Много бременни желаят да износят детето си без проблеми и да го родят нормално. Кои са предвестниците на раждането и предпоставките то да протече нормално, разказва д-р Георги Амалиев. Той бе един от лекторите на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив.

 

Д-р Георги Амалиев завършва Медицински Университет – гр. Пловдив през 2006 г. От 2007 г. е докторант в катедра по акушерство и гинекология в същия университет. В последствие главен асистент. През 2012 г. придобива специалност по Акушерство и гинекология.


 

Защитава дисертационен труд в областта на патологичната бременност и нарушенията на кръвосъсирването през 2013 г.

 

Преминал е множество обучения в Австрия, Белгия, Франция, Англия, Гърция и Турция.

 

- Д-р Амалиев, на Форум бременност и детско здраве говорихте за съвременните аспекти на нормалното раждане. Кои са основните предпоставки, за да се случи то?

 

Нашата роля, и на форум като този, е да обясним на жените какво се случва през бременността, какви рискове крие тя, през какви периоди ще преминат. По този начин в края на бременността една жена може да бъде спокойна и да посрещне рисковете и предизвикателствата на раждането, да носи доверието на лекаря, който следи нейната бременност. Необходим е квалифициран медицински персонал, който да следи както бременността, така и раждането, който да вземе адекватни мерки, за да може майката да е добре и да завърши нормално раждането. Не на последно място, хубаво е да имаме едни добре оборудвани болници, които да могат да посрещнат всички варианти, които ние можем да срещнем по време на този акт.

 

Ние акушер-гинеколозите, съвместно с нашите пациенти, трябва да стигнем до едно заключение в края на бременността – как жената би трябвало да роди, къде рисковете ще бъдат най-малко, кога трябва да роди, дали ще стигне до термин и къде да роди. Тя може да роди в родилен дом, който е с високо ниво на квалификация или в който и да е родилен дом – най-близкия до дома ѝ, с не толкова висока гинекологична помощ, защото тя не е високорисков пациент. 


В голям процент от случаите ние стигаме до заключението, че бременността е протекла нормално, вследствие на грижата на жената за нейното здраве и нашите съвети и сме стигнали до предложение към жената тя да опита да направи едно нормално раждане. 

 

- Кои са основните предвестници на раждането?

 

След като сме решили, че дадена жена трябва да ражда нормално, следващият въпрос е какво тя да очаква от това, кои са симптомите, които тя ще усети. За съжаление, ние акушер-гинеколозите, не можем съвсем точно да предвидим кога ще започне родилна дейност. 

 

Първият предвестник на раждането са подготвителните контракции на Бракстон-Хикс. Те започват във втората половина на бременността и се характеризират с неболезнено втърдяване на корема. Колкото повече напредва бременността, толкова повече зачестяват тези подготвителни контракции. Обикновено те са вечер, когато жената е в покой те спират, някой път се стимулират от по-дръзки детски движения. Но, общо казано подготвителните контракции са нерегулярни неболезнени стягания на корема.

 

Най-важното е, че те не причиняват разкритие, промени в маточната шийка, а само подготвят маточната мускулатура за последващото раждане.


Друг предвестник на раждането е спускането на корема. Непосредствено преди края на бременността и започване на раждането, главичката на бебето се спуска в малкия таз. Това е съпроводено с чисто механично спускане или преместване на тялото на бебето от горните обеми на корема. Жената го усеща по два начина – започва да чувства облекчение горе в корема, не усеща този натиск и дискомфорт, който е имала преди няколко дни. Успоредно с това започва едно чисто пристискане зад пикочния мехур, често ходене по малка нужда, напрежение долу, ниско в корема. Когато жената усети тези симптоми, по учебник или според нашите виждания, горе долу очакваме раждане до 10-12-14 дни. 

 

От голямо значение е и слузестата запушалка. Тя представлява отделяне на слуз с висока консистенция, което съдържа примес на кръв. Последното се получава вследствие на промените в маточната шийка. Наличието на такова слузесто, кървеникаво, кафеникаво течение е един симптом и показва, че маточната шийка е готова да посрещне контракциите и да настъпи разкритие, за да може главичката на бебето да се роди през родилния канал. След появата на слузестата запушалка, ден-два до три се очаква започването на раждането. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

- Как една бременната да прецени в кой момент да тръгне към болницата за раждането? 

 

Няма еднозначен отговор на този въпрос. При всички положения смятаме, че не трябва да се бърза, а да се изчака един момент от 30-40 минути, в който да се получат няколко регулярни болезнени контракции. Ако жените се питат дали да тръгват към родилния дом при падане на слузестата запушалка, отговорът е категорично не. Те трябва да изчакат настъпването на родилните контракции, спукването на околоплодния мехур и тогава да отидат в болницата. 

 

- По какво можем да разберем, че контракциите от подготвителни са станали родилни?

 

Много е труден моментът, в който определяме коя контракция е родилна и коя подготвителна, но все пак има три особености, по които жената може да различи родилните. Първо, тези контракции започват да стават болезнени. Те обхващат целия корем на бременната жена. Започват като стягане и на неговия връх има болка. Тя трае 10-15 секунди. Тогава жената усеща нещо различно от стягане на корема. 

 

Втората характеристика на родилните контракции е, че те са ритмични, регулярни, на интервал от 5-6-7 минути. Има контракция, болезнено втърдяване на корема, пауза, след 5-6 минути нова контракция… Няма как да има родилна контракция през 20 минути. При родилните контрации има тенденция с всяка следваща паузата между тях да се скъсява. 

 

 

- Какво представлява индукцията на раждането?

 

При индукция на раждането използваме определени медикаменти, с които стимулираме започването на раждането. Жената идва в определен ден и ние стартираме мерки за стимулиране. За да преминем към тази стъпка, трябва да има медицински причини - че бебето е достатъчно напористо, за да стои в матката и е много по-добре за него да се роди, а в същото време ние сме преценили, че жената има шанс за нормално раждане и не е необходимо да преминава към цезарово сечение. Най-честите причини за индукция на раждането са прееклампсията, синдром на високо кръвно по време на бременността – заболяване, което е свързано с плацентарна патология, изоставането на плода в растежа. В един момент лекарите преценяме, че това бебе е по-добре да се роди, отколкото да стои в тази връждебна среда на матката. Също така индуцираме раждането при редица заболявания, които са съпътстващи бременността, например определени инфекции, системни заболявания. 

 

В 21-ви век се наложи и още един термин за индукция на раждането – така нареченият тайминг. При него има стимулиране на раждането с различни методи, но без да има някаква конкретна причина за това. Този термин се наложи дълбоко в света, започна в Америка и вече е и в Европа. Той е възможен, но препоръките са да се използва на места, където има недостатъчно квалифициран здравен персонал и е по-добре жените в термин да родят когато самата болница има пълна готовност да посрещне всички усложнения на раждането. Разбира се, на по-голяма част от територията на България не сме изпадали в толкова тежки условия, че да се налага тайминг. Но ситуацията е такава, че в най-скоро време той ще стане реална част от нашата практика и ще го изпълняваме все повече и повече. 

 

- По колко начина се осъществява индуциране на раждането?

 

Може да бъдат използвани най-различни методи в зависимост от конкретната ситуация и състоянието на жената. Основните методи са естествените – масажиране на зърната на гърдите, топъл душ, употребата на определени лаксативи, които могат да стимулират маточните контракции на жените, които са в термин. Има и други, например окситоцин - един хормон, чиято роля е да стимулира маточните контракции и да активира родилна дейност, балон-катетър, който се раздува малко над шийката, дразни долната част на матката и предизвиква разкритие, церквикални дилататори, простагландини. С тях ние целим така нареченото узряване на маточната шийка и последващото отключване на родилна дейност.  

 

Още за съвременните аспекти на нормалното раждане може да видите в презентацията на д-р Георги Амалиев, представена на Форум бременност и детско здраве в Пловдив.