По време на бременност организмът на майката има нужда от повече енергия. Това води до повишаване на телесната температура. Ето защо летните горещини често трудно се понасят от бъдещите майки. Освен това, съпътстващи фактори като подути крака, умора, отоци и нарушен сън също допринасят за влошаване на качеството на живот на бременните в топлите месеци.

 

Горещото време често е причина за отоци на глезените и подуване на стъпалата и пръстите на краката. Наблюдават се и нарушения в лимфния дренаж и кръвообращението, което може да е причина за поява на разширени вени. Това е така, тъй като топлината води до разширяване на съдовете, което предизвиква застой на кръв и забавяне на кръвообращението във вените. Поради тези фактори се наблюдават отоци по крайниците. Това може да се предотврати с използването на стягащи чорапи.


 

Други начини за справяне с отоците са честа смяна на положението и избягване на прекарване на дълго време в седнало положение. Повдигането на краката върху възгравница или стол също е подходящо в тези случаи, тъй като подобрява кръвообращението. Важно е да се избягват прекалено стегнатите и тесни обувки. Най-подходящият начин за справяне с отоците са разходките. След дълъг ден в горещините е препоръчително краката да се изплакнат с хладка вода, което също допринася за облекчаване на отоците.

 

Тези изменения са характерни по време на бременност, когато телесната температура естествено се покачва и метаболизмът се ускорява. Всичко това допринася за осигуряване на необходимата енергия за плода. В горещото време се наблюдава повишен риск от дехидратация. Това може да е причина за поява на затруднения в уринирането и хемороиди. Плодът не усеща директно високите температури в околната среда през топлите месеци. Въпреки това, горещините значително увеличават риска от преждевременно раждане. Ако през първите месези от бременността температурите навън са високи, се наблюдава повишен риск от нарушения в развитието на плода.

 

Важен елемент в горещото време е приемът на достатъчно количество течности. По време на бременност се наблюдава повишено отделяне на течности от организма, поради което приемът на 1,5-2 литра вода на ден е отличен начин за превенция на уринарните инфекции. Затрудненото заспиване, особено в края на бременността, се наблюдава често, поради което ключов елемент за подобряване на качеството на живот при бременност е осигуряването на условия за пълноценен сън.

 

Нарушенията в съня се дължат не само на физическите промени, които затрудняват намирането на подходяща поза за сън, но и на психо-емоционални фактори, каквато е тревожността например. Първите три месеца се характеризират със значително повишаване на времето за сън с 30 минути и със значителна сънливост през деня. Причина за това са високите нива на прогестерон. През втория триместър се наблюдава стабилизиране и баланс на времето за заспиване. През последните три месеца от бременността заспиването се затруднява, сънят се прекъсва и ритъмът сън-будно състояние значително се нарушава.

 

Препоръчително е вечерята да е лека, без да съдържа високи количества калории, захари и мазнини. Храната се усвоява по-добре, когато се приема в по-малки порции. Препоръчително е да се спи на лявата страна, тъй като по този начин се осигурява ефективно кръвообращение през долната празна вена, която доставя кръв до сърцето. От друга страна, спането на дясната страна не е препоръчително, тъй като в това положение матката притиска черния дроб, който указва натиск върху празната вена и отново се предизвиква нарушаване на кръвообращението.

 

Поставянето на възглавници под корема или между колената допълнително придава комфорт. Препоръчително е да се избягва приемът на кафе, чай и други напитки, съдържащи кофеин, след 16 часа. Използването на електронни устройства непосредствено преди лягане също затруднява заспиването, защото синята светлита от екраните забавя секрецията на хормона на съня - мелатонин. Ето защо е полезно преди лягане да се изгради рутина, съставена от релаксиращи дейности, каквито са четенето на книга, медитациите, слушането на успокояваща музика и дори масажите.

 

Референции:

https://www.parents.fr/grossesse/psycho-sexo/bien-vivre-sa-grossesse/enceinte-nos-conseils-pour-surmonter-la-chaleur-79351