Хормон, синтезиращ се по време на бременността подпомага възстановяването от мултиплена склероза, твърдят канадски учени от университета в Калгари.

Това обяснява защо жените с множествена склероза по време на бременност имат тенденция към подобрение в състоянието.

При работата си върху мишки учените са установили, че хормонът пролактин увеличава нивото на миелина - субстанция, имаща протективно действие върху нервните клетки.

При мултиплена склероза миелинът се разрушава като се уврежда способността на невроните да предават информация.
Резултатите от проведеното изследване дават надежда за лечение на МС и другите неврологични заболявания.

Учени показаха, че пролактина пряко въздейства върху образуването на миелин в мозъка и гръбначния стълб при бременни мишки. Когато мишки с МС-подобни увреждания на невроните са били инжектирани с хормона пролактин, миелинът им започнал да се възстановява.
Множествената склероза се причинява от атаката на автоимунната система срещу изолационната обвивка на нервните клетки, наречена миелин.
Ръководителят на проучването д-р Самюел Вайс съобщава, че по време на бременността, женската имунна система спира процесът на демиелинизация.
До момента обаче не съществуват други изследвания тествали влиянието на бременността върху продуцирането на миелин. Ето защо са нужни повече проучвания за изследване на този проблем върху хората.

Специалистите в проучването установили, че бременните мишки са имали два пъти повече миелин-продуциращи клетки /олигодендроцити/ в сравнение с останалите мишки.
Въвеждането на пролактин при мишки мимикрира ефекта на бременността по отношение на продуцирането на миелин и възстановяването на животните.