Бременните жени може би вече са забелязали, а австралийско проучване дори доказа, че износването на дете може да е асоциирано със смущения в паметта. Проблемите могат да продължат до година след бременността, но обикновено става въпрос за минимални смущения, пречещи най-вече на обработката на нова информация, изискваща повече усилия.

Всъщност паметовите дефицити много наподобяват тези срещани след 60 под по-лека форма, обяснява Джули Хенри. Екипът и е анализирал резултатите от 14 различни проучвания в световен мащаб, обхванали над 1000 жени - както бременни, така и не. Публикувани са в Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology.

Първите се справяли по-лошо на някои задачи от тестовете - предимно тези, предоставящи нова информация на по-високо ниво. Проучванията са проследили проблема в продължение на една година. Затова и данните за персистиране на дефицита по-късно са оскъдни.

Специалисти отдават смущенията в паметта на нарушаването на установения ритъм на живот и сънната депривация по време и след бременността.