По време на бременност жените имат повишен риск от развитие на тромбоза. Кои са признаците, които ни насочват към това състояние и в какво се състои лечението?
 
Изследванията показват, че при бременни има пет пъти по-голяма вероятност да се стигне до образуване на тромб в кръвоносен съд, който нарушава движението на кръвта в тази зона. В случаите, когато тромбът запушва 80% от вътрешния диаметър на артерия, кръвоснабдяването на тъканта се нарушава и се наблюдава развитие на хипоксия - недостатъчен приток на кислород в зоната, за чието кръвоснабдяване отговаря дадения кръвоносен съд.
 

Съществуват два вида тромбоза - венозна и артериална. При бременни жени обикновено се касае за венозна и това се дължи на промени в тялото по време на бременността. В този период се променя съставът на кръвта и целият организъм изпада под влиянието на по-високата концентрация женски полови хормони. Стените на кръвоносните съдове стават по-еластични и се разширяват под влиянието на хормона, произвеждан първоначално от жълтото тяло на бременността и след това от плацентата - прогестерон. При тези условия кръвният ток се забавя. 

 
Друга причина се явява притискането на вените, особено в последните месеци на бременността, когато нарастващият фетус и матката оказват натиск върху вените, разположени в корема, което също благоприятства образуването на тромби.
 
Най-често тромбите засягат вените на долната половина на тялото - дълбоки вени на краката, а също и вените в малкия таз. Когато при предишна бременност има данни за прекарана тромбоза, рискът за нова значително нараства. 
1. Какви са симптомите на тромбоза?
Повърхностните тромбози се характеризират с уплътнение и поява на болка по хода на подкожните вени като това състояние се придружава със зачервяване и оток на околната тъкан. 
 
Дълбоките тромбози се изявяват с:
  • болка,
  • субфебрина температура,
  • ускурен пулс, оток,
  • тежест в засегнатия крак,
  • усеща се по-висока температура в сравнение с другия долен крайник,
  • цветът на кожата в тази област е възможно да се промени към ливиден.
 
Тромбозата на Vena uterina може да се разпространи към вените на един от долните крайници, който в последствие се подува, става болезнен и променя цвета си.
 
Симптомите най-често се появяват около 5-6 ден след раждането и в началния етап са дискретни.
 
За да се диагностицира едно такова състояние, помага клиничната картина, както и доплер-ултразвуково изследване. От лабораторните изследвания се следи броят на тромбоцитите, протромбиновото време, както и D-димерите.
 
NEWS_MORE_BOX
Важно е симптомите да се интерпретират правилно и навреме, понеже усложненията на това състояние изискват спешна лекарска намеса и назначаване на подходящо лечение.
 
2. До какви усложения може да доведе тромбозата?
При липса на лечение на дълбоката венозна тромбоза опасността от развитие на белодробна емболия е голяма. Тя представлява животозастрашаващо състояние, при което части от тромба се откъсват от съдовата стена и попадат чрез кръвотока в белодробен кръвоносен съд. 
 
Възможни симптоми са недостиг на въздух, кашлица, болка в гръдния кош, сърцебиене. Една разгърната белодробна емболия натоварва сърцето и може да доведе до остра сърдечна недостатъчност. 
 
3. Какво е лечението на тромбозата?
Основните медикаменти, които се прилагат при лечението на тромбоза са хепарин и нискомолекулни хепарини. Те намаляват способността на кръвта да се кръвосъсирва. Необходимо е да се следят кръвните показатели aPTT и INR, за да се избегне грешно дозиране и последващо кървене. Хепаринът представлява бързо действащ антикоагулант, който се прилага интравенозно и това именно е предпоставка за лесно отклонение от нужните дози.
Нискомолекулните хепарини имат действие подобно на хепарина, но с тази разлика, че са за подкожно приложение и се поставят по-лесно.