Ласките покрай Свети Валентин (февруари месец) могат да завършат с прекрасната новина за бременност. Тогава раждането се очаквa да бъде някъде през месеците септември-октомври. Хубавата вест за бременността през този период от време означава, че "големият корем" започва да се оформя точно през лятото. Това понякога напряга бъдещата майка, защото през топлото време ще трябва да се справя не само с промените по време на бременността, но и с горещините.

 
Тази мисъл може да помрачи светлата новина на зачатието. Истината обаче е, че има няколко големи предимства на бременността по време на летния сезон. Някои от тях са близки до мисълта, но за други може да не си се замисляла. Моята цел e да представя тези причини е да се осъзнае слънчевата страна на лятната бременност. 


Лятото е най-подходящият сезон за упражнения на открито и разходки сред природата. Ходенето обикновено е добър приятел на бъдещата майка. Разходките в парка не изискват предварителна подготовка/екипировка или физическо ниво на издържливост. Кардиоупражненията подпомагат функцията на сърцето и кръвоносните съдове, които така или иначе са допълнително натоварени заради почти двойното увеличение на течната съставка на кръвта по време на бременност. 


Друго упражнение, подходящо за горещините, е плуването. Плуването разхлажда в топлото време, а също и има благоприятно въздействие върху бременната и плода. Във водата тежестта се разпределя равномерно и се отбременява кръстта. Кардиоупражнението доставя повече кислород на мускулите и тъканите на бъдещата майка, а оттам и на плода през плацентата. 


Освен плуването в басейна може да се правят и водни упражнения. Водната аеробика е любимо занимание на много бременни, защото тогава могат да се почувстват в безтегловност и да се отпуснат в освежаващата среда на водата. Заедно с удоволствието идват и ползите. Упражненията във вода намаляват натиска върху гръбначния стълб, укрепват ставите и намаляват подуването на долните крайници. 


Друго предимство на лятото е, че това е сезонът на пресните плодове и зеленчуци. Такава храна е пълна с ценни витамини и минерали за бременността - калий от праскови и кайсии, витамин С от ягоди и череши, антиоксиданти от доматите, холин от малини, Витамин К от крушите и много фибри от всички плодове и зеленчуци. 


Освен директната употреба на пресни плодове и зеленчуци, може да се направят домашни консерви, които да се даде после на детето. Така можеш да се подготвиш за майчинството, като си направиш собствена бебешка храна, като се поддържат хигиенични условия при процеса. 

 

NEWS_MORE_BOX


Трета причина лятната бременност да е приятна е наличието на слънце. Слънцето представлява естествен източник на витамин Д. Няколко минути излагане на кожата на слънчевите лъчи дневно е достатъчно, за да се стимулира организмът да произвежда витамина. Дефицитът на Витамин Д се свързва с риск от развитие на гестационен диабет, прееклампсия и бактериална вагиноза. 


Естествени източници на витамина също са и някои храни като фортифицираното мляко и мазните риби като сьомга, пъстърва, но е трудно да се достави необходимото количество само чрез храната. Препоръчителната дневна доза на витамин Д е 2000 IU (международни единици). 


Четвъртата полза на лятната причина е хидратацията. През лятото имаме избор от много различни напитки, които освен, че набавят необходимото количество течности на тялото, са и много вкусни. Свежата лимонада със стрък мента е само мечта през зимата например. 


Като цяло лятото е добър преходен период от бременността към майчинството. Тогава партньорите могат да изградят стабилна връзка помежду си, да прекарат времето си заедно във ваканция и плавно да преминат към отговорностите на родителите.