Д-р Иван Диков е началник на Диагностично-консултативен блок на СБАЛАГ „Майчин дом“. Той е акушер-гинеколог с повече от 25 години клиничен и амбулаторен опит, владеещ на всички нива организацията и ръководене на доболничната и болнична помощ, диагностициране, следене и водене на нормална и високорискова бременност, оказване на акушерска помощ – преждевременно, нормално, патологично и оперативно раждане, диагностициране, консервативно и оперативно лечение на гинекологичните заболявания.
Има повече от двадесет години опит в промоцията на репродуктивното и сексуално здраве в програми и проекти на неправителствените организации.
Повече от десет години д-р Диков е бил в ръководството на Българското дружество на акушер-гинеколозите. Той е един от съоснователите на Българска асоциация по семейно планиране, сексуално и репродуктивно здраве, като повече от 15 години е в ръководството ѝ. Член е на – Европейската (EAGO) и Световна организации на акушер-гинеколозите (FIGO), както и почетен член на Румънско дружество на акушер-гинеколозите.
През 2010 г. получава приза на БЛС и БДАГ „Лекар акушер-гинеколог на годината“.


 - При какви условия едно раждане минава по най-благоприятения начин?


Бременността и раждането са два етапа от един процес, който един или повече пъти съпътства репродуктивния период на по-голяматя част от женската популация. Естествено е да се смята, че една бременност и раждане са минали най-добре, когато има здраво дете/деца в къщи при здрави и със запазени репродуктивни възможности родители.


 

За да завърши едно раждане най-добре, това се определя от изпълнението на ред условия. Те започват още преди самото зачеване и завършват с изписване на майка и дете от лечебното заведение. С възможностите на съвременната медицина и правилно обслужване на бременната се гарантира една спокойна и нормална бременност, завършила с раждане без последствия.

 

При повечето от сексуалните двойки във времето назрява решението за дете. Разумното първоначално поведение е те да са уверени или се уверят в доброто си физическо здраве в момента и за обозримо бъдеще и че евентуална бременност и раждане няма да промени към лошо техния социален и материален статут. Напълно неприемвлива е максимата „дете на всяка цена” дори и поради простата причина, че тоще има нужда от подкрепата на здрави и социално стабилни родители поне до 18-19г. възраст.

 

След вече взетото отговорно решение жената още преди зачеването да започне ежедневния прием на фолиева киселина до раждането. Доказано е че тази профилактика намалява до 40% усложнения на бременността-дефекти на невралната тръба, прееклампсия, проблеми в хематопоезата както на майката, така и на плода.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

След евентуалното забременяване - доказано с аменорея, ранни симптоми или тест - е разумно това да бъде потвърдено от специалист не само ехография, а и с преглед за изключване на влагалищни инфекции, заболявания на маточната шийка, цервикална недостатъчност. Следва решение за избор на лекар за следене в женска консултация. При създадена добра колаборация и доверие между пациент и специалист, освен адекватното проследяване с профилактика на усложненията е силно препоръчително независимо от възрастта извършването на пълен обем пренатална диагностика и биохимичен скриниг.

 

Наблюдаващият екип в женската консултация трябва да подържа необходимия контакт с бременната, осигуряващ максимален конфорт, осведоменост в границите на разумното и сигурност. Тези мерки гарантират една спокойно протичаща нормална бременност, а естествено това предполага и едно безпроблемно раждане. В последните месеци е необходимо бременната с бъдещия баща да се насочат към „Училище за родители” и системата за посещение на болници „Отворени врати”.

 

Всичко това е особено важно, защото, освен емпатията, бъдещите родители се запознават с реални неща по отношение на раждането, болничния престой, грижи за бебето и не на последно място личен избор на лечебното заведение, където бременната ще се чуства най-сигурна.

 

При добре водена женска консултация и извънболничната помощ при наближаване на термина, бременната е получила отговор на всичките си въпроси, включително прогноза за раждането. Ако наблюдаващият в женска консултаци не е от екипа, евентуално водещ раждането, това трябва да стане предхоспитализационно в съответното лечебно заведение. При спазване на горепосочените правила, пациентът е спокоен защото това решение - в повечето случаи реално информирано съгласие - е взето лично от него, на базата на цялата предоставена информация с обяснение на всички плюсове, минуси и евентуални рискове, свързани с точно определен метод на родоразрешение.

 

Бъдещата майка, постъпвайки в лечебното заведение (независимо дали по спешност или планово) е спокойна и уверена в положителния изход на раждането, а това е основна гаранция за успеха и липса на усложнения. Както по време на раждането, така и след това родилката е уверена в собствените си сили, възможности и правилни решения, при това собствени.

 

Накрая ще посоча още веднъж нещата, обуславящи завършило по най-добрия начин раждане:

 

  1. Бременността да е планова и желана от двамата партньори.
  2. Да е в подходящ социален и материален момент, което гараннтира една спокойна и желана бременност.
  3. Да се използват всички съвременни възможности за гарантиране на протичането на една нормална бременност

•    Прием на фолиева киселина;
•    Фетална морфология и биохимичен скрининг в пълен обем;
•    Профилактика на преждевременните раждания;
•    Редовни посещения в женска консултация;
•    Необходимата по обем информация в хода на бременността;
•    Емпатия на обслужващите екипи както в извънболничната помощ, така и в стационара;
•    Правилна и навременна прогноза за раждането, но и съобразена с личното виждане на бременната;
•    Изграждане на твърда убеденост у бъдещата майка, че всички решения са лично нейни и на семейството ѝ и са правилни.

 

Д-р Иван Диков е един от лекторите на VIII Форум бременност и детско здраве, който се организира от Puls.bg. Повече за темите, програмата, лекторите