Храненето по време на бременността е от огромно значение за правилното развитие на плода, но и за здравето на майката. Разнообразното и балансирано хранене осигурява необходимите нутриенти за плода, без това да оказва влияние на майчиния организъм, а също така намалява риска от натрупване на излишни килограми.

 

Нуждите от енергия по време на бременността се увеличават чувствително, което се дължи на бурния растеж и развитие на плода. С изключение на желязото, повечето жени могат да посрещнат тези повишени нужди от енергия чрез внимателно подбиране на храната. Хранителните режими за бременни жени включват храни с висока хранителна плътност.


 

По време на бременността макронутриентите (въглехидрати, белтъци, мазнини) осигуряват необходимата енергия за изграждането на тъканите. Те са градивните блокове, които изграждат плацентата и осигуряват растежа на плода.

 

През първия триместър на бременността не се наблюдава повишена нужда от енергия. Т.е. през първите три месеца от бременността не необходимо да ядете повече, необходимо е да подбирате разнообразни и здравословни храни, които да осигурят необходимите за организма витамини и минерали. Така например пиенето на пресен портокалов сок е за предпочитане пред газирана напитка, суровите ядки са за предпочитане пред изпечените или други обработени продукти като чипсове и снаксове. 

 

През втория и третия триместър дневният калориен прием следва да се увеличи с около 350 до 450 ккал/ден. За жени, чиято обичайна диета се равнява на около 2000 ккал дневно, допълнителни 400 ккал представляват само 20% увеличение на енергийният прием. Така например чаша прясно мляко с една филийка грахамов хляб, намазана с конфитюр са около 400 ккал. Едновременно с това нуждите от някои витамини и минерали нарастват с повече от 50%. За това не е важно количеството на приетата храна, а качеството й.

 

Протеини. По време на бременността приемът на протеини трябва да се увеличи с около 1-1,5 г за килограм телесна маса. За жена с тегло 65 кг, дневните нужди от протеин се увеличават с около 90 г. Един сандвич с пуешко месо и кашкавал биха осигурили допълнителното количество протеин за деня. Млечните продукти, месо, риба, яйца, боб, леща, ядки и семена и соеви продукти са богати източници на протеини.

 

Въглехидрати. На бременните жени се препоръчва да се стремят към прием на въглехидрати най-малко 175 г на ден. Всички бременни жени трябва да бъдат наясно с риска от нисковъглехидратната диета. Глюкозата е основно гориво за развиващия се плод. За това бъдещите майки трябва да си набавят достатъчно въглехидрати от здравословни източници през целия ден.

 

Допълнителните въглехидрати може да увеличат риска от повишаване на кръвната захар. Нормалният прием осигурява поддържане на нормалната физическа активност. По-голямата част от приеманите въглехидрати трябва да идват от пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, пресни плодове и зеленчуци и бобови култури. Освен, че са източник на въглехидрати, тези храни съдържат витамини от група B и фибри, които подпомагат дейността на стомаха и червата.

 

Мазнини. Изискванията на тялото към мазнините не се променят по време на бременността. Бъдещите майки трябва да бъдат наясно, че мазнините играят основна роля в изграждането на клетките и тъканите на плода. За това адекватната консумация на мазнини е от изключителна важност. Нещо повече, през третия триместър плодът започва да натрупва мазнини, които ще му послужат като основен източник на енергия през първите дни от живота. Без необходимите мазнини, новороденото не би могло адекватно да контролира телесната си температура.

 

Консумацията на правилното количество мазнини е изключително важно. Както при всички останали и бременните жени трябва да ограничават приема на наситени (мазнините от животински произход) и транс мазнини, заради негативното им влияние върху сърдечносъдовата система. Омега-3 полиненаситените киселини са от изключителна важност за развитието на нервната система и зрението на плода.

 

През третия триместър мозъкът на плода претърпява най-бурни растеж и развитие. През този период приемът на омега-3 мастни киселини е от изключителна важност. Богат източник на тези полезни мазнини са рибите като аншоа, скумрия, сьомга, сардини. Наред с това бременните жени трябва да са наясно с проблема с живачното замърсяване при морските видове. Дори малки количества живак могат да увредят нервната система на плода. За това е необходимо да подбирате източниците, от където си набавяте рибата.