По време на бременността растящото бебе може да окаже голям натиск върху пикочния мехур. Това може да доведе до изтичане на урина (инконтиненция). Проблеми с контрола на пикочния мехур могат да възникнат както по време на бременност, така и след раждане.

 

Причините за проблеми с контрола на пикочния мехур могат да включват пролапс на тазовите органи, отслабени мускули на тазовото дъно и увредени тазови нерви.


 

Уринарната инконтиненция е невъзможността да се контролира преминаването на урината. 

 

Един вид инконтиненция, която може да засегне бременни жени, е стресовата инконтиненция. В този случай се наблюдава изтичане на урина при кашлица, кихане, прекомерена физическа активност или смях.

 

Пикочният мехур е разположен под матката. При бременност плодът нараства, което води до компресиране на пикочният мехур. Този допълнителен натиск може да ви накара да почувствате желание за уриниране по-често от нормалното. Обикновено това е временно и изчезва в рамките на няколко седмици след раждането.

 

Въпреки това, рискът от инконтиненция след бременност често зависи от конкретната бременност, вида и броя на предшестващите раждания. Жените, които са раждали чрез вагинално раждане или цезарово сечение са изложени на много по-висок риск от стресова инконтиненция, отколкото жените, които никога не са имали бебе.

 

Загубата на контрол на пикочния мехур може да бъде причинена от пролапс на тазовите органи, което понякога може да се случи след раждането. Ако тазовите мускули не осигуряват достатъчно опора, пикочният мехур може да се спусне надолу в таза. Това състояние се нарича цистоцеле. Когато пикочният мехур увисне, това може да доведе до разтягане на отвора на уретрата.

 

Има няколко неща, които водят до инконтиненция след раждане, включително:

  • Пролапс на тазовите органи. Ако мускулите около пикочния ви мехур станат слаби, органът всъщност може да се изплъзне от позиция. Това състояние се нарича цистоцеле.
  • Увреждане на тазовите нерви. Тазовите нерви, които контролират функцията на пикочния мехур, могат да се наранят по време на продължително или трудно вагинално раждане.
  • Нараняване по време на раждане. Понякога раждането с форцепс може да доведе до наранявания на мускулите на тазовото дъно и мускулите на аналния сфинктер.
  • Продължителният натиск по време на вагинално раждане също може да увеличи вероятността от нараняване на тазовите нерви.

 

Раждането оказва влияние върху мускулите и нервите на тазовото дъно, които влияят върху контрола на пикочния мехур.

 

Раждането чрез Цезарово сечение е свързано с по-нисък риск от инконтиненция или тазов пролапс в сравнение с вагиналните раждания. 

 

Големите бебета, които тежат повече от 4,5 килограма при раждането, могат да увеличат риска от увреждане на нервите по време на раждането.

 

Упражнението на мускулите на тазовото дъно с упражнения на Кегел може да помогне за предотвратяване на проблеми с контрола на пикочния мехур.

 

Проблемите с контрола на пикочния мехур могат да се появят месеци до години след раждането.

 

Източник:

my.clevelandclinic.org