Д-р Кристина Чачева е водещ лектор в панела, посветен на бременността на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе тази събота и неделя, 20 и 21 април, в НДК. Тя е от малкото специалисти в света, които практикуват вътреутробна хирургия.

С д-р Чачева разговаряме за значението на прегледите за феталната морфология при проследяването на бременността.


 

Д-р Кристина Чачева започва следването си в Медицинския университет в София през 1996 г. Четири години по-късно продължава обучението си в Германия. През 2009 г. защитава докторантура в Бон. 

През 2012 г. придобива сертификат за пренатална диагностика DEGUM 2. Оглавявала е отделение за пренатална диагностика в Хамбург, а 2014 г. става част от екипа на МБАЛ "Надежда“, където ръководи сектор „Пренатална диагностика и терапия“. 
По време на престоя си в Германия, д-р Чачева работи с един от най-известните и изтъкнати специалисти в областта на вътреутробната хирургия – проф. Томас Кол, въвел вътреутробната едноскопската корекция на спина бифида и оперирал успешно по този метод над 170 деца.

През 2015 г., благодарение на експертизата на д-р Чачева, болница „Надежда“ започва да развива ново и високотехнологично направление в пренаталната терапия – вътреутробната хирургия.  
       
 - Д-р Чачева, при съвременното проследяване на бременността, сякаш е достатъчно да се провежда само ехографско проследяване. Така ли е?

 

Качественото проследяване на една бременност включва комплекс от изследвания и прегледи, които са необходими за грижата както за бебето, така и за бременната жена. В този смисъл, само ехографските изследвания не са достатъчни. Специалистите, които проследяват бременността, работят в тясно сътрудничество. Лекарите от отделенията по Пренатална диагностика, заедно с акушер-гинеколозите от кабинетите Женската консултация са екипът, който е натоварен със задачата до доведат една бременност до успешен край – това включва както високоспециализирани ултразвукови прегледи, така и периодично проследяване състоянието на бъдещата майка посредством редица изследвания.

 

 - По какво можем да сме сигурни, че получаваме адекватно ехографско проследяване?

 

Имайки предвид, че дори колеги лекари от други специалности не се ориентират веднага в образите, които се виждат по време на прегледите за фетална морфология и не разпознават на момента всички структури, как пациентите могат да преценят какво е качеството на прегледа, който получават? Това е невъзможно.

 

В страните, в които здравната каса заплаща прегледите за фетална морфология регулацията на това кой има право да провежда тези прегледи е проста – здравната каса изисква полагането на сериозен изпит отстрана на лекаря. Този изпит гарантира, че даденият специалист е квалифициран да провежда високоспециализираните ехографски прегледи. В противен случай, лекарят не получава заплащане от Касата за съответния преглед.

 

При провеждането на изследването има стандарти за това, което трябва да бъде видяно и документирано. Всяко сериозно изследване е свързано с предоставянето на документ, в който са описани видените структури и техния вид, както и размерите на плода. Пациентът трябва да получи и предварително информация, какви са границите на възможностите на феталната морфология, за да не остава с нереалистични представи и очаквания.

 

За извършване на качествен преглед, особено при наличието на патологична находка, се изисква машина от най-висок клас. Това представлява сериозна инвестиция, дори за голяма болница. Това, че една ултразвукова машина притежава софтуер за 3D и 4D сонография, не я прави автоматично машина от висок клас. От решаващо значение за качеството на ултразвуковия образ е качеството и на софтуера и качеството на трансдюсерите, които представляват значителна част от цената на една машина, т.е. машина с перфектен софтуер от най-висок клас, но без подходящите трансдюсери е доста неефективна, въпреки това, което е заложено в нея. 

 

Признатата специалност Акушерство и гинекология не е еквивалентна на владеенето на пренатална диагностика. За получаването на тези знания и умения е необходим личен ангажимент, както и много усилена работа в продължение на доста време.

 

Двумесечното обучение в център не е достатъчно за достигане на висока квалификация. Реалистичното време, което трябва да бъде вложено в обучението на един лекар е около 2 до 3 години, в които той да се занимава изключително с пренатална диагностика и да бъде направляван от опитни специалисти. За това време лекарят усвоява умението уверено да различава нормалната находка от патологичната. За да може обаче да реагира адекватно при патологична находка е необходимо още време на обучение и практика. В този смисъл, за да сме сигурни, че ще получим качествен преглед ,трябва да сме инфорирани къде и как избрания от нас лекар е бил обучаван и дали има сертификация за провеждането на фетална морфология. 


 - Кога най-рано може да се разгледа морфологията на плода?

 

Най-ранният период, през който може да се прецени морфологията на плода, е след 11 гестационна седмица.
Това изследване се нарича ранен скрининг като при него се провежда първата фетална морфология и едновременно с това се изчислява рискът за наличието на хромозомни аномалии при плода.


При тази първата морфология се документират историята на бременната, минали заболявания, как са протекли предишни бременности, фамилна история на пациентката за наследствено обременяване и т.н.


Това дава възможност да се прецени, дали е необходимо да бъдат препоръчани допълнителни прегледи при специалисти от други области с оглед максимално добрата грижа за бременността, както и дали е необходимо да бъде проведена генетична консултация.

 

- Кои са следващите важни периоди за фетална морфология?

 

Следващият важен и голям преглед е феталната морфология, която се провежда между 20 и 22 гестационна седмица. При това изследване вече е възможно много детайлно да бъдат огледани всички органи на плода и да бъде преценено дали има данни за някакви малформации. Тази феталната морфология дава информация за състоянието на майката като предоставя и възможност на специалиста да прецени, дали съществува повишен риск за развитие на усложнения на бременността.


Както по време на ранния скрининг, така и при феталната морфология се преценява дали има индикация за провеждането на инвазивни пренатални изследвания като амниоцентеза, например.

 

Последният голям ехографски преглед се препоръчва да бъде направен около 30 гестационна седмица. При него повторно се преценява морфлогията на плода, неговите размери и кръвоток. Понякога, някои сърдечни малформации, като например стеснение на сърдечни клапи или диафрагмална херния, се манифестират в по-късния гестационен срок, а предварителната информация за тях е от голяма важност за планиране на раждането. В късните седмици могат да се изявят и някои скелетни аномалии - през този срок  се преценява и дали има висок риск от изоставане в растежа на плода.

 

 - Защо е важно да не се пропускат тези прегледи?

 

Високоспециализираните ехографски прегледи при специалист по фетална морфология са изследвания, които се препоръчва на всяка бъдеща майка. Независимо от възрастта на жената, бременността може да носи риск от наличието на малофрмации, генетични дефекти и заболявания на плода, някои от които могат да бъдат лекувани успешно още преди раждането. Родителите, които минават през кабинетите по фетална морфология, трябва да получат документ от изследването, както и препоръки относно необходими бъдещи изследвания или консултации с други специалисти.

 

В този смисъл, ако искаме да дадем възможно най-добър старт на бебе със сърдечна малформация например, е добре лекарите, които ще лекуват детето да са информирани предварително за неговото състояние и раждането да се случи в болнично заведение, което има капацитета и необходимите специалисти за обгрижването на това бебе.

 

Важно е обаче и да се знае, че феталната морфология, както и всички изследвания в медицината има своите граници на възможното. При нея могат да бъдат открити редица болести и малформации, но далеч не всички. Има заболявания, които се проявяват чак след раждането или такива, които не са свързани с малформации на плода (каквито например са психиатричните или метаболитните заболявания), т.е. нормалната находка от фетална морфология силно намалява риска бебето да има вродено заболяване, но не го изключва напълно. По същия начин, не може да бъде изключено напълно и наличието на хромозомни аномалии. Съществуват редица хромозомни аномалии. При много от тях плодът не е жизнеспособен, но при други се раждат деца с по-леки или по-тежко изразени малформации. 

 

Важно е също да се знае, че нормалната находка при изследването на хромозомите не изключва наличието на болести или синдроми, защото далеч не при всяко заболяване е установена генетична причина. Дори това да е така, за да бъде намерен съответният генетичен дефект, трябва да има конкретно подозрение за него и генетиците да знаят какво търсят.

 

Повече по темата можете да научите от д-р Кристина Чачева на Форум бременност и детско здраве този уикенд. Място: НДК, зала 3. Повече за програмата на събитието, остаралите лектори и теми можете да научите на events.puls.bg. Регистрацията и входът са безплатни