Двигателната активност по време на бременността не трябва да се свежда до нула. Обездвижването е несъвместимо с нормално ѝ протичане и води до:

  • Влошаване на дихателната функция;
  • Смущения в кръвообращението на тъканите, включително и на плацентарното място;
  • Влошава апетита и предполага към констипация (запек) и забавено изпразване на пикочопроводните пътища;
  • Влошава съпротивителните сили на бременната и предразполага към заболявания.

Сутрешните и следобедни разходки се препоръчват на всяка бременна жена, без да се допуска физическо натоварване, стигащо до степен на умора. Макар и краткотрайна, хипоксията съпътстваща физическата умора може да влоши състоянието на плода!

 


В много топлите дни е препоръчително да се откажете от енергични упражнения и вместо традиционната гимнастика да изберете например йога и леки разходки.

 

Бременност и плаж

Слънчевите бани отпускат, доставят удоволствие, укрепват организма, усилват обмяната на веществата и подобряват работата на жлезите с вътрешна секреция. Под влияние на слънцето организмът синтезира витамин D, който е важен за предотвратяването на рахит у плода, а и за профилактика на остеопороза у бъдещата майка. Слънчевите лъчи спомагат за абсорбирането на фолиева киселина, нужна за нормалното развитие на плода.

 

Важно е да се избягва директното силно слънце, защото бременните са по-податливи на слънчево изгаряне. Използването на слънцезащитен крем с висок SPF (30, 50) предпазва кожата. Очилата и шапката са задължителни. Освен това по време на бременността се произвежда повече меланин – специфичен хормон, който влияе на пигментацията на кожата и се разпределя неравномерно, особено по откритите части на тялото – лице, шия, деколте. Това състояние се нарича „маска на бременността”.

 

Слънцезащитните продукти могат да предотвратят прекалената му изява. Като цяло, на бременните се препоръчва излагането на слънце до 10 часа сутринта и след 17 часа. Избирайте натуралните (пред синтетични) материи и  светли тонове за дрехите – те отразяват слънчевата светлина. Тъмните нюанси – особено черното, поглъщат светлината и бързо се нагряват.

 

Основно изискване е облеклото да не води до прекомерен натиск в коремната област. Пристягането в областта на долните крайници може да улесни появата на отоци и разширени вени. Облеклото трябва да осигурява оптимална температура на тялото, да не се допуска охлаждане или прегряване. Относно къпането в море, басейни – не е забранено, но не е и желателно, тъй като крие риск от инфекции, евентуално падане на кръвното налягане и прилошаване.

 

Високите температури не се отразяват добре на бременността! Телесната температура на бременните е малко по-висока от нормалното заради повишеното количество на прогестерон, което често им причинява дискомфорт. Препоръчва се бременните да останат у дома при включен климатик при температури навън над 30 градуса по Целзий и висока влажност на въздуха, както и прохладна вода и спасителен душ по всяко време, без ограничения. Приемането на много разнообразни течности компенсира загубите на вода и електролити от организма през потта. Важно е през лятото да се пие достатъчно вода, но прекаляването може да доведе до хиперхидратация (водна интоксикация). Желателно е бременните винаги да си носят бутилка с минерална/трапезна вода и през целия ден да отпиват по малко. Избягвайте газираните напитки, кафе и алкохол – те обезводняват организма.

 

Отеклите крака са голям проблем за бременните. В жегите единственото спасениие от това често става седяща поза с вдигнати крака. За свалянето на отока от краката може да помогне лекия масаж. Движенията следва да са възходящи, от стъпалата нагоре. Може да се използват охлаждащи гелове и кремове. Обувките с високи токове не са подходящи за бременните жени.

 

P.S. * Охлаждащият ефект от употребата на мента е доказан. Една-две капки ментово масло, добавени към водата, в която се поставят ръцете и краката, дава чудесен резултат и ще помогне не само да охладите прегрелите си крайници, но и да намалите отоците по тях. Особено ефективно охлаждат маслото от грейпфрут и лайм, тъй като то притежава и освежаващи и успокояващи свойства.
*По време на бременност са забранени сауната и горещите вани, тъй като високите температури нарушават притока на кръв през плацентата и може да предизвикат ниско кръвно налягане и припадъци и увреждане на плода.