За шести пореден път Puls.bg организира Форум бременност и детско здраве. Тази година той ще се проведе на 13 и 14 май. Отново на него ще говорим на теми, свързани с бременността, раждането, грижите за новороденото и детското здраве. Д-р Яначкова е един от лекторите на форума, на който бъдещи и настоящи родители могат да получат достоверна и актуална информация директно от водещи български специалисти. Знаете, че след всяка лекция имате възможност да зададете Вашите въпроси към тях и направите своя контакт лице в лице.
Повече за програмата на Форум бременност и детско здраве май 2017 можете да научите на events.puls.bg.
 
 
Д-р Веселина Яначкова завършва медицина в МУ-София през 2006 г. През 2012 г. придобива специалност по ендокринология. Асистент е към Отделението по ендокринология и болести на обмяната към Медицинския институт на МВР (МВР болница). От 2013 г. д-р Яначкова е част от екипа на Сектора по ендокринология към Медицински комплекс „Д-р Щерев”. Научните и практическите ѝ интереси са насочени към болестите на обмяната, репродуктивната ендокринология, ендокринологични проблеми и бременност. 
 
 
 - Д-р Яначкова, какви хормонални промени в организма на жената настъпват през бременността?
 
Независимо, че бременността е физиологично състояние, тя е и стрес тест- наблюдават се редица промени в хормоналните нива и в протичането на метаболитните процеси в тялото на жената. Промените в хормоналните нива са физиологични и при повечето бременни настъпват процеси на адаптация, благодарение, на които клинични оплаквания не се наблюдават. В определени условия, при някои жени обаче, тези адаптационни механизми не работят адекватно, в резултат на което настъпват нарушения.
 
Нарушенията във въглехидратната обмяна са едни от често срещаните сред бременните. Затова допринасят наднорменото тегло, заседналият начин на живот, фамилната предразположеност, съпътстваща артериална хипертония, нарушенията в нивата на холестерола и триглицеридите, и т.н. Изключително важно е да се познават добре рисковите фактори, които могат да доведат до промяна в метаболитния статус на бъдещата майка и да се положат усилия в посока на тяхното елиминиране. Това ще благоприятства значително положителния ход на бременността и ще сведе до минимум възможността за възникване на усложнения отстрана на майката и детето.
 
Нарушенията във функцията на щитовидната жлез са втората по честота ендокринопатия, изявяваща се по време на бременност. Автоимунните тиреоидни заболявания, са основните водещи до изява на хипер- или хипотиреоидизъм при бременни жени. Съществуват специфични състояния на бременността, които водят до промени в щитовидната функция и изява на така наречената гестационна тиреотоксикоза ( т.е. тиреотоксикоза на бременността). Те се свързват с повишени нива на свободен тироксин (ФТ4), намалени нива на тиреостимулиращият хормон (ТСХ), минимално увеличение на щитовидната жлеза, разнообразни клинични прояви, характерни за хипертиреоидизъм и отсъствие на антитиреоидни антитела. Установено е, че тези прояви са резултат на стимулиращия ефект на високите нива на човешкият хорионгонадотропин (ЧХГТ) върху щитовидната жлеза. Такива състояния са хиперемезис гравидарум, трофобластна болест – характеризиращи се с абнормно високи нива на ЧХГТ. 
 
Нормалните нива на витaмин D при бременните са от голямо значение за правилното протичане на бременността и редуцирането на риска от възникване на усложнения при майката и плода. Освен това достатъчните нива на витамин D на жената се оказват важни не само за развитието на детето вътреутробно, но и в последствие.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Важни по време на бременност са и промените в калциево-фосфорната хомеостаза. Съществени промени се наблюдават в майчината калциева, респективно костна обмяна, за да бъдат посрещнати нуждите на плода. При някои пациентки тези промени могат доведат до изменения в костната минерална плътност и изявата на т. нар. транзиторна остеопороза. Бременността не е самостоятелен рисков фактор за развитие на транзиторна остеопороза. Това е период, в който при наличие на предшестващи рискови фактори, може да има клинична изява на това състояние. Такива са:
 
  •  Фактори, свързани с начина на живот преди забременяването, например: нисък индекс на телесна маса (ИТМ);
  • Голямо значение се обръща в последните години на дефицита на витамин D3;
  • Тютюнопушене; употреба на кафе и алкохол. (1);
  • Различни заболявания, водещи до промени, свързани с изява на вторична остеопороза- хипертиреоидзъм, хиперпаратиреоидизъм, хипогонадотропен хипогонадизъм, хиперпролактинемия, хиперкортицизъм, анорексия, бъбречни, стомашно-чревни заболявания и т.н. (2);
  • Употреба на различни медикаменти преди бременността, а също и по време на самата бременност- хепарин, глюкокортикоиди и др. (3);
  • Генетични фактори (4).
 
Не на последно място значително се променят нивата на естрогените, прогестерона, започва образуването на човешки хорионгонадотропин. Плацентата е източник на редица хормони - като плацентарен лактоген, пролактин, плаценратен рестежен фактор, кортизол, маркери на възпалението, които на свой ред също водят до значителни промени.
 
- Какви оплаквания може да има жената вследствие на хормоналните промени с началото на бременността?
 
В началото на бременността, в резултат на високото ниво на човешки хорион гонадотропин, голяма част от бременните се оплакват от гадене и повръщане. Резките промени в нивата на женските полови хормони прави бременните по-емоционално лабилни. Ако са налице нарушения във функцията на щитовидната жлеза, то тогава може да има оплаквания в различна посока:
 
  • На повишена функция - умора, сърцебиене, изпотяване, безсъние, нервно напрежение, нетолериране на топло и др. (1);
  • На намалена функция - умора, отпадналост, сънливост, трудна концентрация, нетолериране на студ и т.н. (2)
  • При наличие на промени в кръвната захар - жажда, често уриниране, уроинфекции и др.
Остеопорозата по време на бременност се свързва с болки в гърба, затруднено навеждане и изправяне.
 
 - Как би могла бъдещата майка да се справи с тези състояния на дискомфорт?
 
За да се справи с тези оплаквания, бременната трябва да се консултира със съответен специалист, ясно да се отдиференцира състоянието и да се изготви подходящ терапевтичен режим.
 
 - На кои признаци тя трябва да обърне сериозно внимание, тъй като те могат да са показател за отклонение от нормата и да налагат терапевтично решение?
 
По време на бременност всичко, което се случва и е необичайно за жената трябва да бъде съобщено на нейния проследяващ акушер-гинеколог, а той да прецени допълнително има ли нужда и към какъв специалист да я насочи. Оплакванията са много индивидуални и независимо какво е тяхното естество, трябва да бъде изключена болестна причина. Така че има ли оплаквания, необходима е консултация.
 
 - Какво се случва в организма на жената след раждането по отношение на хормоналните нива? За колко време хормоните се нормализират?
 
След раждането всички промени отзвучават. Няма я вече плацентата, с нейното хормонално изобилие и съответно влияние, няма го плода с неговите нужди, които се покриват изцяло от майката. В рамките на два до три месеца хормоналният и обменен баланс напълно се нормализират.
 

Шестото издание на „Форум бременност и детско здраве“ се провежда с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Dove Baby и Дентална клиника „Петър Дучев“