Бременните жени сравнително рядко се разболяват сериозно от ковид-19, а постъпилите досега в „Майчин дом“ пациентки с коронавирусна инфекция са били успешно лекувани.

 

Това разказа управителят на Медицински център „Майчин дом“ – акушер-гинекологът д-р Иван Диков, по време на есенното издание на Форум бременност и детско здраве с водещ Румяна Тасева. Той припомни, че въпреки това предпазването от заразяване остава от особена важност за бъдещите майки, отговорност за което носят и техните близки.


 

Форумът, който се организира от здравния портал Puls.bg, се провежда онлайн за 9-ти път, за да получат възможно най-много бъдещи родители актуална и надеждна информация от водещи специалисти за бременността, раждането, грижите за новороденото и детето.

 

Досега в „Майчин дом“ не е имало случай на предаване на коронавирусната инфекция от майка на бебе по време на самата бременност, допълни д-р Диков. По думите му ковид инфекцията не е причина за трагичните случаи с родилки през последната година у нас. При адекватно лечение вероятността от тежък или фатален изход от ковид-19 по време на бременност е малка, но докато причините за развитието на заболяването не се изяснят, превенцията под формата на ваксинация, носене на маска, спазване на дистанция и лична хигиена остава основна форма на защита за майката и бебето, подчерта той.

 

д-р Иван Диков

д-р Иван Диков

 

Той потвърди, че ваксинирането срещу ковид-19 не застрашава настъпването на бременност и няма данни ваксините да са противопоказна за жени, които са забременели или планират да забременеят. На този етап поставянето на ковид ваксина по време на бременност обаче у нас не е позволено.

 

В България все още не се прави задължителен скрининг за хипофункция на щитовидната жлеза на всички жени, които планират бременност, а само на жените от някои рискови групи, въпреки че диагнозата тиреоидит на Хашимото се среща все по-често през последните 15 години. На това обърна внимание д-р Емил Начев, ендокринолог от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“. Рискови групи, които подлежат на задължителен скрининг за заболявания на щитовидната жлеза, включват жени над 30 години, с фамилна обремененост, екстремно наднормено тегло или гуша, жени, при които е имало предшестващи аборти, преждевременно раждане или проблеми с фертилитета, жени с диабет тип 1 или автоимунни заболявания. Той поясни, че при хипотиреоидизъм има риск от преждевременно раждане, аборт и нарушени когнитивни функции при новороденото. В някои случаи заболявания на щитовидната жлеза могат да се отключат и след раждането, като постпарталният тиреоидит се проявява най-често 2 до 6 месеца след раждане.

 

Д-р Емил Начев

д-р Емил Начев

 

 

 

 

Добрата осведоменост и подготвеност на бременната жена са изключително важни за начина, по който ще протече раждането. Това изтъкна д-р Ирена Шикова, акушер-гинеколог от „Майчин дом“, която призова бременните жени да се доверяват на проследяващите ги акушер-гинеколози. Тя посъветва бъдещите майки да се придържат към здравословен хранителен режим, за да се избегне прекомерното качване на тегло, както и да бъдат физически активни, което води до по-леко раждане и възстановяване. Д-р Шикова припомни, че при възникването на усложнения в хода на раждането невинаги очакваното нормално раждане може да завърши по този начин, и че дори и при една прекрасно протичаща бременност, могат да се очакват изненади, за което е важна подготвеността на бременната жена. Тя коментира, че делът на ражданията с цезарово сечение се е увеличил значително през последните години, въпреки че абсолютните индикации за прибягване до планово оперативно раждане са най-вече предлежаща плацента, предлежаща миома, тесен таз, активен херпес гениталис. Тя посочи, че седалищното предлежание не налага непременно цезарово сечение, а самата операция, макар да дава удобство, все пак носи риск от усложненията, характерни за всички операции, като белодробни тромбоемболии, кръвотечения, хематоми и др. Тя апелира за нормално раждане при липсата на индикации за травматизъм при плода и жената.

 

Д-р Ирена Шикова

д-р Ирена Шикова

 

 

 

Следродилният период е естествено продължение на бременността и раждането и продължава от 6 до 8 седмици. Той протича индивидуално за всяка жена, като възстановяването на матката е по-бързо при родилите по естествен път жени. Това поясни д-р Мадлен Китанова, началник родилно отделение към СБАЛАГ “Шейново“. Характерни за него са свиване на матката, възстановяване на функцията на щитовидната жлеза, нормализирането на кръвната картина, промени в психичното и емоционално състояние на жената. Усложнен следродилен период най-често се наблюдава при тежко протекло раждане със значителна кръвозагуба, при заболявания, настъпили по време на бременността или наличие на придружаващи заболявания. Най-често срещаните усложнения след раждане са инфекциозните, което налага внимателно следене на температурата и пулса на родилката. Симптоми за усложнения са кръвотечение в дните след раждането, отпадналостта, повишена температура, придружена от втрисане. При кърмене повишената температура би могла да бъде индикация и за мастит, уточни д-р Китанова.

 

Д-р Мадлен Китанова

д-р Мадлен Китанова

 

 

 

Грижата за кожата и косата на бебето изисква използването на продукти с адаптирано pH, които да са педиатрично и дерматологично тествани. Това разказа Томислава Ванкова от Laboratorios BABE, която поясни, че не е нужно бебето да се къпе всеки ден. Млечните корички (крусти) не са патологична реакция, а често срещано при бебетата състояние. По думите ѝ всяко четвърто бебе има млечни корички, които са логична реакция на бебешкия организъм. Те не трябва да се чоплят и отстраняват механично заради риск от разраняване и още по-бързо разпространение. За тяхното ексфолиране може да се използва специален шампоан с каратолитично действие, каквито са бебешките шампоани против крусти с ундециленова киселина. Млечните корички се бъркат често с атопичен дерматит, но нямат нищо общо с това състояние, при което е добре да се използват емолиентни козметични продукти с адаптирано pH и природни съставки, които го облекчават, като екстракт от невен.

 

Томислава Ванкова

Томислава Ванкова

 

 

 

След вирусна инфекция децата са особено податливи на възпаление на средното ухо, най-честа причина за което е запушеният нос и лошото дрениране на носния секрет. Всички респираторни вируси биха могли да причинят отит, но за да се случи това трябва да е налице имуносупресия и застой на течност в средното ухо. Това каза педиатърът доц. д-р Рада Маркова, която поясни, че острият отит е съпроводен със силно изразена болка, висока температура, понякога придружена от главоболие, повръщане, неспокойствие и плач. Това налага използването на аналгетици и антипиретици, съдържащи ибупрофен. Тя посочи, че при Делта варианта на коронавируса не се наблюдават промени във вкуса и обонянието, а по-скоро обилна носова секреция, влошена носна проходимост и болки в гърлото. По нейни наблюдения отитите не са често срещано усложнение след ковид-19, но като при всеки друг респираторен вирус не са изключени усложнения и в тази посока.

 

Неправилното подреждане е един от най-сериозните проблеми с детските зъбки в кърмаческа и ранна детска възраст, който, за разлика от кариеса, се пренебрегва, посочи д-р Зорина Петрова от Medical Point. До неправилна зъбна редица се стига най-често заради вредни навици като продължително смучене на палеца, хранене с биберон, скърцане със зъби. Дишането през устата вследствие на запушено носле, хронични фарингити, риносинуити и отити също може да доведе до нежелани промени в зъбната редица. Тя препоръча консултация с детски ортодонт да се направи още преди да започне смяната на млечните зъбки, особено в случаите, когато детето има затруднения с дишането. Д-р Зорина Петрова изтъкна, че при поставяне на апаратче поддържането на добра устната хигиена става още по-важно, за което много допринася жабуренето с вода за уста. Продуктите за устна хигиена помагат и за облекчаването на афтите и нараняванията, които биха могли да се появят първоначално при поставянето на апаратче.

 

д-р Зорина Петрова

д-р Зорина Петрова

 

 

 

Психологът Ренета Минчева припомни, че младите родители се сблъскват с безкрайно много предизвикателства след раждането на детето в опитите да посрещнат всичките му нужди, което бързо може да доведе до тяхното прегряване. Майките, които се стремят да дадат колкото се може повече от себе си, без да си дават почивка, рискуват да се изтощят бързо и да започнат да изискват и от останалите членове на семейството да дават всички от себе си, което може да доведе до противоречия, неразбирателства и конфликти. В някои случаи това може да тласне родителите да сложат край на своите отношения, което прави помощта и подкрепата за младата майка в грижите за бебето и семейството особено важна, подчерта тя.

 

Ренета Минчева

Ренета Минчева

 

 

Същинското майчинство и обезщетението за отглеждане на дете в размер на 90% от осигурителния доход на жената започва 45 дни преди термина. Отделно периодът преди тези 45 дни може да се използва, ако майката се налага да отсъства от работа, във вид на болнични по общо заболяване. Тогава се изплащат 80% от осигурителния доход. Това поясни HR специалистът Симона Райчева–Демерджиева, която посочи, че по време на бременност жената има право на по-облекчен режим на работа, подобрения на самото работно място, преместване в друг отдел и работа от вкъщи, в случай, че състоянието ѝ го изисква. При настоящата пандемия бременните жени имат право по закон и е препоръчително да изискват от работодателя си да работят от вкъщи, стига работата им да го позволява. Тя препоръча жените да оповестяват пред работодателя си своята бременност възможно най-рано, за да могат да се възползват от защитата на закона, да облекчат самото си състояние и да подсигурят намирането на заместник. Бременните жени, които не работят на трудов договор по някаква причина, не са осигурени или нямат достатъчен осигурителен стаж, имат право на еднократна помощ от 150 лева за периода преди раждане, за която се кандидатства през агенция за социално подпомагане. Те имат право още на месечна помощ в размер на 200 лева, докато детето навърши 1 година. Бащите могат да ползват отпуск по бащинство в размер на 15 календарни дни от деня на изписване на детето от лечебното заведение. Законът позволява също бащата да излезе в родителски отпуск вместо майката след шестия месец на детето и да получава 90% от осигурителния си доход до навършване на една годинка от детето. Майчинството може да се прехвърли и към родителите на майката след шестмесечната възраст на детето, в случай, че бащата по някаква причина вече не фигурира в семейството или няма родителски права, допълни HR специалистът.

 

Симона Демерждиева

Симона Райчева-Демерджиева

 

 

 

Младата и обичана актриса Радина Кърджилова, отскоро майка на второ момче, също взе участие в есенното издание на Форум бременност и детско здраве. Тя сподели, че ролите ѝ в киното и театъра са непрестанно вълнуващо пътуване, а излизането на сцена ѝ помага много да се разтовари и зареди емоционално след трудни моменти в семейството. Актрисата разкри, че е преболедувала много тежко коронавирусна инфекция в деветия месец с втората си бременност, която е завършила благополучно с раждането на малкия Йоан дни след приключване на лечението ѝ. Тя разказа, че след второто раждане се е възстановила по-трудно в емоционален план, но това не ѝ е попречило да кърми успешно Йоан, и че с второто дете се чувства много по-уверена и спокойна като майка. Със съпруга ѝ – актьорът Деян Донков – мечтаят за трето дете, което да е момиче, и дори вече са измислили име.

 

Генерални партньори на Форум бременност и детско здраве са BABE Laboratorios и KIN Laboratorios, основни партньори са НУРОФЕН и MEDICAL DENT. Събитието се провежда с подкрепата на столичната верига хипермаркети HIT Max.

 

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Първите седем,  Bebok.eu, Жената днес и София играе/Sofia plays.

 

Наръчник бременност и детско здраве можете да изтеглите от следния линк -  https://investormediapro.bg/wp-content/uploads/2021/10/Narachnik-Forum-Bremennost-ESEN2021.pdf

 

Очаквайте скоро на Puls.bg видеозаписите от разговорите със специалистите.