Американски учени са установили, че дефицитът на витамин D в първите месеци  от бременността е свързан с повишен риск от тежка прееклампсия.

 

Прееклампсията е много сериозно състояние, което се проявява по време на бременността и след периода на раждане. То засяга и майката, и бебето. Това е бързо прогресиращо състояние, което се характеризира с повишено кръвно налягане, наличие на белтък в урината, отоци (най-вече в областта на лицето, ръцете и краката), рязко повишаване на теглото, главоболие.

 

Освен за майката, състоянието е опасно и за плода, тъй като се свързва с дефекти на плацентата, влошено кръвообращение, което може да доведе до исхемия на органа и да застраши живата на бебето.

 


Авторите на изследването анализирали данни за състоянието на 3992 жени с едноплодна бременност, родили между 2004 и 2008 г. 51 от участничките развили състояние на тежка прееклампсия.

 

За да установят причините за усложнението, учените сравнили данните от кръвни изследвания направени на всички жени, участващи в изследването.

 

При жените с прееклампсия било установено понижено ниво на витамин D още в първите месеци на бременността. При тях нивото на витамина било средно 75 nmol/l, докато при жените, чиято бременност протекла без усложнения - 98 nmol/l.


Опасността от прееклампсия при жените, при които нивото на витамина е по-ниско от 50 nmol/l била тройно по-голяма. След като се вземат под внимание и фактори като възраст на майката и  многоплодна бременност, този риск нараства  до 5,41.


Авторите на изследването обобщават, че витамин D играе важна роля в патогенезата на прееклампсията и като доказателство на твърдението си посочват, че афро-американките , при което хиповитаминоза D е по-честа, имат повишен риск от прееклампсия.

 

Резултатите от изследването са публкикувани научното издание Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.