Наблюдението на бременността

Наблюдаването на бременността започва със самото й установяване. През първото тримесечие се правят задължително следните изследвания: анамнеза, гинекологичен статус, системен преглед, измерване на ръст, телесна маса, кръвно налягане. Изследват се кръвната група на жената, резус фактор, хематологичните показатели, а също и урината. Правят се серологични изследвания (Васерман, ХИВ), а при съмнение за контактност се изследват показателите за наличие на рубеола и токсоплазмоза.

През първите три месеца женската консултация включва задължително ултразвукова диагностика и 3D ехографско изследване (извършва се в 11 гестационна седмица).
 

Промени при жената


Бременността не е заболяване. Въпреки това е необходимо повишено внимание към иначе естествени навици в ежедневието на някои жени. По време на бременността настъпва голяма промяна в женския организъм, която повлиява целия начин на живот. Настъпват промени във влагалището и вулвата, а също в пикочния мехур и уретера.

Гърдите – този толкова важен орган в женския организъм – се подготвят за основната си роля след самото майчинство – храненето на бебето. В началото на бременността гърдите стават по-чувствителни, дори напрегнати.

Дори храносмилателната система и усещането за вкус се променят по време на бременността. Много жени споделят, че иначе любими храни започват да ги отвращават и дори само миризмата им води до гадене.
 

NEWS_MORE_BOX

Във връзка с храненето на бременната

Много жени се притесняват от предстоящото наддаване на допълнителни килограми през деветте месеца от  бременността. Нормално е те да са между 9 и 12 в края й, но всъщност всичко зависи от режима на хранене, който спазва бъдещата майка. Отдавна вече не е популярна репликата „Храня се за двама”. Най-важното е майката да се храни богато и разнообразно, като приема оптимални количества белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.