Възпалителното заболяване на червата е общ термин, който се използва за назоваване на болестта на Крон и улцерозния колит.

 

Тези заболявания увеличават риска от различни усложнения по време на бременност.


 

Това е установено от проучване, проведено с участието на над 8 милиона бременни жени, под ръководството на изследователски екип от Медицинския факултет на Университета на Мисури.

 

Възпалителното заболяване на червата е обобщаващ термин, който се използва за обозначаване на болестта на Крон и улцерозния колит, които се характеризират с хронично възпаление на стомашно-чревния тракт.

 

Тези заболявания засягат предимно млади хора и по-конкретно жени в репродуктивна възраст.

 

Възпалителните заболявания на червата са нелечими състояния и техният рецидивиращ и ремитиращ характер има и социално значение.

 

Тъй като това заболяване по-често засяга жените в репродуктивна възраст, изследователите са искали да установят въздействието на тези чревни заболявания върху здравето и риска от усложнения при майката и плода по време на бременност.

 

Това проучване е най-мащабното досега в тази насока.

 

Изследователският екип е събирал данни от повече от 8 милиона бременни жени за периода между 2016 и 2018 г.

 

От всички участнички в проучването 14 129 майки са били диагностицирани с възпалителни заболявания на червата.

 

Резултатите са показали, че бременните жени, които са засегнати от тези заболявания, имат по-висока честота и по-висок риск от развитие на гестационен диабет, следродилен кръвоизлив, хипертонични усложнения, преждевременно раждане, ограничаване на растежа и леталитет на плода.

 

Бременните жени с възпалително чревно заболяване също са имали по-дълъг болничен престой след раждане.

 

Въз основа на получените резултати, учените поясняват, че е от ключово значение за жените, които имат умерено до тежко изразено възпалително заболяване на червата, да се консултират със специалист преди зачеването и да им бъде назначена подходяща и ефективна терапия, с която да могат да постигнат ремисия на заболяването преди забременяване.

 

Резултатите от проучването подчертават важността от това възпалителните заболявания на червата да бъдат оптимално и ефективно контролирани преди забременяване, за да може да се избегне риска от усложнения както за майката, така и за плода.

 

Изследването е публикувано в International Journal of Colorectal Diseases.

 

Рефернции:

https://dx.doi.org/10.1007/s00384-022-04185-9