Всяко заболяване при бременната жена крие опасност. Относно грипа и конкретно с щама A H1N1, така наречения свински грип, при бъдещите майки има голяма вероятност от развитие на усложнения. За съжаление, данните не са никак приятни и тази група е една от най-рисковите от цялата популация по отношение на летален изход.

Преди да ви подействат стряскащо тези редове, трябва да знаете, че целта ни не е да ви изплашим, а да предадем няколко съвета, които биха могли да са от полза за предотвратяване на заразяването с грип. Това е единственият сигурен начин да се избегнат неприятните последствия от респираторното вирусно заболяване.

Въпреки регистрираните фатални случаи, трябва да имате предвид че има хиляди други, при които грипът преминава без особени проблеми. Ако все пак се наложи лекарите могат да препоръчат хоспитализиране с цел да се наблюдава състоянието ви отблизо от квалифициран персонал и при нужда се вземат необходимите мерки своевременно.

В сезона на грипа и простудните заболявания силно препоръчително е бъдещите майки да се пазят от евентуално заразяване като избягват контакт с болни. За да не се предаде вирусът трябва и близките, с които живеят да бъдат внимателни към околните.  Бременната жена трябва да стои далеч от хора, при които се наблюдават дори само грипоподомни състояния като повишена температура, болка в мускулите, хрема, кашлица. Нащрек трябва да бъдат и по отношение контактите си с децата. Малките деца също са една от рисковите групи, при които се наблюдава бързо развитие на усложнения.

Необходимо е да се избягват и големите маси хора и престояване в затворени помещени с много хора, като офиси, училища, гари, молове и др.

За предпазване от инфектиране важат всички онези обичайни правила, които бъдещата майка сега трябва стриктно да следва и изпълнява по-често, като  редовно миене на ръцете на течаща вода със сапун, избягване докосването на лигавиците на очите, носа и устата, предпазливост по отношение допир до общи контактни повърхности , ползване на лична посуда.

Според експертите податливостта на бременните към грип и простудни заболявания се дължи на промените в имунната система. При развитието си фетусът упражнява и повече натиск върху дишането и белодробната функция на майчиния организъм, което повишава риска от развитието на вторични инфекции като пневмония.

Най-рисков период при заразяване от свински грип за бременната е последното тримесечие.

При заболяване и потвърждение за инфекция с щама H1N1 при бременните и родилките се назначават антивирусни препарати.  Тук рискът от приемът на тези лекарства е много по-малък в сравнение с риска от пневмония.

NEWS_MORE_BOXЗа съжаление, рискът за фетуса или плода при заболяване на бременната от грип е също много висок. По време на пандемията от свински грип бяха регистрирани случаи на спонтанна загуба и преждевременно раждане.
 
Както всички инфекции и грипът е опасен за бъдещото дете през първото тримесечие, тъй като повишната температура удвоява дойно риска от вродени дефекти на невралната тръба и други аномалии. Уместно е тогава да се използват температуропонижаващи средства като парацетамол и приемът на мултивитамини, съдържащи фолиева киселина.

Внимателни за своето здраве и здравето на новороденото следва да бъдат и родилките. Дори само при съмнение за контакт с болен те следва да слагат маска при контакт с бебето, да избягва близкия контакт с него, докато не минат 48 часа прием на антивирусни препарати и напълно преминаване на симптомите.

Подобни мерки ще намалят, но няма да елиминират риска от заразяване при бебето. Не е проучен въпросът дали свинският грип може да се предаде чрез кърмата на бебето. Препоръките на експертите са при болна от грип майка кърмата да се отделя чрез помпа и се дава от друг на бебето.

При прием на антивирусни лекарства кърменето трябва да се преустанови. То може да започне отново 48 часа след приема на последното хапче, като родилките в този случай са на терапия минимум 48 часа.