Деница Венкова е биотехнолог със специализация в областта на ваксините, антибиотиците и хранителните добавки. Тя е един от лекторите на Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 31 март – 1 април. От нея винаги можем да научим кои полезни вещества и микроелементи са особено необходими за организма на бременната жена и бъдещото дете.

 

 - Г-жо Венкова, възможно ли е жената през бременността да запази красотата си? Бременността все пак е натоварващо организма състояние... Какви са препоръките, които можете да дадете в тази насока?


 

Бременността е едно от най-прекрасните и вълнуващи изживявания за всяка дама. В този период настъпват много промени в женския организъм. Много важно е да разберем, че външната красота е отражение на нашето здраве и вътрешна хармония. Ключът към запазването на красотата и здравето на всяка бременна жена е спазването на пълноценен и разнообразен хранителен режим, съчетан с двигателна активност, здравословен сън и допълнителен прием на витамини и минерали.

 

 - Кои са витамините/минералите на красотата, по принцип и за бременната жена? Как помагат те на организма ни?

 

Витамините, минералите и микроелементите участват във всички важни процеси в нашия организъм, а в хода на бременността нуждите се увеличават.

Към грижата за външния вид на бъдещите майки пряко отношение имат В-витаминът биотин и микроелементът цинк, които допринасят за поддържане на нормалното състояние на косата и кожата. Витамин В6 подпомага синтеза на цистеин. Тази аминокиселина е отговорна за образуването на кератин, който участва в изграждането на космите и ноктите. Пантотеновата киселина е важна за протичането на метаболизма и производството на енергия, а фолиевата киселина и витамините В12 и D3 сa отговорни за процеса на делене на клетките. Всички те са важни за по-бързото възстановяване и растеж. Витамин С е много ценен антиоксидант, който предпазва клетките от обкръжаващия ги оксидативен стрес. Той подпомага образуването на колаген, важен за здравината и еластичността на кожата.

 

 - А кое е най-същественото, което можем да направим относно набавянето на полезни вещества в насока здраве за бебето?

 

Най-същественото, което можем да направим, е да осигурим подходяща среда за развитието на всички органи и системи на бебето още в самото начало на бременността. Това може да се постигне чрез спазването на здравословен и разнообразен хранителен режим, съчетан с допълнителен прием на витамини, минерали и микроелементи, тъй като в хода на бременността нуждите на организма от тях значително се увеличават. А за целта е важно да си отговорим на въпроса: Кои са полезните вещества за бебето?

 

Един от най-важните витамини за здравето на плода, е фолиевата киселина или наричана още витамин В9. Тя подпомага нормалния растеж и развитие на тъканите на плода и участва в процесите на клетъчно делене, които са в основата на вътреутробното развитие. Ето защо е препоръчително жените в детеродна възраст, да приемат фолиева киселина регулярно.  Недостигът й по време на бременност води до дефекти на невралната тръба, от която се развиват гръбначният стълб и мозъкът на зародиша.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

От голямо значение са и омега-3 мастните киселини. Те са незаменими, тъй като човешкото тяло се нуждае от тях, но в същото време не може да ги произвежда. Ролята им е да подпомагат нормалното ембрионално развитие на очите, мозъка и сърцето както на плода, така и на кърмачето. Приемът на минерали и микроелементи също има своето значение за здравето на бебето. Минералът магнезий участва в минерализацията на костите, допринася за нормалното състояние на нервната система и е важен за доброто развитие на сърдечния мускул.

 

Микроелементът йод обуславя правилното фукциониране на щитовидната жлеза и участва в синтеза на нейните хормони. В комбинация с някои В витамини регулират растежа, развитието и съзряването на нервната система. Друг важен микроелемент е желязото. То участва в синтеза на хемоглобин, необходим за образуването на червени кръвни телца и транспорта на кислород в кръвта.

 

И нека никога не забравяме, че грижата за здравето на майката е грижа за здравето на плода!

 

Заповядайте на Форум бременност и детско здраве. Вход – безплатен. Към регистрация >>