Д-р Гергана Коларова е изпълнителен директор на Първа САГБАЛ „Света София“. През 1986 г. се дипломира като лекар в Медицински университет – София. Специалност акушерство и гинекология придобива през 1991 г.


Пред Puls.bg д-р Коларова коментира чувствителната тема бременност и COVID-19. Говори за рисковете, които крие епидемията за родилките в различните етапи на бременността, за превенцията, рисковите ситуации за бъдещата майка и плода, както и за реда на прегледите и консултациите в извънредната ситуация в страната.

 


- Д-р Коларова, бременните жени са една от рисковите групи за COVID-19. С какви въпроси и притеснения идват пациентките при вас?


Съвсем нормално е бременните жени да бъдат най-притеснени в създалата се ситуация – пандемия с коронавирус, извънредно положение в страната. Най-честите въпроси, които те задават са как да се предпазим от COVID-19, трябва ли да взимаме по-особени мерки, как да се храним. Съветът, който им давам е, както при всички останали вирусни заболявания - да избягват контактите с хора, да спазват стриктно правилата на извънредното положение. Имунната система на бременната жена е занижена и затова тя трябва да се пази сериозно от вирусни инфекции, без значение дали ще бъдат познатите ни досега групи на грипа тип А и Б или COVID-19.


Затова нека бременните жени да си останат вкъщи. Ако им се налага излизане или спешно посещение при лекар, това да става след като са си уговорили час с акушер-гинеколога, който ги наблюдава, да излизат с предпазни средства – маска, ръкавици. Желателно е косата да бъде покрита с шапка или друго средсто. Препоръчва се честото й измиване. Домашните любимци да не се гушкат и целуват, защото козината им може да задържи вируса дълго време.


Голямо значение за предпазването от всички вирусни инфекции, в това число и изолирано COVID-19, е и храненето с качествена храна, която да дава нужните витамини и микроелементи. Препоръчват се храни, които да бъдат богати на магнезий, селен, витамин С, много от тях се съдържат в комбинациите от препарати – витамини за бременни, така че би било добре те да бъдат допълнителна част към това, което приемат през деня. Приемът на витамини не заменя качествената храна. 

 

- Има ли промяна в реда на провеждане на прегледите и консултациите в различните триместъри на бременността?


Да, има. Препоръките за бременните жени са, тогава, когато имат оплаквания, свързани с бременността, да се свързват с наблюдаващия ги акушер-гинеколог, който по преценка да осъществи или не преглед, за да оцени до каква степен е застрашена тя. Задължително е обхващането на новите бременни, в никакъв случай няма да им се отказва женска консултация, пускане на първоначалните изследвания и всичко останало, което техният наблюдаващ лекар прецени, че трябва да се направи за тях.


Необходими са и посещенията за фетална морфология и биохимичен скрининг в 12 г.с; 15 г.с.; 20 г.с. и 32 г.с.. Ако по време  на бременността има необходимост от запис на тонове по преценка на лекар, то би следвало наблюдаващият ги акушер-гинеколог да организира това посещение, съгласно правилата, въведени в лечебното заведение. Важно е да се избягват посещенията при лекар, когато консултацията може да бъде направена по телефона.


Посещенията на женска консултация стават със записване, когато няма спешна ситуация. Прегледите са през половин час, така че жената да може да бъде максимално изолирана от останалите пациенти на мястото, което тя посещава за наблюдаване на бременността.

 

- За какви тревожни симптоми трябва да следят бременните жени и да потърсят незабавна медицинска помощ?


Ако става дума за симптоми, които са свързани с белези за настинка, това, което е важно за една бременна жена, предвид страховете ѝ дали това не е свързано с инфекция от COVID-19, тя трябва да следи стойностите на температурата си, която при коронавирус се изразява най-често чрез субфебрилитет – 37,2 и 37,5 градуса, в много редки случаи 38. Такава температура, съчетана със сухота и дразнене в  гърлото, суха кашлица и обща отпадналост, е повод бременната жена да се обади на своя личен лекар, който да ѝ даде указания какво да  бъде поведението ѝ. Ако няма оплаквания, които са свързани с бременността, няма необходимост да звъни на своя акушер-гинеколог.

 

- Кои са допълнителните правила въведени в родилните отделения, свързани с COVID-19?


Да, има такива. Те бяха предприети при обявената епидемия от грип B и в последствие се надграждаха, в зависимост от мерките, които станаха задължителни за всички лечебни заведения и изцяло подчинени на заповедите на Министерство на здравеопазването и указанията на Регионалните здравни инспекции (РЗИ).


В ПСАГБАЛ „Света София“ разкрихме филтриращ кабинет, където се оценява общото състояние на пациентките-родилки, бременни и такива със спешни гинекологични оплаквания. Измерва се температурата им, преглежда се гърлото и те попълват декларация, затова дали до момента са били контактни с боледуващи от коронавирус инфекция или наскоро пристигнали от чужбина. При установяване на акушерски или гинекологичен проблем, в зависимост от общото състояние, жените се разделят в два потока-здрави и такива със съмнителни симптоми. Създодоха се условия за наблюдение и раждане в изолация без смесване с потока на здравите жени.

 

- Ако бебето се роди по-рано – какъв достъп е разрешен на майката? В болницата в Бургас показват бебетата на родителите им чрез видеовръзка през Viber. 


В случай че майката е диагностицирана с COVID-19 или други инфекции, тя не се среща с бебето след раждане. Начинът, по който родилките получават информация какво е състоянието на техните бебета в неонатологично отделение, се осъществява изцяло по телефона.


Колегите в Бургас са взели едно разумно решение, смятам, че тази идея за показване на бебето по Viber или през някое друго приложение е добра.

 

- Ако бременна жена почувства някои от симптомите, характерни за COVID-19, какво трябва незабавно да направи?


Трябва незабавно да се обади на своя общопрактикуващ лекар. Да го уведоми за симптомите, които има и той ще ѝ даде указания какво трябва да направи. На акушер-гинеколог се звъни тогава, когато има някакви проблеми или оплаквания във връзка с бременността.

 

- Какво се случва при положителна проба на COVID-19 по време на бременност?


Ако жената е бременна с COVID-19, тя влиза в хипотезата и правилата за лечение на всички хора, които са болни. Няма практика за друга терапия при бременни. Тя е унифицирана в цял свят, всички гайдлайни сочат едно и също нещо и лекарите по света се съобразяват с това.


Лечението е едно и също, в зависимост от това, в коя фаза от заболяването с COVID-19 се намират. Началната фаза се третира по един начин, а средно тежките към тежки случаи се третират по коренно различен начин и те се лекуват по съответния протокол, без значение дали жената е бременна или не.

 

- Има ли риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на дете с ниско тегло?


Предвид факта, че тази инфекция е нова, не бих поела ангажимент за категоричен отговор. До момента все още няма нужните наблюдения за това дали коронавирус би могъл да бъде причина за спонтанен аборт, преждевременно раждане или ниско тегло на детето. Това, което е разпространено в световната литература, а то се променя всеки ден е, че вирусът е доста по-голям, в сравнение с останалите вируси, той не преминава през плацентарната бариера, което означава, че плодът е защитен.

 

- Застрашен ли е плода?


Смята се, че плодът не е застрашен, даже според някои автори майката съвсем спокойно може да кърми бебето си. И пак с уточнението, че анализите предстоят.

 

- Информацията за заболели от коронавирус бременни жени в света е ограничена, но в Детската болница в Ухан, Китай, бе дигностицирано новороденото с вируса часове след раждането. Трансмисивното предаване на вируса не е потвърдено със сигурност, но съществува голяма вероятност от заразяване на новороденото при близък контакт със страдащи от вируса възрастни. Какви мерки взима медицинският персонал в АГ клиниките?


Не е само в Ухан, има и други случаи на бебета, които са изследвани непосредствено след раждане и показват позитивен тест за коронавирус. Наскоро беше съобщено за други два такива случая във Франция. Възможно е инфекцията да е предадена от персонала на болницата, ако по презумпция приемем, че детето е отделено от майката. Информацията, която идва от най-засегнатите страни, ни тревожи с огромния брой заразени лекари, сестри, санитари и други. Грижата за персонала е най-важна. И това е така по две причини – трябва да има компетентни хора, които да се грижат за болните до края на епидемията и след нея, и втората – не трябва да се превръщат в източник на зараза за пациентите.


Към момента персонала на ПСАГБАЛ „Света София” ЕАД е обезпечен с всички необходими защитни средства, но докога – зависи от ситуацията след време. Очакваме нови договорени доставки. Целта на ръководството е да предвиди нуждите и да обезпечим болницата с всичко необходимо, преди инфекцията да е настъпила по-сериозно. Ще разчитаме и на дарения, защото ние също сме на първия фронт.


Използвам случая да призова всички желаещи да станат доброволци (като санитари) в Първа САГБАЛ „Света София“, в помощ на екипа. Можете да заявите своята готовност на имейл: nadia_angelakova20@abv.bg или на телефон 0884 588 151 и 02/4470226. Който желае, може да се включи веднага.