Тенденцията да се избира от майката по какъв начин да се роди детето ѝ се засилва в България. Нараства процента млади майки, които избират секцио или раждането чрез Цезарово сечение, а това трябва да се прави само по препоръка на следящите бременността гинеколози и акушери. 
 
Все повече българки се отказват от нормалното раждане и настояват за секцио, само защото се страхуват от родилните болки. Това сподели пред Bulgaria ON AIR акушерката от СБАЛАГ „Селена“ Динка Негалова. Получавайки равен брой гласове, Динка Негалова и колежката й Катя Павлова бяха отличени за най добър акушер в класацията „Специалистите, на които имам доверие“, на тазгодишният Форум за бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg.
 
Секциото по желание е силно непрепоръчително – то е наложително само когато майката страда от диспропорция на тазовите кости, които не позволяват нормално раждане, както и когато плацентата е разположена ниско в матката, пред самия плод (изпреварваща плацента), обясни още акушерката. 
 
Съществуват и по-редки случаи, в които се налага Цезарово сечение, но те са свързани с физиологични усложнения на бременността за тялото на майката или детето, както и с усложнения на самия родилен процес. Ако те не са налични обаче, заместването на нормалното, вагинално раждане със секцио може да навреди както на родилката, така и на детето ѝ.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Според д-р Здравко Минев, съосновател на СБАЛАГ „Селена“, смъртността при секцио процедури е в пъти по-голяма от колкото тази при нормално раждане. По време на бременността настъпват изменения в имунната система и в процесите на кръвосъсирване на жената. 
 
Именно тези фактори най-често водят до усложнения по време на Цезаровото сечение, което не е просто "по-лесен начин за раждане", а сериозна коремна операция, свързана с разрязването и нарушаването на целостта на 5 слоя тъкани, включително и мускулни, последващото им зашиване и зарастване, добави още той.
 
Естественото раждане е по-добрият избор не само за майката, но и за бебето, допълва д-р Минев. При секцио, то бива лишавано от адреналиновият прилив съпътстващ естествените трудности на раждането, което води до стрес в адаптацията на младия организъм. Ако гинеколога реши, че главата на бебето няма да премине между твърде тесните тазови кости се препоръчва секцио, дори на жените настояващи за естествено раждане.
 
Допълнителна информация може да намерите в приложеното интервю с акушерката Динка Негалова и гинеколога д-р Здравко Минев: