Външната красота е едно отражение на нашето здраве и вътрешна хармония. Както се чувстваме по време на бременността, така и ще изглеждаме. Това заяви биотехнологът Деница Венкова по време на Форум бременност и детско здраве 2017, който се проведе в столицата. 
 
Деница Венкова е биотехнолог със специализация в областта на ваксините, антибиотиците и хранителните добавки в Otto-von-Güricke-Universität Magdeburg. Отговаря за марката Допелхерц в Куайсер фарма от 8 години.
 
Пълноценен хранителен режим, двигателна активност, както и допълнителен прием на витамини и минерали по време и след бременността, са ключ към красотата на всяка жена, смята Деница Венкова. 

Какво се случва с жените по време на бременността?

Бременноста и времето след нея са едно нетипично състояние за организма. Тогава се повишават нивата на хормоните и организмът се затормозява. Ние започваме да се чудим как да му помогнем, казва Венкова, на която животът се преобръща на 180 градуса след първото раждане. След раждането на второто си дете, тя забелязва, че опитът от предходното не е променил ситуация: „Хранех се когато ми падне, общо взето с каквото ми попадне, което не беше много правилно, а в същото време знаех, че трябва да подбирам правилно храната – плодовете и зеленчуците, тъй като всяко нещо се отразява на бебето, ако то се кърми“. 
 
В хода на бременността нуждите на организма от витамини и минерали се повишават. За бъдещите майки не е важно само детето да се расте на размери, а и да получава ценни вещества, които развиват неговите физически, интелектуални и емоционални възможности. Затова е важно да му подсигурим подходяща среда, в която то да се развива, обяснява биотехнологът. 
 
„Ако можем да контролираме нещата, които консумираме, ние не можем да контролираме въздуха, който дишаме ежедневно. Прагът на замърсяемост непрекъснато се покачва. Другото нещо, върху което не можем да повлияем е стресът, на който сме подложени ежедневно. Той влияе негативно върху нашия организъм, един от тези ефекти е синтез на антиоксиданти, в резултат на което се повишава и нуждата от витамини“, категорична е Венкова. 
 
 

Ето кои са полезните вещества, които жените трябва да приемат по време на бременност и след това, за да бъдат здрави и красиви

Фолиевата киселина е медикамент, който всяка жена трябва да приема още преди опитите за зачеване до поне 3-4 месец от бременността. Тя спомага за затваряне на невралната тръба и намалява риска от дефекти на мозъка и гръбнака на мозъка.
 
Едни от най-добрите вещества, които подсилват организма, са витамините. Те са силни антиоксиданти. „Всичко мръсно, което поемаме от въздуха, влиза в нашето тяло и е хубаво по някакъв начин да го изкараме. Именно антиоксидантите вършат тази работа“, казва Деница. И изтъква, че всеки витамин има своето въздействие. Тези от групата B участват в развитието на нервната система и сърцето на бебето. 
 
„Много важно е да се приемат и Омега-3 мастни киселини. Те се съдържат в студеноводните риби като сьомга и херинга. Ние можем да предположим по етикета къде вирее тази риба, но не знаем с какво се храни“, обяснява Венкова и препоръчва да приемаме тези вещества под формата на добавки. Те спомагат за развитието на мозъка, зрението, нервната система, при плода, кърмачето, а и при неговите родители. 
NEWS_MORE_BOX
 
Приемът на микроелементи също има своето значение за развитието на плода по време на бременност. Цинкът участва в над 300 ензимни процеси в нашия организъм, подобрява състояние на кожата, ноктите, косата. „Освен него, желязото също е важен микроелемент. Той е основната съставна част на хемоглобина. Когато нивата му в организма паднат под едно определено ниво, се създава предпоставка за повишен риск от анемия. Това не е добре, нито за майката, нито за нейното бебе. Затова повечето жени приемат желязо с тази индикация“, изтъква биотехнологът.
 
Минералът магнезий също трябва да се приема по време на бременността. По време на Форум бременност и детско здраве Деница Венкова обясни, че той участва в минерализацията на костите, допринася за нормалното състояние на нервната система, важен е за доброто развитие на сърдечния мускул, поддържа електролитния баланс и производството на енергия. Неговият недостиг може да доведе до болезнени мускулни схващания, най-често в областта на прасеца, също така лесна раздразнителност, умора, недоспиване и други. 
 
Не на последно място трябва да споменем и въгледихратите, които дават енергия на бебето. 
 
Всички тези вещества имат своята важна роля и след раждането на детето. Те се съдържат в кърмата. „Кърмете, това е най-важното нещо за развитието на едно бебе“, съветва Венкова. „Кърмата е най-пълноценният източник, отговарящ на нуждите на бебето. Тя съдържа всички витамини и минерали, комбинирани по точно определен начин. Богата е на коластра и имуноглобулин А, който спомага за развитието на имунната система. В нея има и много мазнини, които развиват мозъка, зрението и сърцето на бебето“, завърши биотехнологът.