Четвърти лунарен месец от бременността бележи началото на втори триместър, който обхваща периода от 14 до 26 гестационна седмица (г.с.). С навлизането във втори триместър голяма част от бременните започват да се чувстват по-спокойни и уверени, тъй като рисковият период на първите три месеца е отминал и плодът е напълно оформен. От друга страна, неприятните симптоми на първи триместър са отшумяват, бременните имат прилив на енергия и се наслаждават на бременността си.

 

Четвърти и пети месец от бременността обхващат периода от 14 до края на 21 г.с. Този период е белязан от изключителен растеж на плода – в началото на 14 г.с. фетусът има дължина около 8 см и тегло 100-110 гр, докато в края на пети месец дължината му достига до 25 см, а теглото до 360 гр. Плодът активно се движи в матката и може да извършва необичайни движения – напр. да си смуче пръста. Плацентата е завършила своето образуване и осъществява транспорта на хранителни вещества и кислород между фетуса и майката.


 

В края на четвърти месец матката, която досега се е намирала в малкия таз, се издига на нивото между симфизата и пъпа, а в края на пети месец се разполага на 2-3 см под пъпа. През този период може да усетите за първи път и движенията на плода, като първескините усещат тези движения по-късно, между 18-20 г.с., а многораждали – около 16 г.с, дори и по-рано. В началото усещенията нямат да бъдат всекидневни, тъй като плодът има доста място в маточната кухина, но с напредване на бременността те ще станат ежедневие.

 

Доста интересен факт е, че през периода на четвърти и пети месец плодът започва да чува и разпознава гласа на майка си и баща си. Препоръчително е да му говорите, за да свиква с гласа ви, да му пускате песни, за които е установено, че след раждане действат успокояващо и допринасят за по-бързото и по-лесно заспиване на новороденото.

 

Важен момент от периода на четвъртия месец е т.нар. късен биохимичен скрининг (БХС), който подобно на ранния скрининг е комбинация от кръвно изследване на определени хормони и ехографски скрининг, чиято цел е ранно откриване на хромозомни аномалии у плода. Късният БХС се извършва между 15 и 20 г.с. и се препоръчва на жени, които са пропуснали ранния такъв или имат недобри резултати от него.

 

Друг по-важен момент от втория триместър на бременността е т.нар. втора фетална морфология, на която подлежат всички бременни и която се извършва в периода между 19 и 23 г.с. Феталната морфология е високоспециализирано ултразвукова изследване, при което подробно се разглеждат всички органи на плода, измерва се дължината на маточната шийка, проследява се кръвотокът в маточните артерии и пъпните съдове, оценяват се плацента, околоплодни води. През пети месец от бременността половите органи на фетуса са напълно диференцирани и това е моментът, когато може да разберете със сигурност пола на вашето бебе.

 

Какви са характерните симптоми на бременността през тези месеци?

След като гаденето и повръщането са отминали при по-голяма част от бременните, се забелязва повишаване на апетита. През второто тримесечие енергийният внос на бременната трябва да се увеличи с около 300 kcal/ден. В диетата на бременните трябва да присъстват храни, съдържащи както белтъци, така и въглехидрати и мазнини. Нужен е повишен прием на белтъчини – средно по 1 г/кг дневно, повишени са и железните нужди – от 15 на 30 мг/дневно. При бременни вегетарианти се препоръчва следене нивото на витамин Б12 и при нужда допълнително суплементиране.

 

Друг характерен симптом е задъхването, но въпреки това физическата активност не бива да се пренебрегва – препоръчват се всекидневни разходки, йога за бременни, пилатес и др. Кръвотечението от носа също не е рядко срещано поради увеличения обем на кръвта. Увеличеният кръвен обем и налягане върху вените могат да доведе до развитие на разширени вени при пациентки с подобна предразположеност.

 

Какви рискове крие периодът на четвърти и пети месец от бременността?

Тъй като през четвърти и пети матката и поддържащия я апарат от връзки нарастват е възможно да усещате неприятни придърпвания и тъпа болка ниско долу. Всяка остра и продължителна болка обаче, съпроводена или не с кървене, е симптом, които не бива да пренебрегвате и за който може да е сигнал за заплашващ аборт.

 

По време на феталната морфология се извършва оценка на маточния и плацентарния кръвоток, както и измерване дължината на маточната шийка. В тези случаи могат да се установят нарушения в кръвотока, които могат да са причина за по-нататъшна интраутеринна ретардация на плода. Друг проблем, който може да бъде диагностициран в този период е скъсяване на маточната шийка – за скъсена се приема маточна шийка с дължина под 25 мм.