Д-р Диана Аргирова е началник на „Отделението по неонатология“ на УМБАЛ „Пловдив“

Завършила е медицинско образование в Медицински университет - Пловдив през 1992 г. Има специалност по детски болести и по неонатология.
Работи в отделението за новородени и недоносени деца в УМБАЛ „Пловдив“ от десетина години, от 2009 г. е негов началник.
Преминала е през допълнителни квалификационни курсове по "Новости при лечението на РДС при новородени"; "Съвременни тенденции в храненето на кърмачета"; "Дихателна реанимация при новородени" и др. 
Един от неонатолози в страната, които работят активно в насока въвеждане на съвременна грижа за новородените и недоносените в българските болници в сътрудничество с родителите. 
Има интереси в областта на перинатологията.

 


Д-р Диана Аргирова е лектор на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив на 6 октомври. Повече за събитието можете да научите на events.puls.bg/plovdiv/

 

 - Д-р Аргирова, когато говорим за неонатология в България, кои са въпросите, на които Вие бихте искали да се обърне внимание в общественото пространство?

 

Неонатологията често се асоциира с акушерството. Хората трябва да се информират, с какво може да им бъде полезен неонатологът.
Обикновено неговата роля се свързва с новородените с проблеми, но всъщност всички бебета са обект на неонатологията.
Добре е родителите да знаят, че за бебето след раждане се грижи неонатологичният екип на болницата, независимо, дали детето е здраво или болно.
Добрата медицинска грижа изисква присъствие на неонатолог по време на раждане и абсолютно задължително, когато се очакват усложнения.
Това може да се осигури единствено в голяма болница.

 

 - Неоналогията в България е на високо ниво, но знаем, че има сериозен дефицит на кадри. Кои са проблемите, които „гонят“ младия лекар от специалността?

 

Дефицит на кадри в областта на неонатологията съществува, защото през последните години тя бързо се разви като самостоятелна медицинска дисциплина, а през този период подготовката на кадри - неонатолози, акушерки и медицински сестри с детски профил - твърде много изостана.
Многократно се увеличи броят на родилните заведения.


Няколко са и причините, поради които неонатологията не е сред предпочитаните специалности за младите лекари и сестри.
Тя е доста трудна дисциплина. За да я работиш се изискват много умения, бързи решения и издръжливост. Тя не е комерсиална,
иска се много да вложиш, без много да очакваш. Но, ако се запалиш по неонатологията, то оставаш пленен от нея за цял живот.
С други думи, не всеки може да бъде неонатолог.

 

- Според Вас какво може да бъде решението на дефицита на неонатолози?

 

Решение на въпроса може да има, когато се вземат мерки централно от Министерство на здравеопазването. Те трябва да бъдат насочени към подготовка на достатъчен брой кадри - специализанти, акушерки, специалисти по здравни грижи, които да се квалифицират в областта на неонатологията в последния етап от обучението си.

Друга необходима мярка е регулиране броя на АГ комплексите.
Трябва да има строго категоризиране на неонатологичните отделения по ниво на компетентност.
Положително би се отразило и концентриране на неонатологичната помощ в няколко големи центъра за страната, които да са добре оборудвани и обезпечени с медицински персонал.

 

 - При избора на лечебно заведение за раждане водещ фактор са екипите по акушерство и гинекология. В кои случаи обаче е важно младото семейство да провери за нивото на неонатологията?

 

Много рядко изборът на АГ отделение се определя от наличието на добра неонатология там.
В случаите, когато бременността е рискова, е задължително да се ражда в родилно заведение с високо ниво на неонатологична помощ.
Например при преждевременно раждане, бременна с придружаващи заболявания, неправилно предлежание на бебето, изоставане в растежа му.
Във всички тези случаи раждането трябва да стане там, където неонатологичният екип може да се погрижи и да лекува бебето на място,
без да се налага транспорт. Последният е много рисков за здравето на детето.

 

 - Пациентите рядко са запознати с нивата на неонатологичните отделения, така както са по медицински стандарт. Как можем да сведем тази информация на кратко за тях, кои са отличителните критерии за нивата?

 

В последно време все повече родители се интересуват от наличието на добри специалисти за бебето. Не е необходимо те да знаят, кое ниво е неонатологията. Достатъчно е да попитат, при проблем с бебето дали то може ли да бъде лекувано на място или ще бъде транспортирано до по-голям неонатологичен център. Така бързо ще се ориентират за възможностите на родилното заведение. Добрите неонатологии разполагат с всичко необходимо: апаратура, медикаменти, медицински персонал. Транспортът на бебето е крайно неблагоприятен за живота и здравето на бебето. Както е известно най-добрият кувьоз е майчината утроба.

 

 - Когато говорим за високо ниво на неонатологично отделение няма как да не споменем една съвременна възможност, която всъщност е толкова „стара“ и естествена грижа. Какво представлява кенгуру грижата в родилния дом? И имате ли представа къде още в България, освен в УМБАЛ „Пловдив“ е въведена подобна възможност за семействата с недоносени бебета?

 

„Кенгуру грижата" е много лесен и същевременно евтин метод. Той е доказал ефикасността си при грижите за новородените деца. Особено голяма е ролята му при преждевременно родените бебета. Нарича се още " кожа до кожа". Бебето се поставя на гърдите на майката - може и на бащата - на голо и то лежи там в продължение на часове. "Кенгуру грижата" е нещо уникално! Тя може да се сравни с най-модерния кувьоз, но е хиляди пъти по-добра от него. Температурата на бебето се регулира, стабилизират се основните му жизнени функции. То се чувства защитено, а това влияе на мозъка му и на нервно-психическото му развитие.


Децата, отглеждани по този начин, по-бързо наддават на тегло и по- бързо биват изписвани. Казвам го от собствен опит, защото в нашето отделение "Кенгуру грижата" е неизменна част от ежедневната ни работа. 15 май е световен ден на Кенгуру грижата и от две години се отбелязва и у нас. Добрите новини са ,че на все повече места в страната има възможност за практикуването му.

 

Можете да чуете повече за кенгуру грижата и ефектите на контакта кожа в кожа от д-р Диана Аргирова на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив на 6 октомври