Представяме Ви следващия лектор на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе този уикенд, 30 март – 1 април, в София ивент център - д-р Сергей Славов. Неговата лекция е посветена на един от зачестяващите проблеми през бременността през последните години – прееклампсията.

 

Д-р Сергей Славов завършва висшето си медицинско образование в Медицински университет – София през 2003 г. Взима специалност по акушерство и гинекология през 2009 г. Към момента е лекар АГ асистент към Родилна зала „Майчин дом“.


Преминал е през курсове по колпоскопия и деструктивно лечение на преканцерозите на маточната шийка, детска гинекология, гинекологична ендокринология, ултразвукова и доплерова диагностика в акушерството, диагностична лапароскопия в гинекологията.

Ежегодно участва в конгресите на европейската асоциация по стерилитет и човешка репродуктивна ембриология (ESHRE).


- Какво представляват прееклампсията и еклампсията и с какво те са опасни през бременността?

 

Прееклампсията представлява сериозно усложнение на бременността, което обикновено се наблюдава във втората и половина (след 20 гестационна седмица). Проявява се с повишени стойности на артериалното налягане  хипертония) и поява на белтък в урината  протеинурия). Точната причина за прееклампсията все още не е известна, но по-често засяга бременните за първи път жени. Жени, които са развили прееклампсия, са с по-висок риск да развият отново заболяването през следващите си бременности. Заболяването не е рядко и засяга между 2 и 8 на 100 бременни.

 

Около 0,5% от бременните развиват т.нар. тежка прееклампсия, която е животозастрашаващо заболяване - както за майката, така и за плода. Симптомите може да се развият и след раждането. При тежката прееклампсия стойностите на артерианото налягане обикновено са много високи (над 160/100 мм живачен стълб) както и загубата на белтък в урината е сериозна (над 4 г/24 часа).

 

Заболяването засяга всички органи и системи – бъбреците, черния дроб, белите дробове и мозъка. Могат да се появят и проблеми с кръвосъсирването. Когато прееклампсията засегне мозъка се появяват гърчове. Заболяването се нарича еклампсия. Тя се проявява преди или веднага след раждането. Среща се при около 1 на 4000 бременни.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Освен майката, прееклампсията засяга сериозно и плода. Намалено е кръвоснабдяването на плода. Това може да доведе до изоставане в растежа – т.н. ретардация на плода. В тежките случаи плодът дори може да загине. Прееклампсията е една от честите причини за по-ранно раждане на плода, тъй като раждането е единственото сигурно лечение на заболяването.

 

При тежките форми на прееклампсия може да се наблюдава отлепване на плацентата – сериозно усложнение на бременността, което може да увреди сериозно както майката, така и плода.

 

- Кога има риск от прееклампсия?


Освен първораждащите жени, по-рискови са бременните над 40 години, тези с наднормено тегло, жените с многоплодна бременност, както и ако други жени в семейството (майка или сестра) са имали прееклампсия през бременността.
Когато се развият признаци на прееклампсия бременността се счита за рискова.

 

- Какво е медицинското поведение при прееклампсия?


Нужно е стриктно проследяване на бременността и то често в болница. Трябва редовно да се измерва артериалното налягане и при високи стойности да се назначат медикаменти за понижаването му. Проследява се количестово на белтъчна загуба и при нужда се корегира чрез вливания на белтъчни разтвори. Също така стриктно се проследяват и останалите функции на организма. При влошаването им се предприемат съответните мерки. Също така стриктно се измерват детските сърдечни тонове, а така и чрез ултразвук се проследява растежът и състоянието на плода. Трябва да се знае, че много често симптомите на прееклампсия не могат да се овладеят и единственото сигурно лечение е раждането на бебето. Това е често предприемана стъпка, особено ако бременността е напреднала и рисковете от по-ранно раждане на плода са по-малки. В по-ранните срокове на бременността (особено преди 34 гестационна седмица) се допуска изчакване в интерес на плода, но само докато основните жизнени показатели на бременната са стабилни и плодът достигне до необходимата зрелост. 

 

- Кои са тревожните признаци, при които бременната трябва да потърси акушер-гинеколога си и да не неглижира? 


Бременната трябва да следи за поява на тревожните признаци, които могат да се дължат на тежка прееклампсия. Те включват:

 

  • Подуване в областта на лицето, ръцете или краката, особено ако настъпят рязко;
  • Упорито главоболие, което не се повлиява от медикаменти;
  • Нарушения в зрението като замъглено виждане и поява на „светкавици”;
  • Болка в горните отдели на каорема, особено вдясно;
  • Гадене и повръщане във втората половина на бременността;
  • Рязко покачване на теглото;
  • Затруднения в дишането;
  • Общо неразположение.


Появата на всеки един от тези симптоми налага незабавна консултация с наблюдаващия бременността лекар.

 

Повече за прееклампсията и наблюдението ѝ можете да чуете от д-р Сергей Славов, който е лектор на утрешния Форум бременност и детско здраве на Puls.bg. Заповядайте в София ивент център. Програмата стартира от 10.00 ч. Повече за събитето и регистрация