Всички жени, независимо дали по време на бременност или не, имат вагинално течение, което започва година или две преди пубертета и завършва след менопаузата. Вагиналното течение обикновено се променя с времето и много често става по-тежко точно преди менструацията.

 

По време на бременност при голяма част от жените вагиналното течение се засилва. Това е съвсем нормално и се случва по няколко причини. По време на бременността шийката на матката и вагиналните стени стават по-меки и секрецията се увеличава, за да се предотвратят всякакви инфекции, по асцендентен път от влагалището към матката. 


 

Повишените нива на хормона прогестерон също играе роля в засилването на вагиналната секреция.

 

Повишеното вагинално течение е нормална част от бременността, но е важно да се проследява и ако бременната забележи някаква промяна, да съобщи това на гинеколога си.

 

Количеството на секрета може да се увеличи през цялата бременност. През последната седмица от бременността е твърде вероятно отделеният секрет да съдържа ивици гъста слуз и малко кръв. Това се нарича слузеста запушалка или „тапа”. Тя се образува в началото на бременността и предотвратява навлизането на бактерии или инфекция в матката.

 

Докато шийката на матката се подготвя за раждането, слузната запушалка се отделя. Това е нормален и често срещан симптом в края на бременността и предвестник на раждането.

 

Нормалното вагинално течение трябва да бъде бяло и да няма неприятна миризма. Ако течението има жълтеникав или зеленикав цвят, ако е примесено с кръв или има неприятна миризма, болка и сърбеж, е необходимо бременната веднага да сигнализира това на гинеколога, следящ бременността.

Умора и сънливост

Друг често срещан дискомфорт по време на бременността е сънливостта и умората. Обичайно е да се чувствате уморени или дори изтощени, това се дължи на промените в хормоналните нива.

 

Изпотяването също не е необичайно явление през бременността, дължащо се освен на хормоналните промени и на увеличеното кръвоснабдяване на кожата.

Крампи

Наред с подуването и разширените вени, крампите на краката са нормална, но понякога неудобна част от бременността. 

 

Крампите представляват внезапна, остра болка, обикновено в мускулите на прасеца или стъпалата. Спазъмът е знак, че мускулите се съкращават много силно, когато не трябва. Обикновено се случват през нощта и са по-чести в края на бременността. 

 

Повишаването на телесното тегло, промените в метаболизма, недостига на витамини сами по себе си са предразполагащи фактори към крампите. 

Някои упражнения могат да помогнат за предотвратяване на спазмите.

 

Ненатоварващите леки упражнения, като ходене или плуване, повдигане на прасеца и ходене на място, подпомагат притока на кръв към краката и могат да помогнат за предотвратяването на мускулните спазми.

 

Болка

По време на бременност могат да се наблюдават различни неприятни състояния, някои от които доста болезнени. Едно от тях е разтягането на маточните сухожилия. Около матката има кръгли сухожилия, обхващащи я и имащи функция да я придържат, особено докато тя нараства по време на бременност.

 

Сухожлните връзки се разтягат при нарастването и това може да предизвика силна болка. Тя може да се усеща едностранно или двустранно.


Референции:

NSW Health , Minor Symptoms or Disorders in Pregnancy King Edward Memorial Hospital Clinical Guidelines: Obstetrics & Midwifery