За 0,46 секунди Google изсипва точно 25 270 000 000 резултата след числото 10. Най-популярната търсачка изобилства от любопитни факти за 10-ката: знаете ли, че 10% от хората по света са левичари? А, че баскетболния кош трябва да бъде закачен на 10 фута височина?


10 е специално число – не само за Питагор, който го е смятал за най-свещеното (защото 10=1+2+3+4), а и за Форум бременност и детско здраве. В два от най-слънчевите пролетни празници – Лазаровден и Цветница, за десети пореден път отбрани акушер-гинеколози, акушерки, имунолози, педиатри и други водещи специалисти у нас споделиха със стотиците бъдещи и настоящи родители най-важните моменти в проследяването на бременността, етапите на родилния процес, нарастващото значение от взимането на информиран избор, грижата при раждането за родилката и новороденото, както и основните стъпки в развитието на бебето и детето.


Форум бременност и детско здраве и този път не изневери на себе си – да поведе спокойно и уверено за ръка бъдещите родители по пътя им за избора на специалист, в първата им среща с ехографския образ на малкия човек, да надникне заедно с мама и татко в неонатологичното отделение и да обсъди с бъдещия баща неговата роля в цялото приключение наречено родителство. За това още в първия ден помогнаха д-р Кристина Чачева от МБАЛ „Надежда“ с лекцията си „Ехографските изследвания през бременността – златен стандарт при проследяване на бременността“ и началникът на Националната генетична лаборатория към УСБАЛАГ „Майчин дом“ проф. Алексей Савов, който говори за успехите скрити зад „Неинвазивния ДНК пренатален тест в България“.



„Моята специалност е малко бутикова – много е приятно, защото през цялото време с бъдещите родители гледаме бебенца на екран и се забавляваме“, предизвика усмивки у публиката д-р Чачева. Тя припомни, че има няколко важни прегледи по време на бременността и първият от тях е ранната фетална морфология или първото ехограхфско оглеждане на бебето , което се провежда между 11 и 13 гестационна седмица. „То е различно от биохимичния скрининг, който само допълва изследването“, отбеляза тя. Вторият важен преглед е между 20 – 22 гестационна седмица, а последният е в 30 гестационна седмица.


„Редица заболявания се виждат още преди раждането и знанието за тях е от голямо значение за крайната прогноза. Никой не е застрахован от наличието на малформации, но е важно да се знае, че някои заболявания са лечими преди раждането – анемия на плода поради Резус несъвместимост, фето-фетален трансфузионен синдром при едноклетъчни близнаци, плеврални изливи на плода и др.“, сподели д-р Чачева и подчерта, че е изключително важно кой извършва феталната морфология.„Специалистите у нас са изключително малко – може би под 20, тъй като нямаме център за обучение. И не на последно място, важно е прегледите да се извършват от акушер-гинеколози, защото се случва и други колеги да предлагат услугите си“, добави тя.


В ранния етап от бременността все по-често у нас, на жените с установен риск от хромозомни аномалии на плода, се предлага неинвазивния дородов ДНК тест. Пред публиката в НДК проф. Алексей Савов разказа подробно за неговите предимства, като подчерта, че риск винаги има – без значение от възрастта, броя раждания и здравословно състояние на майката. „Все по-често го предлагаме защото в сравнение с всички достъпни скрининги неинвазивния дородов ДНК тест има най-добра чувствителност за хромозомните аномалии, дава много малко фалшиви резултати и ако пробата не отговаря на изискванията много лесно може да се вземе нова“, сподели той. Щадящото ново изследване е подходящо за всички жени – без значение едноплодна или двуплодна е бременността, или пък е резултат от асистирана репродукция.


В първия панел на Форум бременност и детско здраве биотехнологът Деница Венкова от Doppelherz и денталния лекар д-р Владислава Ганева запознаха бъдещите майки с полезните хранителни добавки по време на бременността и възможностите на денталната медицина за запазване на здравата и красива усмивка в този период.


Лекцията, която предизвика широко отворените очи на бъдещите татковци и техните половинки, безспорно бе „Нормален ход и усложнения при раждането. Изход от раждането. Обезболяване и интервенции“ на началникът на УЛБАЛАГ „Майчин дом“ проф. Иван Костов. Опитният акушер-гинеколог подчерта, че най-важна в този магичен момент е силната връзка и доверие между жената, акушерката и нейния лекар. „Децата са най-големия дар“, приветства публиката проф. Костов и предупреди татковците, че ако любимата им най-накрая въздъхне облекчена, че досадните киселини са изчезнали и вече диша по-леко – това е сигурен знак, че раждането е съвсем близо.


„Бременността е естествено физиологично състояние. Не е болест, а най-нормалния стадий в живота на всяка жена“, обясни специалиста и допълни, че място за страх няма. „Изисква се само търпение! Това казваме и на студентите, защото активната фаза на раждане продължава между 60 и 90 минути при първо дете и между 30-45 минути при жени, които вече са раждали. Ако всичко е наред, детските сърдечни тонове са нормални и жената е добре – природата си знае работата. Статистически е доказано, че дори и нищо да не правим, ние лекарите - всичко ще бъдем наред в 95% от случаите. Тези 5-7 % са изключително важни и затова там сме ние, специалистите“, допълни проф. Костов.


По време на панела „За по-малко стрес по време на раждането“ стана ясно, че у нас почти 43% от ражданията са секцио. „Ние сме на едно от челните места в Европа. До нас се нареждат още 5-6 държави в света и съществена причина затова са акушер-гинеколозите“, подчерта проф. Иван Костов.


С истории за трепетите в родилната зала, вълненията на майката и вероятността таткото да припадне, ако държи ръката на половинката си в родилната зала, допринесоха акушерките Динка Негалова, Емилия Казълова, Павлинка Герина и Имир Ибраим. А психолога Ани Коцева даде ценни свети за живота с новородено у дома.


Изключителен интерес предизвика и участието на адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, която говори за „Информирания избор при раждане – мисията е възможна“. Заедно с публиката тя отговори на важния въпрос: Кой носи отговорност за моето раждане? „Както в тангото, така и в този процес са нужни двама. От едната страна са екипът от медицински специалисти, на който сте се доверили, а от другата сте вие, които играете главната роля в раждането и взимате важните решения“, обясни адвокат Шаркова.

 

Тя бе категорична, че бъдещите майки имат право да се запознаят с нужната болнична информация и документите за информирано съгласие по всяко време от бременността си. „Повечето лечебни заведения вече организират дни на отворените врати и това е в интерес както на вас, така и на медицинските специалисти. Това ви дава време да прочетете и обсъдите спокойно всичко. Изключително е нежелателно в последния момент да се предоставят документи за подпис на вече раждащата жена, в този момент тя не може да мисли и за това, макар че както подчертах е напълно вменяема. Просто ще й отнеме много повече време“, допълни Шаркова.


Акцент в програмата на десетото издание на Форум бременност и детско здраве бе и светския панел, в който водещата на новините на Bulgaria ON AIR Десислава Атанасова и радиоводещия Симеон Колев от БГ Радио откровено разказаха пред публиката за предизвикателството да си работещ родител. „Времето никога не стига. Без помощ е невъзможно да се справиш, но за щастие зад гърба ми винаги е моят съпруг“, сподели Деси, която е майка на две деца.

 

В изключително важната роля на таткото в отглеждането на децата е убеден и Симо Колев. „Бащата е ключов в онзи момент, в който детето трябва да разбере, че освен жилаво, трябва да бъде и гъвкаво. Майката е началото – тя може да научи детето на всичко, но ракетния двигател идва от бащата“, категоричен бе той. Радиоводещият се оказа сред смелчаците, които влизат с половинката си по време на цезаровото сечение и вместо да потъне в мисли на коя страна да припадне, поема детето си с особен трепет. „Мястото на бащата е там“, категоричен бе той.


Чаровната блогърка Антоанет Пепе грабна симпатиите на публиката със сравнения си за приключението да родиш в Дания и в България. „Там е доста идилично – бяхме вкъщи - аз, съпруга ми и една акушерка, докато тук е доста по-мащабно и медицинско“, сподели момичето, което стана супер популярно, след като записа и публикува в интернет второто си раждане.


В края на първия ден от събитието проф. Анастасия Михайлова от Националната публична банка за стволови клетки към Александровска болница за първи път постави темата за доброволния акт пред бъдещи родители. Имунологът поясни, че благодарение на дарените стволови клетки от кръв от пъпна връв днес успешно се правят трансплантации на хемопоетичните стволови клетки за лечение на злокачествени хематологични заболявания, вродени или придобити имунни дефицити и др.


Вторият ден от десетото издание на Форум бременност и детско здраве стартира ударно с обявяването на финалистите в класацията на пациентите „Специалистите, на които имам доверие“. След заявката на победителите, че ще продължат да работят за здравата спойка лекар-пациент и занапред, началникът на отделението по неонатология във Втора САГБАЛ „Шейново“ д-р Донка Узунова „отвори“ вратите на това специално място за бъдещите родители.

 

„Всички колеги, неонатолози работим със самочувствието, че сме наравно поставени със световните изисквания към нашата професия“. С радост тя сподели, че от скоро в болницата освен модерна апаратура за най-крехките пациенти, вече се предлага и кенгуру-грижата за новородените, която представлява поставяне на бебетата на гърдите на майката или бащата чрез метода кожа-до-кожа. „Доказано е с различни проучвания, че прегръдката на мама, контактът кожа-до-кожа, благоприятства за неразвитието на инфекции при бебето и подобрява физиологията на майката и нервната система на детето“, допълни неонатолога.


За първата среща с педиатъра – храненето на бебето в първите месеци, температурата в стаята и по време на баня, как и кога да се случи първата разходка и за важността от ваксинопрофилактиката пред публиката говориха педиатрите д-р Йордан Георгиев – водещ медицински автор в Puls.bg и общопрактикуващия лекар и педиатър с дългогодишен стаж д-р Елена Ценкова.


Преди лекцията си д-р Георгиев постави акцент върху актуалния проблем в сектора, а именно недоволството на специалистите в Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ и нуждата от обществена подкрепа за проблемите на педиатрите. „Проблемите са много и съществени – недооценения лекарски труд, който създава отлив от специалността, тежката работа и голямата отговорност правят дисциплината не особено атрактивна, а лимитите, които се наложиха в сектора затрудниха още повече работата ни – в отделението, в което работя има 20 легла, от тях 10 интензивни и 10 общи, когато запълним този капацитет и дойде 11-то дете ние нямаме право да го приемем“, обобщи проблемите д-р Георгиев.


Д-р Елена Ценкова пък припомни на родителите, че през последните три месеца от бременността бебето получава от своята майка, през плацентата, част от нейния имунитет - процес, който по-късно продължава и с кърменето. „Но предаденото от майката не е достатъчно за детето“, подчерта тя и представи изчерпателна презентация за ефекта от ваксинопрофилактиката през годините. Акцент в лекцията й бе растящия родителски интерес към ваксината за варицела, чието стъпване у нас все още се бави. "Всяка година от Министерство на здравеопазването обещават въвеждането й, но без резултат", допълни д-р Ценкова.


В света на кърменето – с настроение, ценни, практични съвети и чувство за хумор, акушерката Елена Василева въвлече бъдещите майки и татковци. Уроците й по кърмене категорично развенчаха митът, че кърменето боли. А в панела Хранене и детско здраве щафетата поеха специалиста по хранене и диетика доц. Д-р Лалка Рангелова и лекаря-хомеопат д-р Василка Юрукова.

 

В Съвременния поглед към храненето, който доц. Рангелова представи, освен традиционни подходи, присъстваше и модерното течение в захранването Baby-led- weaning или Захранване водено от детето. „Методът е нов, но липсват достатъчно изследвания за ефекта от него. Той е алтернативния метод на храненето с лъжица, при който детето само избира какво и колко да консумира“, обясни доц. Рангелова.


Д-р Василка Юрукова предизвика отново интереса на публиката с темата Какво стои зад детските алергии? По думите й най-честите кожни алергии при децата остават атопичния дерматит, контактния дерматит, уртикария и алергията към насекоми. За тях се говори много, но много рядко се чува, че зад развитието им стоят инфекциите, токсините, стресът и негативните емоции у майката. „Обичайно когато работим холистична медицина сме наясно, че всяко едно заболяване преди да се появи във физическото тяло, то е било свързано с изпитването на някакъв стрес от 6 до 12 месеца по-рано. И когато при едно дете стартира ранна алергия, често разбираме, че тя е свързана с проблеми, които е имала майката още по време на бременността", обясни д-р Юрукова.


Силни емоции предизвика и разговорът между модераторът на Форума и главен редактор на Puls.bg Румяна Тасева и Радина Велчева от „Искам бебе“. В откровен разговор двете разкриха лични моменти от отглеждането на децата си, проблемите, пред които неминуемо се сблъсква всеки родител с дете, което трудно проговаря, изразява и общува с околните. За безизходицата в търсене на подходяща среда и нежеланието на институциите да бъдат адекватни на нуждите на съвременните деца. Радина Велчева сподели и за пътя си на осиновител и увери бъдещите родители, че всеки проблем и травма може да се лекува само и единствено с любов.


Загатнатите теми за детското развитие, проговарянето, особеностите в детската реч и не на последно място как да разпознаем стряскащата диагноза аутизъм, която все по-често чуваме, доразвиха логопеда Милена Паунова и детския психиатър д-р Анка Бистриан. „Трябва да се знае, че бебето може да отвърне с усмивка на общуващия с него още в края на първия месец. Към втория и третия месец от неговото развитие очакваме да чуем и първите неосъзнати гърлени и гласни звуци, а до шестия месец започва имитирането на нашето поведение или така нареченото „споделено внимание“, обясни Милена Паунова и посъветва родителите да потърсят специалист, ако детето не реагира на името си, не имитира жестове, интонация и поза на тялото, постига желанията си с помощта на възрастен, няма очен контакт, не играе с играчки и не търси мама и татко за обща игра.


Ако преди 1 година обаче родителите забележат, че бебето има особености във физическия контакт, рядко гука, липсва социалната усмивка, тихо е, а след навършването на 1 годинка не имитира звуци, не подражава, не посочва, не слечи случващото се около него и не се радва на социални игри, е време да се потърси детски психиатър. „Истината е, че децата с аутизъм не са малки гении, както е популярно, а пациенти с проблеми, които имат нужда от помощ“, допълни д-р Бистриан.


И през двата дни на Форум бременност и детско здраве бяха раздадени десетки награди от нашите партньори Philips Avent, Future Health, МБАЛ „Надежда“, Cells4life, SelenaCells. УМБАЛ „Александровска“, Медикъл Дент, iRobot, Биорегенерация и др.


Как да обзаведем стаята на малкия човек, съвети за безопасност, уют и функционалност родителите получиха от интериорните дизайнери на ИКЕА, а през двата дни на тяхно разположение беше и забавния тест драйв на бебешките колички от марката Mutsy. Логопедът и специалист по ранно детско развитие Нина Йорданова подбра най-полезните първи играчки на Playgro за бебето, а старшата акушерка Теодора Артинова подложи бъдещите татковци на бързия тест на Tommee Tippee по смяна на пелени.

 

Педиатърът д-р Таня Андреева помогна на родителите със съвети как навременно и овладяно да се справят с първите респираторни заболяванията, защото времето и на това ще наближи. „Сега ви звучи доста далечно, но за съжаление тези инфекции са неразделна част от детството. Те са водеща причина за посещения при педиатъра и отсъствие от детската ясла и градина“.


„Горещо препоръчвам събития като Форума на бъдещите, а и на настоящите майки, защото има неща, които колкото и да четеш и да смяташ, че знаеш, винаги има още нещо, което можеш да научиш. Моята майка е лекар и считам, че съм добре подготвена, но тук открих изключително любопитни и важни за мен теми. Полезно ми е, че педиатрите, акушер-гинеколозите и акушерките коментират както традиционните знания, така и новите достижения в медицината“, тръгна си доволна от събитието, бременната в 5-я месец Мира Момчилова от София.


Пожелахме й леко раждане, а на всички вас, бъдещи и настоящи родители - до нови срещи!

 

Форум бременност и детско здраве София 2019 се проведе с подкрепата на Столична община.