Жените със затлъстяване, които забременяват, са два пъти по-застрашени да загубят своето бебе, докато то е още в утробата, или през първата годинка от живота му, откриха учени.


Изследването, водено от д-р Рут Бел от университета в Нюкасъл, проучва повече от 40 000 бременности в родилните отделения в Северен Изток, Англия. Като цяло рискът от смърт на бебето сред жените със затлъстяване се определя според индекса на телесната маса на бременната. Ако той е повече от 30, рискът е 1,6%, в сравнение с 0,9% при жените с нормално тегло, чийто индекс е между 18,5 и 24,5.


Учените, провели изследването, подчертават, че е от изключителна важност жените да постигнат здравословно тегло, още преди да забременеят, за да могат да осигурят най-доброто развитие за децата си. Експертите предупреждават още, че по време на бременността не бива да бъде спазвана диета.


През времето, когато се развива плодът, е важно бременната да се храни здравословно, с което да гарантира всички, необходими за бебето, хранителни вещества.


Експертите обясняват още, че повишеният риск от смърт при бебетата на жени със затлъстяване се дължи на нарасналия брой случаи на прееклампсия – сериозни усложнения по време на бременността. Състоянието се характеризира с високо кръвно налягане и наличие на белтък в урината.


Д-р Рут Бел обяснява, че когато бременната е с наднормено тегло рискът от високо кръвно налягане и развитие на диабет по време на бременността се повишава. През този период бременната и бебето трябва редовно да бъдат следени от лекар.


Изследването е публикувано в Journal Human Reproduction.