За пореден път онлайн изданието на Форум бременност и детско здраве даде думата на утвърдени специалисти по майчино и детско здраве, които изясниха кои са спецификите при бременността след 35 години и особеностите при детските алергии. 


По време на третото онлайн издание на Форума на Puls.bg, което се проведе на 27 юни на живо на Puls.bg и в социалните мрежи на медията, д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа АГ „Света София", заяви, че през 2018 година в управляваната от нея болница от 2300 раждания, 507 са били на жени над 35-годишна възраст. От началото на годината до сега жените, родили в по-късно възраст, са 220. 


„Българките раждат все по-късно. До голяма степен това се дължи на факта, че жените искат да се образоват и да имат успешна професионална реализация. Друг фактор за късна бременност са репродуктивните проблеми“, заяви д-р Коларова. По думите ѝ основните предизвикателства при късната бременност са рискът от прееклампсия, поява на малформации или миоми, които биха могли да попречат на нормалната бременност. В същото време раната бременност също крие рискове, заради неподготвения организъм на жената, обясни д-р Коларова. 


За пореден път Форум бременност и детско здраве постави акцент върху ролята на акушерката по време на раждането. В студиото на третото онлайн издание на Форума гостува Емилия Казълова.


„При естественото раждане с акушерка – водеща е майката, която определя темповете на раждането. При този начин естествено раждане липсват болкоуспокояващи медикаменти, а се използват само алтернативни средства и процедури, които акушерката владее“, заяви Емилия Казълова. 


Проф. д-р Стефан Горанов обясни приложението на стволовите клетки в медицината.


„Стволовите клетки са висшия пилотаж в лечението и значението им тепърва ще нараства. Стволовоклетъчните трансплантации са един от лъчовете надежда за пациентите със злокачествени заболявания и все повече ще се използват в медицината“, заяви проф. Горанов.


Елена Танева, регионален мениджър на Тъканна банка „Селена Целс“ за Пловдив, разясни регламента за съхранение на стволовите клетки. 
„Най-добрата алтернатива е съхранението в страната, защото така родителите знаят къде точно са стволови клетки и избягват рисовете, свързани с транспортирането им“, заяви Елена Танев. 

 

За грижата за кожата на бебето говори Ваня Георгиева, медицински представител La Roche-Posay. „Бебето не се нуждае от много продукти. За ежедневна грижа може да се използва измиващ продукт, който не съдържа сапун, защото сапунът може да измени ph-то на кожата и да разруши епидермални липиди. Важно е да се използва и хидратираща грижа“, обясни специалистът. 


Въпреки че лекарите препоръчват децата до 3-годишна възраст да не се излагат на пряка слънчева светлина, Ваня Георгиева припомни, че дори на сянка за децата трябва да се използва слънцезащита с висок фактор. 


Сред акцентите в новото онлайн издание на Форум бременност и детско здраве бяха и детските алергии. По думите на алерголога д-р Тихомир Мустаков около 20% – 30% от децата са засегнати от атопичен дерматит в ранна възраст, а при по-големи деца около 10% - 15% страдат от алергична хрема. Д-р Мустаков е категоричен, че профилактиката на алергии трябва да започне още по време на бременността. 


„Бременната жена е околната среда за развитието на плода. Ако тази околна среда е алергенът, рискът за алергии на плода се увеличава. Здравословният начин на живот на майката е най-ефективния начин за профилактика. Ако тя е здрава не е нужно да приема антибиотици по време на бременността, които повишават риска от алергия при детето“, обясни д-р Мустаков и успокой, че при над 50% от децата оздравяват от алергията.  


За емоционалното състояние на детето и какво разкриват детски рисунки говори психологът Диляна Цветкова


„Рисунките са невербален изказ на детето. Те са неговият социален опит и могат да показват преживяване, израз на вътрешното му усещане“, обясни психологът в разговор с водещата Румяна Тасева, главен редактор на Puls.bg. 


По думи ѝ, ако в рисунките на деца между 2 и половина и 5 години не присъства човешка фигура, то родителите трябва да се консултират със специалист. Относно избора на цветове Цветкова коментира, че това е израз на предпочитание на детето и може да е отражение на цветовете, които преобладават в ежедневието му. 


По време на третото онлайн издание на Форум бременност и детско здраве за ролята на майчинството говори певицата и актриса Йоанна Драгнева, която преди близо 11 месеца стана майка на момиченце. 


„Това е най-хубавото нещо, което може да се случи на една жена“, разказа Йоанна. Младата майка сподели, че е спряла да работи две седмици преди раждането, а месец след появата на АннМари се е върнала към ангажиментите си. 


„Важно е за всяка жена след като роди за час - два да се връща към ежедневието, за да запази психичното си здраве“, посъветва Йоанна. 

 

Третото онлайн издание на Форум бременност и детско здраве достигна до близо 40 000 потребители в каналите на Investor Media Group и социалните мрежи,  на които беше излъчвано на живо. Цялото онлайн издание на Форума може да гледате на 30 юни, от 9 часа, по Bulgaria ON AIR. Следващата среща с водещи специалисти по майчино и детско здраве ще се проведе на 11 юли. 

 

Онлайн изданията на „Форум бременност и детско здраве“ се организират с генералното партньорство на тъканна банка „Селена Целс“ и с подкрепата на La Roche-Posay, Първа АГ болница „Света София“, Select Asset Management, MEDICAL DENT, Water Wipes, къмпинг „Градина“


Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg; „Новите родители“, „Дневникът на мама и татко“, Bebok.eu, Mama mia, „Жената днес“.