Д-р Мариета Искилиева е един от лекторите на предстоящия Форум за бременност и детско здраве, който организира Puls.bg на 25 и 26 април тази година.

Д-р Искилиева е акушер-гинеколог, работи в Сектора по пренатална и фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев”. На форума тя ще представи най-добрите приети методи за овладяване на болката по време на раждането.

Д-р Мариета Искилиева е завършила Медицински университет – София през 2009 г. Специализирала е акушерство и гинекология към – ПСАГБАЛ „Св. София”. Посещава редица международни специализирани курсове за повишаване на квалификацията в областта на образната диагностика при бременност, феталната медицина и акушерството.
В момента е част от екипа на Сектора по пренатална и фетална медицина в Медицински комплекс “Д-р Щерев”.
Д-р Искилиева е първият български специализант, който се е обучавал и по Европейската програма на Европейския борд на колежа по акушерство и гинекология (EBCOG) към Медицински комплекс „Д-р Щерев” – първото частно лечебно заведение в Европа и единствената българска болница, акредитирана за обучение по акушерство и гинекология от EBCOG.
Интересите на д-р Искилиева са насочени основно в областта на високорискова бременност, пренатална медицина и феталната морфология.- Д-р Искилиева, защо според Вас се страхуваме от раждането?


Всяка жена се вълнува за предстоящото раждане. Раждането е физиологичен и нормален процес, който напълно променя живота на една майка и е свързан със страха от неизвестното, което предстои. Стресови фактори по време на раждането са именно този страх и най-вече притеснението от очакваната болка. Ако не бъде овладяна и тялото подготвено за нея, болката може да има неблагоприятно влияние върху родилния процес - причинява неприятно преживяване на раждащата жена, намалява кръвотока и кислорода към плода.

За да се ограничат до минимум тези негативни фактори, бъдещата майка трябва да се подготви физически и психически за раждането. Тогава то може да се превърне действително в един от най-прекрасните моменти в живота ѝ. Вече има много специализирани училища за бъдещи родители, където бременните могат да получат полезна информация и важни практически уроци в подготовка на раждане. Форуми като този, организиран от Puls.bg, са също много полезна форма за подготовка, защото на тях бъдещите родители получават необходимите им съвети директно от специалисти.

- Какво може да направи бъдещата майка, за да преодолее страха си от раждането, а и за да премине то благоприятно? Как може да си помогне жената сама?

Бъдещите майки трябва да са наясно какво представлява самото раждане - какви са периодите на раждането, какво се случва през всеки един от тях, какво и как трябва да се прави тогава, за да протече раждането спокойно и нормално. Раждането е естествен процес, който напълно нормално е свързан с болка, която обаче може да се контролира. В ръцете на опитни акушер-гинеколози и анестезиолози раждането може да протече съвсем безболезнено, с минимални рискове за майката и плода.

Психопрофилактиката на бременната жена също е особено важна. Както споменах, тази подготовка трябва да започне дълго преди раждането, още през бременността. Тя включва беседи и занимания с обучени специалисти, които на достъпен език дават необходимата информация за бременността и раждането. На тези занимания бременните се обучават на съответно поведение и на различни прийоми, които могат да се използват по време на раждането. На жените се обяснява как да напъват ефективно. Целта на всичко това е да се освободят жените от ненужния страх. У бъдещата майка трябва да се формира оптимизъм в способността ѝ да роди, усещане за сигурност и доверие.

- Кое е основното, което бъдещата майка трябва да знае за хода на родилния процес? Кога започват болките и кога боли най-силно? Как да си помогне самата жена?

Характерът на родилната болка варира в зависимост от периода на раждането. В началния период се чувства теглене и болка ниско в гърба и лумбалната област. С напредване на раждането и усилване на контракциите, болките се усещат повече в долната част на корема към хълбоците.

Раждането се разделя на три периода. Първият период започва с установяване на  регулярни маточни контракции с достатъчна сила и продължителност. Настъпват промени в маточната шийка - тя се скъсява, разширява се цервикалния канал. Първият период завършва, когато се получи пълно разширение на цервикалния канал, което се равнява на 10 см в диаметър. Това разкритие е необходимо, за да може безпроблемно да премине главата и тялото на бебето.

NEWS_MORE_BOXВтория период на раждането започва с пълното разширение на цервикалния канал и завършва с раждането на бебето. Нарича се период на изгонване на плода.

Третия период на раждането се нарича плацентарен период. Той започва от раждането на бебето и завършва с раждането на плацентата.

Болката по време на раждането се дължи на разширяване на маточната шийка през първия период на раждането, контракциите и разтягането на маточната мускулатура, разтягането и разширението на изхода на родилния канал по време на втория период на раждането, както и на налягане и разтягане на съседни органи.

- С какви методи разполага съвременната медицина за контрол и овладяване на болката?

Съществуват различни методи за обезболяване на раждането. Могат да се разделят на две големи групи - медикаментозни и немедикаментозни.

Немедикаментозните методи на обезболяване включват заемане на подходящи пози и движение на раждащата жена, с което тя би могла да постигне по-добър комфорт. Не съществува универсална поза - всяка жена трябва да намери подходящата за нея поза, която намалява родилните болки.

Биха могли да се използват различни масажни техники – по този начин се стимулират различни рецептори на кожата, а тези стимули се конкурират с болковите за място  в мозъка и ги изместват. Ефектът обаче е краткотраен. Това налага те да се извършват периодично.

През първия и втория период на раждането би могло да се използва инхалационна аналгезия. Това е безвреден и ефикасен метод и се състои в периодично вдишване на смес от азотен окис и кислород в равни части по време на маточните контракции.

Хидротерапията или раждането във вода също е вариант за облекчаване на болката при раждането. Хидротератията се прилага от втората половина на първия период на родилния процес. Подходяща е за жените, които усещат болки и имат слаби контракции. Хидротерапията ускорява релаксацията, намалява психичното напрежение, отслабва налягането върху коремните мускули. Този метод обаче е неподходящ при съмнение за инфекция при жената и наличието на някои медицински противопоказания.

Има и транскутанна електрическа нервна стимулация – TENS. Това е неинвазивен метод за обезболяване, при който се поставят електроди на определено ниво в областта около гръбначния стълб. По този начин се постига въздействие върху нервните влакна, при което се „затваря вратата за болковите стимули”. Така се стимулира и образуването на ендорфини в  гръбначно-мозъчната течност, които потискат болезнените стимули.

По отношение на медикаментозните методи за обезболяване на раждането съществуват групи подходящи лекарствени средства, с различно действие - обезболяващо, успокояващо, способстват за отпускане на мускулатурата. Медицината допуска приложението им при раждането, тъй като отговарят на изискванията да отстраняват болката в  значителна степен, без да увреждат майчиния и детския организъм, да се прилагат лесно и да не смущават естествения ход на раждането. Те се прилагат мускулно или венозно, най-често в първия период на раждането - на разширението на цервикалния канал. Тези медикаменти обаче преминават през плацентата и при използването им остават все пак някои рискове за плода.

Епидуралната анестезия е съвременен метод за обезболяване на раждането, който е обичайна практика в родилната зала. Не оказва влияние на плода и в много редки случаи при него се налага да се използват медикаменти, стимулиращи дишането на новороденото. Възможно е обаче да създаде известен дискомфорт у жената, като спадане на кръвното налягане, поява на главоболие, за избягването на които се предприема предварително вливане на венозни разтвори. Друг недостатък е, че при този метод бременната може да изгуби усещането за маточните контракции и напъни, вследствие на което процесът на “изгонване” се затруднява и удължава.

Спиналната анестезия по-често се използва при цезарово сечение, но е възможно и нейното прилагане по време на втория период на вагиналното раждане. Нейният ефект на обезболяване е по-бърз.

Тези два метода също имат стандартните медицински противопоказания за приложение, каквито са нарушенията в процесите на кръвосъсирване, кожните инфекции на мястото на въвеждане, алергия към някой от медикаментите и пр., но за всичко това ще говоря на Форума за бременност и детско здраве на Puls.bg в края на април.


 

Форум бременност и детско здраве се провежда със съдействието на Медицински център „РепроБиоМед”, Медицински Комплекс „Д-р Щерев”, Глаксосмитклайн и НМ Дженомикс.