Не от скоро се говори за влиянието на травматични събития, преживени от бременната върху психиката на детето. Досега научната общност нямаше обяснение, как се случва това предаване на опит от майката . Изследователи от Мичиганския и Нюйорския университет се доближиха до отговора.

В сп. Proceedings of the National Academy of Sciences те представят открития от тях механизъм на предаване на страха от майката на бебето чрез миризмите и обонянието.


При експеримент те откриват, че новородените на мишки изпитват същия страх като майките си при аромат на мента, а последните го свързват с преживян действително неприятен опит и стрес. Това е един вид предаване на готов опит от майката на детето по биологичен път, който човечеството тепърва предстои да изучи.

Учените междувременно откриват, че има начин да се повлияе състоянието на децата и се прекъсне изпитването на безпочвени страхове от тях.

С помощта на образни диагностични методи те намират, че при ароматния стимул активност показва специфична структура в мозъка – латералната амигдала, която явно има роля за формирането на новите страхове. Когато те изключват тази част, използвайки медикаменти, децата не улавят тревожните сигнали на майката си при наличие на стресов фактор за нея.

NEWS_MORE_BOX

 Резултатите от изследването са важни, тъй като това дава частични обяснения за наличието на травматични спомени у децата за събития, на които те не са присъствали. Д-р Яцек Дебиек от мичигански университет години наред изследва причината за кошмарите и необяснимите страхове на хора, чиито родители са преживели Холокоста.
 
Това патологично предаване на страх на поколението е от особена важност за клиницистите и развитието на адекватни терапии при фобии и тревожни разстройства.

Все още обаче не може категорично да се твърди, че при хората действа същият механизъм на предаване на опит от майките на децата чрез обонянието. Това, което обаче със сигурност се знае, е, че миризмата на майчиното тяло действа успокояващо на бебетата. Нашият съвет към бъдещите майки е все пак да се пазят от травматични събития и стрес по време на бременността доколкото е възможно.