Д-р Мария Юнакова е един от лекторите на предстоящия шести Форум бременност и детско здраве, който се организира от Puls.bg. На него д-р Юнакова ще говори за етапите на вагиналното раждане. Ето какво ни сподели тя преди събитието...
 
Д-р Мария Юнакова е акушер-гинеколог от Медицински комплекс „Д-р Щерев“
 
Д-р Мария Юнакова е акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина и проследяване на бременността. Завършва медицина и специализация по акушерство и гинекология в Медицински университет, София. Стартира своята професионална реализация в Университетска АГ болница „Майчин дом”, София. През 2006 г. придобива втора магистърска степен по „Стопанско управление” и „Здравен мениджмънт”.
 
Още от началото на своята кариера като лекар, д-р Юнакова се обучава и работи в областта на асистираните репродуктивни техники под ръководството на проф. Атанас Щерев. През 2007 г. специализира в Клиниката по репродуктивна медицина, Charite Hospital, Берлин. Д-р Юнакова подготвя докторантура на тема „Слаб яйчников отговор – диагноза, прогностични фактори и управление” към Катедрата по акушерство и гинекология към Медицински университет – Плевен.
 
Д-р Юнакова е участвала в редица курсове, специализации и срещи в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина, като лазери в гинекологията, добра клинична практика, ендоскопски методи в репродуктивната медицина. През 2011 г. придобива правоспособност за извършване на дейности с източници на йонизиращи лъчения – ниво 3. През 2012 г. преминава и обучение по андрагогия.
 
 
 - Д-р Юнакова, колко време продължава едно вагинално раждане?
 
Продължителността на едно т.нар. нормално раждане е много индивидуална и зависи от различни специфики. В моята практика е имало жени, които са раждали до 1-2 часа след приема им в болницата и други, при които родилният процес е продължавал почти цял ден. Когато бъдещата майка е поета от квалифициран и подготвен екип и бременността е била проследена надлежно, и в двата случая, крайният резултат е раждането на едно живо и здраво бебе от жива и здрава майка. Както много често ни казва проф. Атанас Щерев по време на медицинските колегиуми на клиниката ни: „Това, което се случва в родилната зала, се подготвя по време на т.нар. женска консултация или проследяването на бременността.“
 
 - По какво да познаем, че раждането е настъпило?
 
В последните седмици на очакване много бременни жени се интересуват кога ще стартира раждането им и как да разпознаят, че този момент е настъпил. Ако това е първа бременност, е по-често срещано бебето да се износва до определения вероятен термин на раждането (нерядко се наблюдава и преносване). При бременни с минали раждания или при близнаци, е много вероятно раждането да се случи по-рано. Средната бременност при износване на близнаци е 36-37 седмици. С други думи след  този период бъдещата майка и татко трябва да са подготвени със зареден багаж и готов транспорт във всеки един момент. Що се отнася до основните белези за започване на раждането, когато трябва да се потърси връзка с избрания акушер-гинеколог или директно да се тръгне към родилното отделение, то те са следните:
NEWS_MORE_BOX
 
 
  • Пукане на околоплодния мехур: при „изтичане на водите”, независимо дали процесът е съпроводен с контракции или не. 
  • Поява на регулярни маточни контракции: Те обикновено са на всеки 4 – 5 мин., болезнени и с продължителност около 30 – 60 сек. Тези контракции се различават от т. нар. подготвителни контракции на Braxton-Hicks, които не са през точно определен интервал, не са болезнени и могат да се появят дни и дори седмици преди да настъпи самото раждане. 
  • Описаните признаци на започване на раждането могат да се появят или заедно, или самостоятелно. И в двата случая трябва да се потърси лекарска помощ и по преценка на акушер-гинеколог да се постъпи в родилното заведение за наблюдение и подготовка.
 
 - От колко етапа се състои раждането?
 
Най-общо вагиналното раждане се състои от три етапа, без да броим предхождащата ги латентна фаза. През първия етап започват контракциите и постепенното разкритие на маточната шийка. Като времетраене тази фаза от раждането е най-продължителна и обхваща времето от започване на истинското раждане, при разширение от 2 - 3 см, до пълно разширение на маточната шийка от 10 см.
 
За да получи повече информация за хода на раждането, на този етап водещият раждането акушер - гинеколог уточнява степента на разширението, преценя положението на маточната шийка, състоянието на околоплодния мехур и определя позицията на главата на бебето или т.нар предлежаща част. Периодът се характеризира с поява и постепенно учестяване на маточните контракции с около 5-минутни паузи между тях.
 
Освен проследяването на маточното разширение на този етап от раждането се наблюдава и честотата на маточните контракции, силата им и честотата на детската сърдечна дейност. Тя е важен показател за доброто състояние на вашето бебе.
 
Първият етап при раждащи за пръв път жени, трае около 12–14 часа, но е възможно фазата да продължи и по–дълго. Обикновено при втора или следваща бременност този етап е по–краткотраен.
 
Вторият етап е т.нар. активна фаза на раждането. Той започва от момента на пълно разкритие на маточната шийка и завършва с раждане на бебето. Продължителността на този етап е от няколко минути до 2–3 часа, като при вече раждалите жени времетраенето е по–кратко. В този период трябва родилките да извършат и напъните по време на контракциите. Когато бебето се появи на бял свят, то се почиства от секрети в устата и носа и се прерязва пъпната връв. Малкото човече веднага се поема от неонатолог, който прави оценка на виталните му показатели по специална скала.
 
Третият етап обхваща времето от т.нар. „изгонване” на плода (раждането на бебето) до „раждането” на плацентата и околоплодните ципи. Времето за отлепянето и изхвърлянето на плацентата е около 5–10 мин. Процесът на раждане на плацентата не е болезнен и става спонтанно или с минимална помощ от страна на акушер-гинеколога и/или напъни от страна на родилката. След „раждане” на плацентата се прави оглед на меките родилни пътища за евентуални разкъсвания. През следващите няколко часа (обикновено 2) родилката остава под наблюдение в родилна.
 
 - Страшно ли е да раждаш? Кое е най-важното, което трябва да знаем? Какви препоръки бихте могли да дадете на бъдещите майки?
 
Колко може да е страшен един естествен физиологичен процес, чрез който на бял свят се е появявал новия живот откакто съществува човечеството? Разбира се, няма да крием, че родилният процес е свързан с дискомфорт и болка, но няма жена, освен тези, които са медицински диагностицирани, която при правилна психологична настройка и физическа подготовка да не може да се справи с нормалното раждане.
 
Ключът е именно в подготовката и знанието на родилката какво я очаква и как тя може да подпомогне родилния процес и екипа, който се грижи за нея. Именно, поради тази причина моят съвет към бременните жени е да бъдат информирани и подготвени като посещават специализирани събития, като организирания от Puls.bg Форум „Бременност и детско здраве“, както и да посещават курсове на онези училища за бъдещи родители, водени от опитни и подготвени акушерки. 
 

Шестото издание на „Форум бременност и детско здраве“ се провежда с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Dove Baby и Дентална клиника „Петър Дучев“

 

За Форум бременност и детско здраве тази година провеждаме и Класациите "Специалистите, на които имам доверие". В тях ще номинираме водещи специалисти и клиники в страната, които са Ви спечелили с грижи и отношение по време на проследяване на бременността и раждането на детето. Можете да гласувате в 4-те категории: за акушер-гинеколог, акушерка, неонатолог или педиатър и родилно отделение. Вашата номинация можете да подадете ТУК

 
Втората инициатива, която тече, е конкурс "Фото Puls". Участвайте в него с Ваши снимки от бременността или след раждането на детето с него. Две са категориите: "Бъдеща майка на фокус" и "Бебе на фокус". Можете да качите Вашата снимка или директно да гласувате за участник ТУК