По време на бременност жените развиват хемороиди по причина на хормоналните промени и повишаването на телесно тегло. Състоянието им в този период води до прекомерно повишение на натоварването върху съединителната тъкан и кръвоносните съдове. 
 
Бързото наддаване на килограми, задръжката на вода в тъканите и ограничаването на физическата активност могат да причинят забавяне на кръвния ток в съдовете.
 
Възможно е кръвотока в червата също да бъде засегнат от тези процеси, което да доведе до формиране на тромб в областта на ануса или ректума. 
 
Забавено движение на червата по време на бременност, особено в третото тримесечие, води често до оплаквания като запек, който от своя страна значително повишава риска от образуване на хемороиди.
 
Хемороидите се срещат често при бременните жени, но обикновено след раждане се наблюдава обратно развитие на този патологичен процес.
 
Хемороидите представляват варикозно разширени вени на ануса и ректума и в зависимост от локализацията им се делят на външни и вътрешни. Те могат да доведат до неприятни усещания обикновено няколко седмици преди термина на раждане. Засилен дискомфорт, чувство за сърбеж и болка при изхождане са част от симптомите. 
NEWS_MORE_BOX
За да се избегнат, трябва да се повиши консумацията на фибри чрез храната. Един относително увеличен прием на баластни вещества повишава мотилитета на червата и по този начин предпазва от поява на запек. 
Освен това приемът на големи количества вода - около 3 литра предпазва от обстипация.
 
Редовното движение, разходките и упражняването на подходящ спорт подобряват чревния мотилитет и осигуряват необходимия комфорт. 
 
Особено препоръчителна за бременните са плуването и  водната гимнастика. Водата помага за по-доброто разпределение на тежестта и предпазва от прекомерното натоварване на ставите, а също така дава възможност за целенасочено трениране на мускулите, които участват в поддържащия апарат на таза. Такива тренировки помагат не само за избягване образуването на хемороиди, но предпазват и от неволно изтичане на урина - т. нар. уринарна инконтиненция.
 
Ако все пак въпреки усилията, се образуват хемороиди, е добре бременната жена да се консултира със специалиста акушер-гинеколог. Медикаменти под формата на мехлеми и свещички биха могли да облекчат симптомите.
 
Основни правила при ходене до тоалетна са от една страна избягването на прекалено големите усилия и от друга ползването на мека и неароматизирана тоалетна хартия. Препоръчително в случая също така е носенето на по-свободно памучно бельо, тъй като пристягащите и изкуствени материи водят до дразнене на кожата в областта на ануса и до развитие на инфекции.