Какво е гестационен диабет?

Гестационен диабет представлява състояние, при което има по-високи от нормалните нива на кръвна захар по време на бременност.


Изследвания за доказване на гестационен диабет (като орален глюкозо-толерансен тест) обикновено се извършват между 24 и 28 седмица от бременността. Ако при пациент съществуват рискови фактори за диабет, може да бъде назначено изследване по-рано по време на бременността. Ако бъде поставена диагноза гестационен диабет, ще бъде нужно изследване 6 до 12 седмици след раждането, за да бъде проверено дали диабетът все още е налице.Гестационният диабет обикновено преминава след раждането, въпреки че възниква по-висок риск от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота. Според някои проучвания гестационният диабет засяга около 3 до 8 % от бременните жени.


Гестационният диабет увеличава риска от раждане на бебе с твърде голямо тегло, което може да причини проблеми при раждането. Състоянието също така увеличава риска от раждане на бебе с хипогликемия (ниска кръвна захар).

 

Респираторният дистрес, жълтеницата и ниските нива на калций и магнезий също са по-чести при бебета, чиито майки имат гестационен диабет. Съществува и по-висок риск бебето да развие диабет по-късно в своя живот. Промяната в диетата обикновено е първият метод за лечение на гестационен диабет.


Какви са общите насоки за хранене при гестационен диабет?

Количеството калории, които трябва да постъпват с приема на храна всеки ден, зависи от редица фактори, като например от телесното тегло и нивото на активност. Бременните жени обикновено трябва да увеличат прима на храни с 300 калории на ден повече от диетата си преди бременността.

 

Лекарите препоръчват три основни хранения и две до три леки закуски на ден. По-малките, но по-чести хранения може да помогнат за поддържането на стабилни нивата на кръвна захар (глюкоза). Препоръчително е и проследяването на нивата на кръвна захар, което може да помогне за справяне с гестационния диабет.


Общите препоръки по време на бременност са да бъдат поддържани нива на глюкоза не по-високи от 95 милиграма на децилитър (mg/dL) преди хранене или на гладно и не по-високи нива от 140 mg/dL един час след хранене, както и не по-високи нива на кръвана захар от 120 mg/dL два часа след хранене.


Може също да бъде забелязано, че нивата на кръвната захар са по-високи сутрин, дори когато още не е консумирано нищо. Това е така, защото хормоните, отделяни през нощта, могат да повишат кръвната захар на гладно.


Управлението на приема на въглехидратите на закуска е важно, това се израява в ограничаване на плодовете сутрин. Изследването на нивата на кръвната захар може да помогне на лекаря да изготви най-добрия план за хранене за пациента. Специалистите също препоръчват на бременните жени да приемат мултивитамини и добавки с желязо или калций.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Gestational diabetes
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG). (2017). How is gestational diabetes diagnosed?
Healthline. Gestational Diabetes Diet

 

На 16 октомври на Форум бременност и детско здраве може да чуете на живо водещи медицински специалисти, които ще коментират актуални и важни теми, свързани с раждането, бременността, майчиното и детско здраве. За повече информацията и за да проследите на живо събитието, регистрирайте се на на Investor Media PRO