологична, така и е от психологична гледна точка. Настъпват редица структурни, функционални, вещество обменни и хормонални промени, свързани с растежа и развитието на плода. 


Емоционалните преживявания са свързани с промените в тялото, тревогата от предстоящото раждане и отговорностите след него и редица други грижи. 


Това е период на повишени нужди от хранителни вещества, микроелементи и витамини, но също и потребност от грижа за себе си. Жената насочва вниманието и мислите към бебето, но всъщност в този силно емоционален момент тя се нуждае от внимание към самата нея – да се чувства красива, женствена и обгрижена…Тези фактори са в основата на т.нар реактивен или дифузен косопад, който настъпва вследствие на изчерпване на депата, отговорни за космения подраст.


Важно е да се знае, че това е бавен процес. Изчерпването на тези депа става обикновено три до шест месеца след появата на причините. Ето защо косопадът настъпва с последния триместър на бременността или в първите месеци след раждането. 

 

Какво може да се направи? 

Ефективната терапия е локална и обща


Локалната включва използването на подходящи измивен продукт срещу косопад и грижа след измиване – пяна, серум, балсам или маска за коса.

 

Общата терапия осигурява набавяне на необходимите алфа-аминокиселина, витамини и микроелементи. Приемат се таблетки, които съдържат α-метионин, цинк, селен, желязо, вит. В2, В6, ПАБК (парааминобензоена киселина – вит. В10), вит. А и Е. Обикновено се пие по една таблетка дневно, което улеснява приема в и без това натовареното ежедневие на майката. 

 

парусан 2


По отношение на локалната грижа, тя не се различава от обичайната грижа на жените за косата, но вече е с подходящите продукти, насочени точно към проблема косопад. Особено в периода на бременност и кърмене е важно да се доверим на качествена козметика, с клинични проучвания и резултати. Продуктите с растителни екстракти са много подходящи. 


Както изчерпването, така и запълването на депата става бавно и постепенно. Обективно, резултатът е видим след поне 3 месеца след началото на лечението. Позитивни промени е възможно да се забележат и по-рано. Не бива да има тревога, а търпеливо да се провежда терапията. Дифузният/реактивен косопад е обратим процес, когато знаем какви са причините и действаме целенасочено и с контрол. 

 

д-р Надежда Хаджиева 
дерматолог 

 

парусан 1