Диабетът може да създаде проблеми по време на бременността както на бъдещите майки, така и на техните развиващи се бебета. Лошият контрол на кръвната захар увеличава рисковете за развитие на вродени дефекти при бебето и други проблеми за бременността.

 

Диабетът е състояние, при което тялото не може да използва приетите с храната захари и въглехидрати, за да произведе енергия. Организмът или не произвежда инсулин, или твърде малко инсулин, или не може да използва произведения инсулин, за да преобразува приетите въглехидрати и захари в енергия.


 

В резултат на това в кръвта се натрупва допълнителна захар. Трите най-често срещани видове диабет са:

  1. Захарен диабет тип 1. В този случай панкреасът не произвежда инсулин или произвежда толкова малко инсулин, че тялото не може да използва приетите захари за енергия.
  2. Захарен диабет тип 2. При него тялото или произвежда твърде малко инсулин, или не може да използва инсулина, който произвежда. Понякога захарният диабет тип 2 може да бъде овладян чрез правилно хранене и редовни физически упражнения.
  3. Гестационен диабет е вид диабет, който се открива за пръв път при бременна жена, която не е имала диабет преди зачеването. При повечето жени след раждането кръвната захар се нормализира. Но дори диабетът да изчезне половината от всички жени, които са имали гестационен диабет, развиват диабет тип 2 на по-късен етап в живота.

 

Кръвна захар, която не се контролира добре при бременна жена с диабет тип 1 или тип 2, може да причини проблеми както на нея, така и на плода.

 

Вродени дефекти

Органите на плода се формират през първите два месеца от бременността, често преди жената да разбере, че е бременна. Кръвната захар, която не е добре контролирана може да повлияе на тези органи и да доведе до появата на сериозни вродени дефекти в развиващия се организъм.

 

Проучване от Центъра за контрол и превенция на заболяванията установява, че жени с вече съществуващ диабет са изложени на повишен риск от раждане на бебе с вроден дефект на мозъка, гръбначния стълб или сърцето.

 

Изследователите са установили най-силните връзки между съществуващия диабет и вроден дефект на долната част на гръбначния стълб, вроден дефект на мозъка и дефект на крайниците. 

 

Няколко вида вродени сърдечни дефекти също са тясно свързани със съществуващ майчин диабет. Те включват truncus arteriosus и атриовентрикуларен дефект на преградата.

 

Жените с вече съществуващ диабет могат да увеличат шансовете си да родят здраво бебе като спазват здравословна диета и редовни упражнения преди и по време на бременността, включително редовно посещение при медицински специалист. 

 

Необходимо е поддържане нивата на кръвна захар под контрол, с помощта на лекар-диетолог и ендокринолог, както и прием на 400 микрограма фолиева киселина всеки ден преди и по време на бременността.

 

Голям плод

Диабетът, който не е добре контролиран, води до повишаване на кръвната захар и на плода, следствие на което плодът се „прехранва”. Освен, че причинява дискомфорт на жената през последните няколко месеца от бременността, много голямото бебе може да доведе до проблеми по време на самото раждане както за майката, така и за плода.

 

Вероятността да се наложи раждане чрез Цезарово сечение се увеличава. Бебето може да се роди с увреждане на нервите поради натиск върху рамото по време на бременност.